Skocz do zawartości
Nerwica.com

Ile kosztują zęby u wróżki zębuszki? (Implanty)

Śmojda

Rekomendowane odpowiedzi

Orientuje się ktoś jaki jest mniej więcej koszt założenia implantów w Polsce? 

Chcę wyrwać wszystkie zęby z górnej szczęki, bo brakuje mi 2 zębów, w dodatku wszystkie widoczne zęby mają wyraźne diastemy, gdzie wejdą monety 5zł. Oprócz tego wada zgryzu + plus zęby są różnej długości. Wszystkie trzonowce są mocno połatane oraz w jednym miejscu zrobiła się przestrzeń, która trudno oczyścić nawet nicią, więc wycieka mi stamtąd góvniany smrodek.

Te moje paskudne zęby są moim okropnym kompleksem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wszystkie wyrwać to zawiesi ci mostek i wstawiasz np 2 implanty i na to mostek. W konstantynowie łódzkim jest dentysta co robi taniej niż inni babeczka i wszyscy dentyści na nią nagadują😂 spoko babka 

Znaczy to jest całą przychodnią dentystyczna nie sam gabinet chyba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny są różne. Wszystko zależy od tego jaka miejscowość, a i to niewiele powie, bo dentyści mają różne cenniki. U mnie mogę iść do dentysty u którego zapłacę 2500 zł albo do innego i tam poprosi o 1200 zł. 

Najdroższe będzie po prostu wstawienie sobie zęba, ale wszystkie mostki i inne opcje pewnie o wiele taniej. 

Zawsze możesz zadzwonić do dentysty i zapytać jak to cenowo wygląda. Może uda się uzyskać odpowiedź od asystentki. Chociaż najczęściej to mówią, żeby przyjść osobiście i doktor sam oceni 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy się ja bym się nie porywała na usuwanie wszystkich zębów z łuku - tego prawdopodobnie nawet żaden dentysta się nie podejmie, bo możesz tym spowodować zanik kości szczęki i kilka innych problemów. Już nie mówiąc o całkowitej zmianie rysów twarzy. 

Idź do dobrego ortodonty i z nim skonsultuj co da się naprawić korekcją - a to czego się nie da, to wtedy ewentualnie usunięcie i implanty, ale w życiu nie usunięcie wszystkich zębów z łuku.
Żeby je wyrównać można zrobić bonding, chociaż na jego temat opinie są podzielone.

Edytowane przez Noire Panthere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Ja też bym się poradziła dentysty. Jeśli masz szpary to można to wyrównać aparatem, zawsze własne zęby to własne.

Dentystka kiedyś mówiła, że aparat by u mnie chyba nie bardzo wypalił, bo za dużo u mnie jest tych problemów z górnym łukiem. 

Myślę, że nawet jakby udało się założyć ten aparat, to pewnie wiele wiele lat był zajęło korygowanie tych wad. Najbardziej nie mogę zdzierżyć tych diastem, bo zgryz czy zęby różnej długości jakoś ujdą.

Szkoda, że noire pisze, że nie można wszystkich zębów wymienić.

Trzonowce mam wszystkie mocno poleczone i dwa chyba są martwe, to fajnie by było mieć tam implanty i mialbym spokój z psuciem się zębów. Zęby 1 do 4 zawsze były zdrowe, ale tam są mocno rozsunięte i jest asymetria długości. Trochę się obawiam tym mostków i innych licówek, bondingow, bo nie jestem fanem codziennego mycia zębów i to po każdym posiłku, więc nie wiem czy one by nie wypadły po roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o ile mi wiadomo to implanty się wstawia gdy nie masz zupełnie jakiegoś zęba. A skoro chcesz się zająć wszystkimi a tych korzeni jednak masz trochę to czemu miałbyś je wyrywać skoro fundament siedzi w gruncie. Elewacje tylko ogarnij :D

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Śmojda napisał(a):

Myślę, że nawet jakby udało się założyć ten aparat, to pewnie wiele wiele lat był zajęło korygowanie tych wad. Najbardziej nie mogę zdzierżyć tych diastem, bo zgryz czy zęby różnej długości jakoś ujdą.

Akurat kwestia skorygowania samych diastem to jest max kilka miesięcy, ale to nie jest tak że same zęby się poprzesuwają i będzie grało - manipulacja w górnym łuku najczęściej wiąże się też z aparatem na dolny łuk, bo co z tego że poprzestawiasz górne jak przestanie pasować do dolnych?
Tu musi się ortodonta wypowiedzieć, nie dentysta. I tak, do założenia aparatu najczęściej trzeba usunąć jakieś zęby i tak. U jednych to będą ósemki, u innych 6, a u jeszcze innych 4, ale o tym decyduje ortodonta, bo zrobieniu dokładnych skanów i zdjęć całego zgryzu.

Godzinę temu, Śmojda napisał(a):

, bo nie jestem fanem codziennego mycia zębów i to po każdym posiłku, więc nie wiem czy one by nie wypadły po roku.

No i tu wracamy do początku: przykro mi ale nawet o implanty trzeba dbać - bez dbania o podstawową higienę jamy ustnej jak mycie zębów chociaż te 2x dziennie, wszelkie bardziej zaawansowane manipulacje mogą mieć efekt mocno krótkotrwały i być stratą pieniędzy. Nie ma metod, które zwalniają z dbania o podstawową higienę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.07.2026 o 09:20, Noire Panthere napisał(a):

Jeden implant ok. 6 tys.

Matko Boska, mnie nie stać na implanty, na szczęście mam swoje wszystkie zęby i niepotrzebne mi sztuczne.

Sometimes I pretend to be normal but it gets boring so I go back to being me

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi