Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wątek kulinarny. Przepisy forumowiczów


Gods Top 10

Rekomendowane odpowiedzi

Spaghetti Carbonara -

Składniki na 1 osobę:

- makaron ( jaki lubicie, ilościowo nie wiem...no tak na jedną osobę)

- pół cebuli

- 3-4 plastry boczku, ewentualnie szynki

- 100ml śmietany ( 12% - 30% - jak wolicie)

- ząbek czosnku

-2 żółtka

-2 łyżki startego żółtego sera

-sól pieprz

Przygotowanie:

wstawiamy wodę na makaron w tym czasie kroimy w drobną kostkę cebulę, w grubą kostkę boczek, smażymy. Wrzucamy makaron do wody i gotujemy. Śmietanę łączymy z żółtkami, czosnkiem i startym żółtym serem, solą i pieprzem. Gdy makaron się ugotuje odlewamy wodę ( nie przelewamy chłodną wodą!) dodajemy cebulę i boczek, wstawiamy na maleńki gaz i wlewamy śmietanę z żółtkami. Mieszam aż sos zgęstnieje, można wyłączyć gaz wcześniej - sos sam dojdzie i smacznego !!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zupa afrykańska(wegetariańska) - moje dzieciaki ją uwielbiają, jest przepyszna!!!

 

Składniki:

1 szklanka posiekanej cebuli

1 szklanka posiekanej czerwonej lub zielonej papryki

3 ząbki utartego czosnku

2 łyżki oleju

4 szklanki wody

2 szklanki posiekanych ziemniaków

1 szklanka posiekanych pomidorów

1/4 łyżeczki startych skórek z cytryny

1 łyżka soku cytrynowego

papryka w proszku

pieprz

sól

posiekana zielona pietruszka do posypania

 

Udusić pierwsze 3 składniki na oleju z małą ilością wody, dodać pozostałą ilość wody i resztę składników (oprócz pietruszki), a następnie gotować całość przez 30 minut. Podawać posypane pietruszką.

 

 

Przepis z http://www.puszka.pl polecam!! - są tam świetne przepisy kuchni wegetariańskiej i wegańskiej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przepis na risotto doksy :mrgreen::mrgreen: jeszcze nie próbowałam ale podobno dobre :mrgreen::mrgreen: nie brać sobie wszystkiego do serca :mrgreen::mrgreen:

 

 

potrzebujesz ryz 3 torebki

xDD

3?

ok 30 dg miecha mielonego

miesa mielonego?!

dla pulku wojska calego?

2 kostki rosolowe

a nie jakas piers z kurczaka czy co

XDD

ja robie na cala patelnie

:P

mielone

kurwa, nie pyskuj

mielone

:PPP

XD

hahahah

hahahah

przyprawy

no i tak

gotujesz wode w czajniku

a jakie warzywa czy cu

aha

warzywa na patelnie

XDDD

popieprzyc posolic i za okno wypierdolic !

no

xD

hahaha

no i koty se zjedza

risotto doksy

xD

dobra cicho

XD

zalewasz zagotowana woda ryz w garnku

mielone to spaghett z ryzem jakies

i troche zeby spuchl

ja wiem lepiej, cicho

heh

w miedzy czasie

wrzucasz warzywa na patelnie

klikasz na ircu

:D

i tak

XDDD

tez XD

bierzesz 2 kostki rosolowe

hahahahha

rozpuszczasz w goracej wodzie

dodajesz przyprawy wg uznania

ja polecam 1 kg curry

XD

kocham curryyy

no ite warzywa zalewasz ta kostka rosolowa

dodajesz miecho

niech sie gotuje

i wodke

hahahha

wisniowke

bez wodki ni chuja

podlewasz to wszystko co chwile ta kostka

na koncu dodajesz ryz

podlewasz xD

i gotujesz wszystko razem

no bo ta kostka rosolowa wyparuje

i dajesz bucowi do sprobowania

a to sie musi ugotowac

hahahah

jak przezyje to mozna jesc

xD

podlewa to sie kwiatka

:P

ALEKSOLO, :((((((((((( :P

jak nie przezyje to trudno

xD

dobra, gotujesz to wszystko a jak sie nie przyjara

zostawic dla nastepnego buca xD

to na wierzch trzesz ser zolty

i gotowe

XD

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dam przepis na coś co mi baaardzo smakowało, sama takie upichciłam ostatnio:

Gumbo z Luizjany

 

Gumbo to gęsty gulasz z warzywami, mięsem i owocami morza, bardzo popularny w stanie Luizjana w USA.

 

2 łyżki masła

3 ząbki czosnku

2 cebule, drobno posiekane

niecała szklanka posiekanego selera

0.5 kg okry (okra to inaczej ketmia jadalna albo lady's fingers - warzywo w formie wielokątnych strączków z pikantnymi bialymi nasionami w środku. W Polsce okrę można kupić w sklepach z zywnością orientalną).

ćwierć kostki masła

ćwierć szklanki mąki

0.25 kg wołowiny pokrojonej w kostkę albo kurczaka

2 litry wody

1 puszka pomidorów (z zalewą)

1 łyżeczka cukru

2 łyżki posiekanej naci pietruszki

1 gałązka świeżego tymianku

szczypta soli

2 listki laurowe

pół łyżeczki pieprzu cayenne

pół łyżeczki czarnego pieprzu

25 dag pikantnej, mocno wędzonej kiełbasy, pokrojonej w grube plastry (w oryginalnym przepisie używa się kiełbasek Andouille, specjalności z Luizjany)

25 dag filetów z kraba

0.5 kg krewetek

1 łyżeczka ostrego sosu albo proszku chili

kilka łyżek sosu Worcestershire albo maggie

pół cytryny

 

W rondlu rozpuścić masło. Usmażyć cebulę, czosnek, seler i okrę, często mieszając. Odstawić. W drugim dużym garnku zrobić zasmażkę z masła i mąki (czyli usmażyć mąkę w maśle, mieszając). Dodać warzywa z rondla i wołowinę. Dusić aż warzywa będą miękkie, a mięso przybierze kolor brązowy. Dodać wodę, pomidory z puszki wraz z zalewą oraz cukier. Doprawić pietruszką, tymiankiem, liśćmi laurowymi, solą i pieprzami. Zagotować, potem zmniejszyć ogień i dusić przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Dodać krewetki, mięso kraba i kiełbasę. Dodać ostry sos i maggi, a także sok z cytryny. Gotować jeszcze przez kilkanaście minut, podawać gorące z ryżem.

 

No i tak, okry oczywiście nie dodałam, mięsko z kraba - drogaśne to zakupiłam surimi - oszukiwane, no i zamiast tej kiełbaski z Luizjany dałam coś co się zwie Chorizo. Niby dużo składników ale jakby się odjęło przyprawy i zieleninę niewiele zostaje ;). Przepyszny gulasz, najlepszy "jak postoi i się przegryzie" no i jednogarowe danie :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie wiem czy można reklamować i linki dawać, ja bardzo lubię korzystać z przepisów z tego bloga;)

zasadniczo próbowałam tylko babki i muffinki więc co do reszty się nie wypowiadam, ale były bardzo dobre!

I polecam zobaczyć galerię tortów:D

 

http://aliner.blox.pl/html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

linka, ja robię carbonara trochę inaczej i wychodzi pyszne.

 

różnice:

 

zamiast boczku daję podgardle - też tłuste jak boczek, a przepyszne. no i tanie ;)

 

podsmażam podgardle z cebulą aż się zeszkli i zalewam kostką rosołową rozpuszczoną w szklance wody.

gotuję to chwilę - aż trochę kostka odparuje.

 

mieszam w salaterce 1 jajko + trochę śmietany, doprawiam

wyłączam patelnie z podgardlem, dolewam śmietanę z jajkiem, mieszam

wlewam na makaron i mieszam.

 

pyyycha.

spróbuj tak.

 

 

a ja mam pytanie odnośnie smażonego kalafiora - robił ktoś?

bo przeglądam przepisy na necie i w niektórych jest napisane, żeby do jajka dodać mleka i obtoczyć go w tym, a gdzie indziej piszą, że samo jajo wystarczy.

no i oczywiście bułka tarta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no to dodam duuuużo mleka, żeby M. się najadł :mrgreen:

 

a smażysz na oleju czy na jakiejś margarynie/maśle?

dużo tego do smażenia?

 

edit:

 

kurde- korci mnie

 

moja ciocia kiedyś jak robiła schabowe to do panierki - bułki tartej- dodawała sezamu.

przepyszne to wychodziło. no i takie chrupiące.mmmmmmmmmm.

zastanawiam się czy nie spróbować tak z tym kalafiorem :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

paradoksy, No z sezamem jest pyszne - tylko trzeba uważać żeby się nie przypaliło, super też wychodzi jak się do bułki tartej doda drobno pokruszonych płatków kukurydzianych - wtedy wychodzi panierka jak z KFC :mrgreen: ( no, prawie).

 

Ja zwykle smażę na oleju bo masło/margaryna mi się pali na patelni, względnie na Plancie ( ale droga :P więc raczej na oleju).

No i jak gotujesz kalafiora to ja np zamiast soli daje jarzynki i łyżkę masła do gotowania - wtedy jest taki bardziej aromatyczny :mrgreen:

 

Ale mi ochoty narobiłaś dziś.....idę po kalafiora..... :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w tesco po 3, 49 sztuka :mrgreen:

 

dzięki ;)

 

-- 18 kwi 2011, 09:50 --

 

hehe, co znalazlam

 

 

Podsyłajcie rózne, najrózniejsze przepisy waszych ulubionych dań, potraw, przekąsek, sałatek, surówek, deserów a ja bede kombinowac i byc moze nawet kiedys zaprosze na degustacje ;]

 

Czuję się zaproszony na degustacje. Poniżej przedstawiam przepis na moje śniadanie, nazwałem je:

 

Śniadanie Shada

 

-Wode wstawić do czajnika elektrycznego (jak kliknie tzn. że jest już gotowa)

-Do kubka (koniecznie kubka!) wsypać 1,5 do 2,5 łyżeczki kawy Jacobs Velvet lub Nescafe Gold

-Zalać wcześniej wstawioną wodę do 4/5 wysokości kubka.

-Wymieszać wstępnie 2x w prawo oraz 2x w lewo przeciągając łyżeczką od dołu do góry podczas półobrotu.

-Zalać mlekiem (zostawić widełki 3-4 mm dla wygodniejszego transportu).

-Wsypać jedną łyżeczkę cukru.

-Zamieszać 6x w jedną i 6x w drugą stronę.

-Zostawić łyżeczkę w kubku.

 

Druga część śniadania:

-Wyjąć papierosa z paczki

-Używając zapalniczki lub innego źródła ognia (nie polecam spawarki oraz junkersa - może spalić brwi po odkręceniu wody przez domownika) odpalić go

 

Takie oto śniadanie może nie daje siły na cały dzień ale z pewnością rozbudzi i poprawi nam nastrój przed zabraniem się do pracy.

 

 

 

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gołąbki z ziemniakami

 

 

czas: 80 minut

liczba porcji: 4

 

składniki:

 

8 liści kapusty włoskiej

1/2 kg ziemniaków

1 duża cebula

1 jajko

3 czubate łyżki mąki

majeranek

sól, pieprz

 

 

przyrządzanie: Ziemniaki obrać i przygotować jak do placków ziemniaczanych, czyli zetrzeć na tarce (razem z cebulą), wymieszać z jajkiem, mąką i przyprawami. Liście kapusty włoskiej gotować dwie, trzy minuty w osolonej wodzie aż zmiękną. Po osączeniu ściąć twarde części głąbów, tak by nie podziurawić liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Starannie składać w kwadratowe paczuszki, tak, by nie wypływał farsz. Umieścić w dużym rondlu w ten sposób, by ściśle do siebie przylegały. Dusić około 40 minut pod przykryciem z dodatkiem niewielkiej ilości wody.

 

uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego sera.

 

 

 

:105:

jeszcze nie robiłam, ale na pewno niedługo spróbuję :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ja mam pytanie odnośnie smażonego kalafiora - robił ktoś?

bo przeglądam przepisy na necie i w niektórych jest napisane, żeby do jajka dodać mleka i obtoczyć go w tym, a gdzie indziej piszą, że samo jajo wystarczy.

no i oczywiście bułka tarta.

 

polecam do jajka dodać trochę mleka i mąkę ( + np. "ziarenka smaku" lub inną "wegete" ) - żeby wyszło takie jakby ciasto naleśniokowe ale luźniejsze... i dopiero wtedy do bułki tartej.. mmm

 

a kalafior oczywiście ugotować wczesniej w osolonej wodzie.. i tak na pół twardo zeby się nie rozwalał..

 

smażę na oleju

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zanim bym dojechał z Kujawsko-Pomorskiego to by chyba się już nie nadawał do spożycia. :smile: Może znajdę gdzieś bliżej.

 

-- 20 kwi 2011, 00:02 --

 

Dzięki za propozycję. :smile:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no fakt... całkiem możliwe:p

 

 

a co do kulinarnych. Ogólnie lubię piec i gotować, ale ostatnio z braku czasu zaczęłam korzystać z 'gotowców' i śmiało mogę polecić babeczki, każdy smak i każda firma (to dość istotne, w cenach się różnią, ale w smaku to to samo;))!

 

a z domowych to jeszcze bym poleciła bardzo szybką i fajną sałatkę z makaronem z zupek chińskich. jutro wrzucę bardziej szczegółowy przepis jeżeli ktoś chce;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no fakt... całkiem możliwe:p

 

 

a co do kulinarnych. Ogólnie lubię piec i gotować, ale ostatnio z braku czasu zaczęłam korzystać z 'gotowców' i śmiało mogę polecić babeczki, każdy smak i każda firma (to dość istotne, w cenach się różnią, ale w smaku to to samo;))!

 

a z domowych to jeszcze bym poleciła bardzo szybką i fajną sałatkę z makaronem z zupek chińskich. jutro wrzucę bardziej szczegółowy przepis jeżeli ktoś chce;)

Tylko proszę o szybkie podanie przepisu , jadlem rewelacja.Już mi slinianki zaczynają pracować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

takie sałatki to można wymyślać i dodawać różne składniki wg upodobania

 

też robiłam taką sałatkę, ale wolę np. z ryżem - bardziej sycąca ;)

 

składniki:

ugotowany ryż

czerwona fasolka z puszki

pomidory z puszki / świeże

szczypiorek

szynka pokrojona w kostkę

kukurydza z puszki

 

dodać majonez, śmietanę i przyprawy wedle upodobania (ja do sosu dodaję jeszcze odrobinę chrzanu i obowiązkowo czosnek granulowany)

a składników dajemy ile chcemy :mrgreen:

 

 

 

ja wczoraj zrobiłam fajny obiadek :mrgreen:

 

panga obtaczana w mleku z jajkiem, 2 łyżkami mąki, panierka "nuggetsy z ryby", trochę bułki tartej i koperku... usmażona :105::105::105::105::105::105::105:

+ młode ziemniaczki z koperkiem

i smażony kalafior :twisted:

 

sycące a nie drogie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×