Forum Psychologiczne

Nerwica Depresja Psychologia

depresja, nerwica, forum psychologiczne

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina |  

Temat: być jak kameleon?

Napisz nowy temat Odpowiedz

Strona 1 z 1 [ Postów w tym temacie: 7

Reklama

suknie ślubne hemoroidy kosmica.pl
Psychologiczny blog
PSYCHOTERAPIA I HIPNOZA - WARSZAWA

- Reklama u nas »
Autor

być jak kameleon?

być jak kameleon?
Post 11 Mar 2010, 19:32 

Od: 13 Lip 2008, 14:20
Ostrzeżenia: 0
Hej! mam zapytanie, czy według Was zachowywanie sie jak przysłowiowy kameleon jest jakomś formą zaburzenia? A jeśłi tak to jakiego zaburzenia dotyczy takie zachowanie? Czy ktoś z Was miał z czymś podobnym do czynienia?

Re: być jak kameleon?
Post 11 Mar 2010, 19:40 
Forum psychologiczne

Od: 04 Gru 2009, 17:24
Miejscowość: Miasto korków pozbawione
Rozumiem do czego zmierzasz, ale opisz sprawe dokladniej, walnij jakims przykladem ;)

______
K.Vonnegut: "Rozmawiając ze mną wcale nie musisz być świrem... Ale miałbyś dużo łatwiej!"

Post 11 Mar 2010, 19:58 
Podobnie jak Majster uważam, że powinnaś dokładniej opisać to zachowywanie się... Zmienny jak kameleon - co przez to tak konkretnie rozumiesz? W jakich sferach, czym to się objawia, co Cię w tym niepokoi?

Post 11 Mar 2010, 20:48 
Psychopaci tak mają, ale niekoniecznie, ludzie zaburzeni w inny sposób również, nieśmiali, chorzy na nerwicę, itd.

Post 12 Mar 2010, 12:23 

Od: 21 Sty 2010, 04:14
Ja tez tak mam, przy każdej innej osobie włącza mi sie inna osobowość, inne poślady, inne umiejętności. Naliczyłam ich kilkanaście. Zatracenie wlasnej tożsamości, nie akceptowanie swojej prawdziwej natury, wrażliwość dzięki której chłoniesz jak gąbka zachowania innych ludzi w momencie gdy z nimi przebywasz, brak odwagi by pokazac swoje prawdziwe "ja" ( ucieczka przed krytyka, wolisz aby ktos ocenil twoja fałszywą naturę, niz by czynil uwage do prawdziwej, bo to zawsze mniej boli) itd, itd....Wiedziałam przed chwila co, ale już zapomniałam. - to może być to.

Post 12 Mar 2010, 13:37 
Jedyne co mi przychodzi do głowy to przypadek w serialu Dr House ;)

O ile dobrze pamiętam facet stracił pamięć i nie znał swojej tożsamości.... za to kiedy z kimś rozmawiał czy przebywał to wyczuwał nastrój tej osoby, indywidualne cechy charakteru, znał obawy, potrzeby itd., w rezultacie naśladował te osoby, zachowywał się jak kameleon a właściwie to bardziej jak lustro , zresztą tytuł tego odcinka brzmiał „Lustro”.

Nazwa tego zaburzenia to Giovannini's Mirror Syndrome ale podobno zaburzenie to zostało zmyślone na potrzeby serialu ;)

Post 12 Mar 2010, 15:10 
ExModerator
Forum psychologiczne

Od: 01 Gru 2008, 18:15
Miejscowość: tam gdzie rosna poziomki
wg mnie zalezy na czym to konkretnie polega czy jest swiadome czym jest motywowane i czy dana osoba czuje sie z tym zle czy nie
tak to trudno powiedziec
np emocje i nastroje bywaja bardzo zarazliwe zwlaszcza dla co wrazliwszych osob a wg teorii golemana mamy naturalna zdolnosc do 'podprogowego' wychwytywania ich w kontakcie z innymi i nasladowania ich badz reagowania na nie i nie jest to zla cecha sama w sobie czy z gory objaw zaburzenia

______
Image some bunnies are bunnier than others
you can't get rid of your fears...but you can learn to live with them

Wyświetl:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina |  

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości