Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

elmopl79,

O, flakowata - ładnie to ujęłaś... Dokladnie tak mam, słabiutka ejstem jak idę to dosłownie ciagnę za sobą nogi, ale byc może to od oslabienie mała ilością jedzenia:( ranki sa koszmarne, wykonaie toalety to jest wyczyn, męczę się strasznie:( nie mam chęci, wszystko mi zwisa:( smutek:(

Dziwny ten tik:( Ale wiem, że w skutkach ubocznych jest cos o katarze, czy zapaleniu zatok, może to cos z tym związane? Ja z kolei więcej nerwowo pochrząkuję:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj ludzie, ludzie. Mała podpowiedź- serotonina reguluje m.in. apetyt, ale 90% serotoniny nie znajduje się w ośrodkowym układzie nerwowym, ani w trombocytach tylko w układzie pokarmowym, a głównie w komórkach endokrynowych żołądka/komórkach chromochłonnych jelit. Resztę dopowiedzcie sobie sami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) neurolog - homeopatkę

Nigdy bym nie poszedł do takiego lekarza. To jest człowiek, który sprzeniewierzył się przysiędze Hipokratesa. Homeopatia została wymyślona przez zaburzonego okultystę i nie ma żadnych dowodów naukowych wskazujących na jej skuteczność przewyższająca placebo, poza tym zgodnie z polskim prawem takie leki nie muszą przechodzić absolutnie jakichkolwiek badań potwierdzających skuteczność- mogą tam napchać co im się podoba, a i tak nikt tego nie sprawdzi(jest to wynik lobby m.in. takich gigantów jak Boiron zapewne). "Rada Naczelnej Izby Lekarskiej uznała praktykowanie homeopatii przez lekarzy medycyny i lekarzy dentystów za błąd w sztuce lekarskiej, a przepisywanie przez nich preparatów homeopatycznych za nieetyczne i niegodne profesji medycznej".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj ludzie, ludzie. Mała podpowiedź- serotonina reguluje m.in. apetyt, ale 90% serotoniny nie znajduje się w ośrodkowym układzie nerwowym, ani w trombocytach tylko w układzie pokarmowym, a głównie w komórkach endokrynowych żołądka/komórkach chromochłonnych jelit. Resztę dopowiedzcie sobie sami.

Wybacz,ale ja jestem blondynka:)i nie znam sie na chromosonach,watrobach.Pisze to co przechodzilam i na seroxacie i na esci,totalny wstręt do jedzenia.A co z tymi tikami i tym okropnym oslabieniem,ma to cos wspolnego z lekiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ssri maja przeciez zwiekszac poziom serotoniny w mózgu a nie w układzie pokarmowym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaśniej please, bo lekko zamroczona jestem i mój móżdżek pracuje fatalnie:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ssri maja przeciez zwiekszac poziom serotoniny w mózgu a nie w układzie pokarmowym

Boże, ale Ty masz redukcjonistyczne podejście... Skąd w takim razie bierze się zwiększone ryzyko krwawień z górnych odcinków przewodu pokarmowego po SSRI?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12523917

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16945603

Skąd się biorą różne inne gastryczne atrakcje- nudności, wymioty, biegunki. Skąd doniesienia, że SSRI upośledzają trombocyty. Przecież one "tylko na mózg" wpływają.

-- 14 gru 2013, 12:55 --

Dark Passenger,

Wiem, wiem, tyle, że mi czesto leki homeopatyczne pomogły...

W aptece stoją np. homeopatyczne preparaty na przeziębienie- i jak ktoś chce zapłacić 80zł za ekstrakt z wątroby kaczki berberyjskiej w rozcieńczeniu 10 do potęgi -400(bo tym jest skład Oscillococcinum) to proszę. uważano, że winowajcą hiszpanki- pandemii grypy z lat 1918-1919 była kaczka beberyjska, która miała być rzekomo nosicielem wirusa grypy). A według homeopatów podobne leczyć podobnym, więc macie teraz wyciąg z wątroby kaczki+cukier+woda za 80zł. To co Ci pomogło to nie lek homeopatyczny tylko siła Twojej autosugestii/placebo. Gdyby ktoś Ci podał szklankę wody z cukrem i powiedział, że to super lek najnowszej generacji też by pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic,

Po placebo to wynik autosugestii. Po lekach- nie. Taki lek po połknięciu nie trafia od razu magicznym sposobem do "mózgu" tylko przelatuje przez przełyk, żołądek, dwunastnicę, jelito krezkowe, wchłania się przez kosmki, naczynia włosowate, przez krążenie wrotne leci do wątroby, dalej trafia do serca i dopiero na obwód- do stosownych tkanek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak ale jeżeli w takim razie działa na inne układy powodując np. dolegliwości gastryczne to dlaczego te dolegliwości przechodzą po kilku tygodniach? czyli co, ssri w takim samym stopniu zwiększają poziom serotoniny w układzie nerwowym i w każdym innym miejscu gdzie jest serotonina?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem skąd, a skad gastryczne dolegliwości po placebo?

Jest jeszcze coś- mięśniówkę w przewodzie pokarmowym tworzą mięśnie gładkie. A nad tymi w przeciwieństwie do mięśni szkieletowych człowiek nie ma świadomie kontroli. Tak samo jak człowiek nie ma kontroli np. nad płytkami krwi- no powiedz teraz, żeby płytki krwi Ci zaczęły tańczyć break dance'a- ciekawe czy Cię posłuchają. Więc człowiek nie wiadomo jakby nie był podległy autosguestii to nie wywoła sobie za pomocą siły woli krwawienia z przewodu pokarmowego. A to że SSRI zwiększają ryzyko takich krwawień to fakt.

no tak ale jeżeli w takim razie działa na inne układy powodując np. dolegliwości gastryczne to dlaczego te dolegliwości przechodzą po kilku tygodniach?

Niektórym przechodzą, innym nie. Nie wiem, nie jestem jasnowidzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic,

Po placebo to wynik autosugestii. Po lekach- nie. Taki lek po połknięciu nie trafia od razu magicznym sposobem do "mózgu" tylko przelatuje przez przełyk, żołądek, dwunastnicę, jelito krezkowe, wchłania się przez kosmki, naczynia włosowate, przez krążenie wrotne leci do wątroby, dalej trafia do serca i dopiero na obwód- do stosownych tkanek.

Do serca?To dlatego są te mocniejsze bądź wolniejsze uderzenia serca?A co do esci,czy uwazasz,ze to dobry lek?Czemu my tak dlugo nie mizemy po nim dojsc do siebie?Autosugestia,nastawienie?Czy po prostu jest za slaby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy z tego wynika ze ssri w takim samym stopniu zwiększają poziom serotoniny w układzie nerwowym i w każdym innym miejscu gdzie jest serotonina?

Tego nie wiem, ale SSRI zwiększają poziom serotoniny w synapsach. synapsy nie są tylko nerwowo-nerwowe, są też np. synapsy nerwowo-gruczołowe. W błonie śluzowej żołądka znajdują się m.in. gruczoły które zawierają komórki dokrewne, które odpowiadają za wydzielanie serotoniny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic, Nie wiem, ale znam parę osób z forum, które po pierwszej dawce moklobemidu rzygało jak stąd do Torunia.

-- 14 gru 2013, 13:19 --

lunatic,

Do serca?To dlatego są te mocniejsze bądź wolniejsze uderzenia serca?A co do esci,czy uwazasz,ze to dobry lek?Czemu my tak dlugo nie mizemy po nim dojsc do siebie?Autosugestia,nastawienie?Czy po prostu jest za slaby?

Nie, to nie ma żadnego związku. Większość leków podanych doustnie wchłania się w żołądku/jelitach do krwioobiegu i musi zostać w tej krwi przetransportowane do odpowiednich miejsc gdzie moze przeniknąć przez bariery, błony biologiczne i przekniknąć do tkanek/narządów. A co jest pompką tłoczącą krew? Serce. Żeby lek wpłynął na serce to musi mieć jakiś wpływ na mięsień sercowy, na jego tropizmy, np. poprzez wpływ na receptory B-adrenergiczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lunatic, Nie wiem, ale znam parę osób z forum, które po pierwszej dawce moklobemidu rzygało jak stąd do Torunia.
A powiedz mi,proszę,czy ludzie skarżą sie na esci,czy raczej go chwala.Tez tak jak my,maja ciezkie z nim przeprawy?Czy po prostu wartaloby zmienić lek?

-- 14 gru 2013, 12:24 --

lunatic' date=' Nie wiem, ale znam parę osób z forum, które po pierwszej dawce moklobemidu rzygało jak stąd do Torunia.

-- 14 gru 2013, 13:19 --

lunatic,

Nie, to nie ma żadnego związku. Większość leków podanych doustnie wchłania się w żołądku/jelitach do krwioobiegu i musi zostać w tej krwi przetransportowane do odpowiednich miejsc gdzie moze przeniknąć przez bariery, błony biologiczne i przekniknąć do tkanek/narządów. A co jest pompką tłoczącą krew? Serce. Żeby lek wpłynął na serce to musi mieć jakiś wpływ na mięsień sercowy, na jego tropizmy, np. poprzez wpływ na receptory B-adrenergiczne.

Dobrze,ale gdzieś czytalam,ze esci nie wplywa na mięsień sercowy.Ja po nim nie mialam sensacji sercowych,a po seroxacie to jak najbardziej....Za to po obydwóch lekach wystapila totalne oslabienie,a pi esci stany depresyjne Czemu tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To źle czytałaś. Jedyne co może powodowac to tachykardia(0.1-1% przypadków) i nieznacznie wydłużenie interwałów QT. Pisałem już o tym.

Moim zdaniem za bardzo się nakręcacie, za dużo czytacie internetów, za dużo ulotek, za bardzo się skupiacie na introspekcji- analizie swoich stanów emocjonalnych, psychicznych, fizykalnych, za bardzo koncentrujecie na somatycznych dolegliwościach- a siła umysłu może działać w dwie strony- albo pomagać albo szkodzić. Nie wiem czy to dobry lek, czy będzie po nim lepiej, czy gorzej- każdy powie inaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi