Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wady wzroku

alone05

Rekomendowane odpowiedzi

Ogólnie mam od dziecka problemy ze wzrokiem.  Na lewe oko nie widzę prawie wcale, tylko kolory i kształty, wada genetyczna po tacie, na prawe mam -4.25. W listopadzie będę zmieniać okulary, bo te to już mam kilka lat, muszę zbadać wzrok, bo chyba mi się pogorszył.

Niebo deszczem spływa i płacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Noszę okulary -4. Wadę mam od 17 roku życia, kiedyś to było tylko -0.5, ale z czasem się pogorszyło. Kiedyś już nosiłam -4.25, ale trochę mi się polepszyło.

Przez wiele lat nosiłam tylko soczewki, ale teraz wolę okulary, zresztą od nadużywania soczewek zrobił mi się raz wrzód na oku. 

11 minut temu, Elciaa napisał(a):

Aż tak się na tym nie znam ale miałam badanie wzroku z 10 lat temu i na jedno oko pokazało -1.2 a na drugie -1.7 nigdy nie nosiłam ani okularów ani soczewek.

O rany, to słabo widzisz z daleka bez okularów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Z daleka słabo faktycznie, kiedyś jak mieszkałam jeszcze w innym miejscu to miałam pod samym blokiem przystanek na żądanie, no i tak do 20 lat idealnie widziałam juz z daleka jaki nr autobusu jedzie a z czasem jak zaczął się pogarszać to już była lipa bo zanim dostrzegłam jaki to numer to już za pózno było żeby pomachać. 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byłam mała, miałam astygmatyzm, który zniknął. Później jako nastolatka nosiłam okulary, a jako osoba dorosła soczewki. Miałam jakoś tak -2,5 i -3,25, czy jakoś tak. Od noszenia soczewek miałam w kółko zapalenie rogówki albo spojówek. W końcu kilka lat temu zrobiłam sobie laserową korekcję wzroku. Nie mam idealnego wzroku, ale nie muszę nosić okularów. Trochę gorzej z widzeniem z bliska, to już ten wiek, ale książki jeszcze czytam normalnie, a mam wydanie Ogniem i mieczem z bardzo drobną czcionką.

W każdym razie polecam laser, półtora dnia bólu i światłowstrętu, ale warto przecierpieć dla dobrego wzroku. Poza tym ja nie lubie okularów, a do tego ciągle jakieś sporty, a to gogle narciarskie, a to maska do nurkowania. Okulary mi przeszkadzały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No taka korekcja wzroku na pewno kosztuje wchui

3 godziny temu, Żaba Monika napisał(a):

Noszę okulary -4. Wadę mam od 17 roku życia, kiedyś to było tylko -0.5, ale z czasem się pogorszyło. Kiedyś już nosiłam -4.25, ale trochę mi się polepszyło.

Przez wiele lat nosiłam tylko soczewki, ale teraz wolę okulary, zresztą od nadużywania soczewek zrobił mi się raz wrzód na oku. 

@shadow_nocchcesz wrzód na oku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

17 minut temu, Dalila_ napisał(a):

No taka korekcja wzroku na pewno kosztuje wchui

@shadow_nocchcesz wrzód na oku?

xd

Ja nie jestem Żabą i nie wrzodzieje.

Mnie się tylko spojówka zapaliła kiedyś. Ale ugasiłem :D 

Poza tym wszystkie za i przeciw dają prosty rachunek = szkła kontaktowe należy nosić z dumą zawsze i wszędzie

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Dalila_ napisał(a):

obraz albo potrójny.

jak mozna widziec potrójnie ? mozna nie miec widzenia przestrzennego wtredy mózg nie składa cie obrazów z kazdego oka w jeden i widzisz podwojnie ale potrojnie ? gdzie masz to trzecie oko :D ?

4 godziny temu, Elciaa napisał(a):

Aż tak się na tym nie znam ale miałam badanie wzroku z 10 lat temu i na jedno oko pokazało -1.2 a na drugie -1.7 nigdy nie nosiłam ani okularów ani soczewek.

to bardzo duza wada ale okulary rozleniwiaja wzrok i w okularach czesto sie wada u krotkowidzow poglebia wiec jak zaczniesz chodzic to mozesz potrzebowac coraz mocniejszych

4 godziny temu, sailorka napisał(a):

Jak byłam mała, miałam astygmatyzm, który zniknął.

astygmatyzm nie moze zniknac bo to wynika z ksztaltu oka ktore nie jest idelanie kulą a oczy chyba sie nie zmieniaja wiec pewnie ktos zle zbadal. 

58 minut temu, sailorka napisał(a):

Jakieś 4-5 lat temu płaciłam coś koło 6 500 zł za oba oczy. Robiłam w Czechach, w klinice z polskojęzycznym personelem.

w vision expres wszystkie szkla niezaleznie od ilosci dioptrii kosztuja tyle samo w tych drozszych moze sie to oplacac inna cene maja progresywne ale tez jedna cene i chyba najdrozsze to cos kolo 2 albo 3k 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, libed napisał(a):

w vision expres wszystkie szkla niezaleznie od ilosci dioptrii kosztuja tyle samo w tych drozszych moze sie to oplacac inna cene maja progresywne ale tez jedna cene i chyba najdrozsze to cos kolo 2 albo 3k

Nie wiedziałam, że okulary są aż tak drogie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, libed napisał(a):

astygmatyzm nie moze zniknac bo to wynika z ksztaltu oka ktore nie jest idelanie kulą a oczy chyba sie nie zmieniaja wiec pewnie ktos zle zbadal. 

Dokladnie, astygmatyzm to w skrócie nieodpowiedni kształt oka, jednak coś tam wiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, sailorka napisał(a):

Nie wiedziałam, że okulary są aż tak drogie.

Są. Ja ostatnio orientacyjnie się pytałam, bo czas wymienić okulary, to powiedziała 900 zł, a to w mojej miejscowości, mało znanym optyku. A w takich znanych np. Vision Ekspres to będzie podwójna cena

Niebo deszczem spływa i płacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Elciaa napisał(a):

W takim razie co doktor libed proponuje?

nic to twoj wzrok jak ci nie przeszkadza ze nie widzisz jaki autobus to ja bym nie chodzil w okularach. dziecku sie wzrok moze poprawic przez okulary ale doroslemu to raczej chyba nie 

alezy tez jaka masz akomodacje bo jak sie ma wysoka to mimo wady mozna dobrze widziec ale wzrok sie meczy 

6 minut temu, Elciaa napisał(a):

Dokladnie, astygmatyzm to w skrócie nieodpowiedni kształt oka, jednak coś tam wiesz.

a kopa chcesz :D co znaczy niieodpowiedni :D ja mam astygmatyzm :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 minut temu, Cynthia napisał(a):

Są. Ja ostatnio orientacyjnie się pytałam, bo czas wymienić okulary, to powiedziała 900 zł, a to w mojej miejscowości, mało znanym optyku. A w takich znanych np. Vision Ekspres to będzie podwójna cena

niekoniecznie juz pisalem tam wszystkie szkla maja jedna cene jest doplata np. za to ze beda polowe lzejsze ale nie placi sie za moc szkiel wiec jak ktos ma sfery cylindry etc to szkla w vision moga byc znacznie tansze niz gdzie indziej a oprawnki mozna miec swoje

znaleziony cennik w necie nie wiem czy aktualny

najdrozsze maja rozne filtry jak swiatla niebieskiego etc. (nie polecam bo kolory sa troche bardziej zolte) polowe lzejsze i cos tam jeszcze. u normalnego optyka zwykle nie ma doplat za lzejsze bo nie ma lzejszych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na swieta albo po swietach roznie to bywa kazdy kierownik visiona dostaje voucher na okular i pozniej te vouchery mozna nabyc na olx czy alego taki voucher to 50-70% taniej za okulary wiec sie oplaca za 100-200zl kupic ja tak zrobilem kilka razy i zamiast 1,5k placilem za okulary po 400zl plus koszt vouchera nawet sobie zrobilem przeciwsloneczne z tym voucherem i normalnymi szklami. w okolicy swiat bozegonarodzenia te vouchery sie zwykle pojawiaja jak zostaje malo do konca czyli dzien dwa to nawet ponizej 100zl sa. to voucher na okaziciela 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi