Skocz do zawartości
Nerwica.com

Świadczenie wspierające przy schizofrenii

NoMoreDepression

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

czy komuś udało się dostać świadczenie wspierające ZUS przy schizofrenii bądź innym schorzeniu psychicznym? Nie chodzi mi o rentę tylko o osoby które otrzymały grupę niepełnosprawności, a później w tych punktach wsparcia wyszło im 70 na 100 co najmniej. Wydaje mi się to trochę niemożliwe, bo pytania w ankiecie są typu czy jestem w stanie się poruszać po prostej podłodze albo przejść 100 metrów. Ponoć są przypadki osób które, uzyskały wysoką liczbę punktów przy chorobie psychicznej i dostały świadczenie - tak mi napisało AI.

Ja już czekam na wynik tej komisji i jestem niemal pewny, że nie przekroczę progu 70 - mogłem się zorientować wcześniej i inaczej odpowiadać na pytanie, no ale cóż, odpowiadałem zgodnie z prawdą. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem o takich przypadkach, że osobie z zaburzeniami psychicznymi udało się otrzymać co najmniej 70 punktów. Ale też spotkałem osoby, które miały rentę w związku z całkowitą niezdolnością do pracy na dolegliwości psychiczne i uzyskiwały bardzo mało punktów (jedna chyba 22 czy 23, a druga może nawet poniżej 10).

F21, F42.2, F84.5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie udało mi się. Byłam poniżej punktacji jakiejkolwiek, ktora by mi zapewniła dodatkowe grosze 🙃

Natomiast teraz złożyłam dokumenty i wniosek o kolejne tamta otrzymywania renty 

I złożyłam wniosek o zasiłek pielęgnacyjny, czy jak to się tam nazywa.

Do przyszłości, czy przeszłości, do czasów, w których myśl jest wolna, w których ludzie różnią się między sobą i nie żyją samotnie. Do czasów, w których istnieje prawda (…) Z epoki identyczności, z epoki samotności, z epoki Wielkiego Brata, z epoki dwójmyślenia pozdrawiam was!

Normalność nie jest kwestią statystyki.

Wielki Brat patrzy. ~ George Orwell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi