Skocz do zawartości
Nerwica.com

Jak to jest z tą terapią grupową???

Gunia76

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Przepraszam, ale czy Ty uważasz że 3 czy nawet i 6-miesięczna terapia grupowa kogokolwiek uzdrawia? Nie. I osoby tego oczekujące powinny przede wszystkim zweryfikować swoje oczekiwania. Za to ochoczo określasz czyjeś postępy jako zbyt małe w stosunku do dynamiki grupy. 
I owszem, może rzeczywiście trafiłeś na słabe miejsce, do nieodpowiedniej grupy, etc., ale razi mocno w Twojej wypowiedzi ocena efektów leczenia u innych, gdzie sam efektu zamierzonego nie osiągnąłeś (czy był adekwatny i osiągalny w tak krótkim czasie to inna sprawa), no ale standard u większości osób podejmujących terapie - nie ma szybkiego efektu to terapeuta jest beznadziejny. Tylko na swoje problemy i zaburzenia najczęściej "pracowaliśmy" latami, a oczekuje większość, że nagle w max pół roku terapia cudownie uzdrowi. To tak nie działa.

I tak, napisałam to jako osoba która sama przeszła terapię grupową plus kilkuletnią indywidualną. Obecnie leczenie zostało zakończone a ja uznana za wyleczoną.

I słusznie Cię myślę razi.
w uniesieniu mam tendencję do dopasowywania wszystkiego do aktualnej wizji.

Staram się wycisnąć te moje 3 tygodnie jak cytrynę...
ale nie dlatego żle oceniam terapeutów że efektu nie osiągnąłem
szykowałem sioę zresztą na 3 miesiące a nie tygodnie
powody są inne - przede wszystkim ów brak profesjonalizmu
zaostrzenie choroby jest bardziej efektem niż powodem

powodem są zdarzenia których podsumowaniem było nastepujące zachowanie terapeutki:

powiedziałami "nie życzę sobie zadnej relacj z panem"
po czym na prośbę o powtórzenie tego co powiedziała przed tym zdaniem nie raczyła powtórzyć tegop co mówiła
to po prostu odebrałem jako zakończenie relacji terapeutycznej i brak zwyczajnego szacunku.
rzecz przedstawiłem jako problem w tak zwanym raporcie i została pominieta

i to był powód mojej decyzji
pełny zapis moich reakcji po tym zdarzeniu masz tu w rozmowie z czatem GPT https://chatgpt.com/share/685e9f82-19bc-8010-a958-dfe092621778

że trzeba czasu na leczenie to ja zakładam
że go szkoda tracić to się przekonałem na grupówce własnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi