Skocz do zawartości
Nerwica.com

Ostrzegam przed tym terapeutą

panPytajnick

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

chciałbym ostrzec was przed tym co mnie spotkało. Jestem po 1 konsultacji z psychoterapeutką CBT w kwestii agorafobii.

Oto profil pani, której dotyczy ostrzeżenie: [tu był link]

W załaczniku umieszczam formularz, który przesłała mi ta pani. Pani w ogóle nie chce pracować zgodnie z wytycznymi WHO i NHS dotyczącymi agorafobii - pracuje podobno według szkoleń które przeszła. Problemem jest to, że zamiast pracą nad lękiem i jego naturą oraz zaleconymi ekspozycjami, zainteresowana jest moim wyznaniem, światopoglądem, bardzo szczegółowymi informacjami na temat życia mojego i mojego otoczenia. Po rozmowie telefonicznej dowiedziałem się, że bez informacji zawartych w formularzu który Wam załączyłem

pani nie jest w stanie prowadzić terapii i odmówiła jej prowadzenia. Twierdziła również że praca nad elementami zawartymi w formularzu jest ważna w leczeniu agorafobii, zgodna z zaleceniami i bez pracy nad nimi nie da się prowadzić terapii CBT co jest nieprawdą. Przykład prawidłowych zaleceń odnośnie terapii CBT: https://journals.viamedica.pl/psychiatria/article/download/29100/23865

Żeby nie było, są tam też pytania zasadne, ale luzem 80% tego co tam jest to jakaś patologia. 

Formularz wywiadu psychoterapeutycznego.docx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypominam, że nie wstawiamy imion i nazwisk terapeutów/psychologów/lekarzy.

"Rozumiesz. Jest taka cierpienia granica,
Za którą się uśmiech pogodny zaczyna,
I mija tak człowiek, i już zapomina,
O co miał walczyć i po co."

Walc, Czesław Miłosz

Как страшно жизнь.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

51 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

Wręcz przeciwnie. Zdecydowana większość pytań z kwestionariusza to tematy które i tak są poruszane na terapii i MAJĄ ZNACZENIE, niezależnie od problemu z jakim się trafia na terapię.

@Noire Panthere

Spójrz proszę w podlinkowane wytyczne. W ogóle będąc pół roku na terapii może łącznie 15 minut rozmawiałem na temat lęku. To jest chore... 

Podjąłem decyzję, że całkowicie zrywam z tematem psychoterapii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Noire Panthere napisał(a):

To jest Twoje leczenie lub jego brak i Twoja decyzja. Nic mi do niej. 

@Noire Panthere wiem i nie pisałem tego aby ktoś mnie namawiał do leczenia... będę leczył się sam.

Zastanawia mnie jak moje wyznanie, data ślubu moich rodziców lub sex mają się do mojej agorafobii? Piszesz że 

Cytat

większość pytań z kwestionariusza to tematy które i tak są poruszane na terapii i MAJĄ ZNACZENIE,

Właśnie nie, nie według wytycznych CBT. Wrzuciłem link wytycznymi jak powinna wyglądać prawidłowa konsultacja i terapia. 

Tak powinien wyglądać formularz do terapii CBT: https://www.dropbox.com/scl/fi/kg6mwck77vtzljaqtqq5p/formularz-wywiadu-psychoterapeutycznego-w-agorafobii.pdf?rlkey=hv9ojo243l9k5adz7p2802hii&st=yn0q1jcn&dl=0

Ciężko jest trafić na terapeutę CBT, który w rzeczywistości prowadzi CBT. Jak wyczytałem, że terapia powinna trwać 10-15 sesji i terapeuta powinien uczestniczyć w ekspozycjach, byłem w ciężkim szoku. Wcześniej chodziłem 5 miesięcy i żaden z punktów terapii CBT nie został spełniony. Byłem jeszcze konsultowany przez inną cebeciare, która CBT prowadzić nie chciała - dowiedziałem się na konsultacji.

Psychoterapia w Polsce to SCAM - trzeba to jakoś uregulować prawnie, bo większość terapeutów to złodzieje i szarlatani. 

Edytowane przez panPytajnick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, panPytajnick napisał(a):

Ciężko jest trafić na terapeutę CBT, który w rzeczywistości prowadzi CBT.

Powiem tak: życie i praktyka rzadko pokrywa się z tym co w książkach. I tak, piszę to jako osoba która przeszła  psychoterapię (w zupełnie innym nurcie) i była ona skuteczna. 

W życiu nie przyszłoby mi do głowy sprawdzać jakieś oficjalne wytyczne przed podjęciem jakiegokolwiek leczenia. Nie idę do specjalisty po to, żeby się mu wymądrzać i mówić mi jak ma mnie leczyć - bo z naszej dwójki to on jest specjalistą i ma coś czego podręczniki nie dają - doświadczenie w postępowaniu z danym problemem. 
Mogę co jedynie sprawdzać kwalifikacje a w przypadku psychoterapeutów jeszcze czy superwizują swoją pracę. 

Z podejściem na zasadzie "ja wiem lepiej jak masz mnie leczyć i co masz robić" na 99,9% nigdy nie znajdziesz odpowiadającego Ci psychoterapeuty. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi