Skocz do zawartości
Nerwica.com

[dyskusja] Fotografia

Gość k_o82

Rekomendowane odpowiedzi

Druga wersja moim zdaniem gorsza. Moja diagnoza - przekombinowanie. Dlaczego? Pierwszy plan poprzez złą manipulację kolorem stracił głębię - koń i dorożka wyglądają teraz bardziej płasko, bo straciły kontrast. Zlewają się bardziej z budynkami w tle - szczególnie koń - który właściwie znika. Czerń - zamiast ja wzmocnić - osłabiłeś. To odbiera moc zdjęciu - którego tematem jest właśnie dorożka. No i nie rozumiem po cóż wlewać tyle madżenty i żółtego - czyt. podbijać czerwień - w zdjęciu, w w którym one już dominują. Osiągnięty efekt ma jakiś cel? Bo przecież zdjęcie oryginalne jest dobre - sam chwaliłem plastykę żywcem wziętą z malarstwa XVIII wiecznego. Jedyne co widzę in plus, to wzmocnienie błękitu nieba, ale też zbyt agresywne moim zdaniem. Innymi słowy lepsze jest wrogiem dobrego - o ile manipulacja kolorem, walorem nie ma na celu zmiany jakości dzieła - lepiej skupić się jedynie na korekcji błędów a nie upierać się przy "poprawianiu natury".

Mam nadzieję, że nie zepsułem dnia koledze tylko dlatego, ze moja opinia nie jest po myśli autora (piję do problemów z przyjmowaniem krytyki). Zawodowo zajmuję się grafiką komputerową, dlatego mam doświadczenie w tych sprawach i możesz brać moje rady za dobrą monetę ;).

Doksy - drugie zdjęcie to tylko manipulacja nasyceniem barw - nie może być bardziej prześwietlone - przecież to ta sama fotografia :) Zresztą porównałem wartości - błękit ze zdjęcia nr. 2 ma niemal identyczne wartości co ten ze zdjęcia nr 1. To tylko kontrast z czerwienią i żółcią okłamuje Twoje oko - że jest dużo bielsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardziej kwestia kalibracji monitora u każdej osoby niż manipulacja nasycenia barw.

[Dodane po edycji:]

yans, bardzo chętnie obejrzę obróbkę zdjęć w Twoim wykonaniu jeśli jesteś grafikiem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyy, czyli że to dwie identyczne fotografie? Każdą z nich oglądamy na dwóch różnych monitorach, stąd różnica? ;) Nie bardzo rozumiem... Ja też nie ufam monitorom (jak wspominałem - jestem profesjonalistą) - wrzuciłem sobie Twoje zdjęcia do photoshopa i czytam wartości :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi wystarcza satysfakcja z dobrze ustrzelonego zdjęcia, dopiero później opinia osoby która je ogląda.

bardziej wiarygodna jest dla mnie krytyka osoby która robi zdjęcia i niekoniecznie jest polakiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co za różnica czy polak czy nie polak? :smile::P

Miałam Wam dzisiaj pokazać moje prace (tzn te, w których ja pozuję, już mam nowe) ale trochę się boję, bo widzę że niezła krytyka leci w tym temacie :oops::mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest duża ... w kwestii krytyki i oceny zdjęcia ... tym bardziej pomiedzy wypowiedzą fotografa a osoby która

tylko ogląda zdjęcia ... :lol:

dałem link na photomediaworld, tez można wystawić komentarz pozytywny i negatywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, jednak najwięcej jest takich osób które tylko oglądają zdjęcia a nie robią. Wydaje mi się, że opinia takich osób jest tak samo ważna jak tych, którzy bardzo dobrze znają się na fotografii. Bo fotograf może dać Ci wskazówki techniczne i powiedzieć Ci, jak zdjęcie wygląda od strony technicznej, a 'laik' powie Ci jak zdjęcie wygląda estetycznie- nie zna się na technice więc powie jakie emocje, odczucia, wrażenia wywołuje w nim ta fotografia. A przecież o emocje chodzi w fotografii i są one równie ważne co technika. Nawet najlepsze zdjęcie technicznie będzie słabe jeśli nic nie będzie sobą przekazywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o co Tobie chodzi - faktycznie nie wiesz, co robić z krytyką. Zapatrzony w swoje zdjęcia - nie zauważyłeś, że ja też robię zdjęcia, i nawet pokazałem je forumowiczom - wystarczy klik by się z nimi zapoznać. I to kurde w tym temacie hahaha! Po wtóre - akurat uważam to konkretne zdjęcie - za jedno z Twoich najlepszych - podoba mi się w nim kolorystyka, kompozycja, temat. Pisałem o tym w pierwszym poście tutaj, gdy tylko pochwaliłeś się pracami! Nie zdobyło by dla Ciebie Pulitzera, ale nadaje się do albumu, na plakat czy reprodukcję na ścianę. Krytykuję jedynie Twoją pracę ze zdjęciem w komputerze - i swoją odpowiedź uzasadniłem.

Także z mojej strony wielki LOOOOOOOOOOOOOOOL :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz ty nie przeczytałaś co napisałem :brawo:

może faktycznie ty też nie przeczytałeś yans... reszty nie chce mi się nawijać...

oglądałem twoje zdjęcia... naprawdę rewelacja ^^

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie przeczytałam? Przeczytałam. Po prostu myślę że zdanie laika jest równie ważne jak profesjonalisty. Bo profesjonalista powie o technice, a laik o emocjach i estetyce.

Popracuj nad tym -> krytyka-t21049.html

To, że widzisz problem to już połowa sukcesu.

p.s. A moje chcesz zobaczyć ? :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kompletnie się już pogubiłem kto czego nie doczytał. Że zdjęcie miała oceniać jedynie Magda? Że Magda - modelka która dopiero marzy o staniu po drugiej stronie obiektywu nie jest laikiem, a pasjonat fotografii - i grafik komputerowy - laikiem jest? (nie ujmując Magdzie wiedzy - sam pisałem, że podejrzewam że wiesz Magdo więcej, niźli się Tobie wydaje i sądzę że wiedzę teoretyczną masz większą od wielu hobbystów - ja bym się z Magdy zdaniem liczył, choć nie skomentowała moich zdjęć :(... ;))

k_o82 - pewnie, że tylko ktoś, zajmujący się fotografią najlepiej podpowie, jak robić dobre zdjęcia. Pewnym też, że o pracy z fotografią w komputerze wiedzą najlepiej Ci, co się w życiu naprzygotowywali trochę materiałów do prasy ;). Ale gubisz w tym jedną fundamentalną rzecz - cała nasza praca - praca fotografów, modelek i grafików komputerowych - skierowana jest do odbiorcy, konsumenta - i ma cieszyć jego oko. Właśnie tego laika, którego opinię masz za nic. To ten laik kupuje w empiku album fotograficzny, idzie do Twojej galerii, kupuje produkt, który wyeksponowałeś. Nie liczenie się ze zdaniem wielbicieli sztuki, którzy lubią ją podziwiać choć nie są twórcami - zmyliło już wielu niespełnionych artystów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na szczęście cały czas mam chętne dziewczyny na sesje które oglądają moje portfolio i mogę wybierać z kim chce zrobić sesje a z kim nie :P dopóki mi ktoś nie zapłaci za zdjęcia a ma być to sesja tfp :smile:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Yans- a gdzie ja znajdę Twoje zdjęcia? Chętnie skomentuję :smile::pirate: Mi się wydaje że stricte o fotografii to ja niewiele wiem, tylko tyle co podpatruję fotografów przy pracy, tyle co miałam w szkole, co czytam w książkach... To niewiele.

Natomiast sama jestem artystką- maluję, rzeżbię i oglądam wiele zdjęć- dlatego zawsze wypowiadam się pod względem estetycznym, jakie emocje we mnie budzi ta fotografia, czy pobudza do refleksji, czy jest fajna w odbiorze, czy barwy mi pasują... Tylko o tym mogę się wypowiadać bo tylko o tym mam pojęcie :smile: Natomiast o obróbce i technice pojęcia nie mam więc się nie wypowiadam :P;)

p.s. Ja też tylko tfp robię i też przebieram w fotografach :smile::P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie ja też żle napisałam... Też już robię tfp tylko z wybranymi fotografami. Jak jakiś słaby bardzo mnie męczy to się zgadzam, ale nie za darmo. Nawet w pf mam zaznaczone że tfp dla ciekawych projektów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Magdaa,

Tak sie sklada,ze przez chyba zupelny przypadek widzialam Twoje portfolio na Max Models.Skojarzylam fotki z Twojego awatara,miejscowosc zamieszkania i tak wyszlo.Ot taki zbieg okolicznosci.Od zawsze przegladam roznorakie strony poswiecone modelingowi.Za czasow Liceum Sztuk Pieknych interesowalam sie Fotografika:)Motyw ,,kobiet'' z swiecie fotografii to bardzo wdzieczny temat.Niestety moj zapal szybko i minal,a trzeba bylo zajac sie czyms konkretnym:)

Slabosc nadal pozostala... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to jest te portfolio:) Powinnam zostac detektywem:)Widze,ze dodalas nowe fotki:)Bylam w 5 letnim Liceum Sztuk Pieknych-najlepszy okres w moim zyciu:)

Swietne sa Twoje portrety.Chodzi mi o te z brazowym filtrem a la sepia plus jedno czarno-biale z tej samej serii.Uwielbiam tego typu fotografie.Pieknie zaznaczaja walory urody,a zacieraja jakies niedoskonalosci.Lubie zdjecia czarno-biale , najlepiej stwarzajace atmosfere dawanych czasow.Czesto fotografuje siebie wlasnie w ten sposob,aby nieuwidaczniac istniejacyh mankamentow,lub w polcieniu.Nie przemawiaja za mna kolorowe foty.Za duzy ,,balagan'' w nich.Chyba,ze chodzi o przyrode to wtedy tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za miłe słowa :smile: Te portrety o których piszesz to chyba moje ulubione :P A tak, mam kilka zdjęć nowych, jeszcze nowe w czerwcu będę mieć bo robię zdjęcia w temacie 'Alicja w Krainie Czarów'. Gratuluję pamięci wzrokowej!

Też byłam w takim liceum jak Ty, ale moje było czteroletnie i potem przeniosłam się do innej szkoły. Ale pasja tworzenia i estetyki pozostała ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już nie jestem, byłam przed chwilą :P

Dziękuję jeszcze raz. Jak komuś się podoba to co robię to mam motywację aby robić to dalej, bo mimo wszystko każde takie zdjęcia kosztują mnie bardzo dużo stresu, nie przespanych nocy i zawsze minimum jedną tabletkę benzo :-| Ale jestem od tego uzależniona, może to próżne ale ja bardzo lubię pozować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam jestem prozna osoba.|Kocham wygladac dobrze,dbac o siebie.Gdybym mogla to wylalabym na siebie najdrozsze perfumy Swiata:D Nie zaluje sobie na dobre rzeczy.Po to pracuje ,aby realizowac moze i przyziemne rzeczy.Razem z Partnerem zyjemy dniem dzisiejszym i nie jestesmy z tych co zbieraja kilka lat na dom.Chociaz potrzebuje poczucia bezpieczenstwa,ale zycie nieraz mnie negatywnie zaskoczylo,wiec to i tak czasami na marne.Dlatego co ma byc to bedzie.Facet fotki pstryka mi nagmiennie i oczywiscie po ,,sesji'' obrobka musi byc.Nie to zebym byla jakims ,,pasztetem'',ale lubie podbudowac swoje EGO:D Kompleksy natury fizycznosci sa mimo zapewniania zewszad,ze sa zupelnie niezrozumiale.Niestety ,,podstawowka'' i nerwica zrobily swoje.Blee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam kompleksy, chyba każdy ma... Natomiast często słyszę od fotografów 'Co, pewnie chcesz jak inne żeby ci wyszczuplić uda?'. Ja zawsze odpowiadam że nie i miny mają takie - :shock: .

Mogą mi podkręcać kolor skóry, zmazać cienie czy wygładzić np rozstępy ale nie zgadzam się na żadne odchudzanie, powiększanie biustu czy prostowanie zębów :? I dzięki temu jak jakiś fotograf ogląda moje portfolio i potem widzi mnie 'na żywo' to mnie poznaje, a nie mówi 'O cholera, na zdjęciach masz 10 kg mniej!'... A tak- widzą gały co biorą, jak jestem za gruba to mnie nie brać, proste ;)

Natomiast ja też cenzuruję zdjęcia moich znajomych na których ja jestem a oni je wrzucają do internetu. I dbam o siebie, w zasadzie też muszę przyznać że jestem dość próżna :oops: Ale zdjęć moich prywatnych nie obrabiam, nie znam się na tym po prostu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi