Skocz do zawartości
Nerwica.com

Dzień dobry

Frogger88

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem świeży na forum, założyłem konto bo chcialem was zapytać o moje objawy nerwicy.

Mam już ją od kliku lat, natomiast dopier teraz dojrzałem na wizytę u psychiatry i ogólnie jakaś aktywna walkę farmakologiczną.

Naczytalem się sporo objawów jakie wy macie i chciałbym zapytać o różnice.

Większość z was piszę,że ma atak paniki który trwa powiedzmy 30 minut, godzinę a potem jest taki stan odpuszczenia i wraca wszystko jako tako do normy.

Natomiast u mnie wygląda to tak,że np czasem mam strach przed czymś , coś sie zaczyna dziać, puls mi skacze do 130, czuję potworny lęk i napięcie...Natomiast nie mam tego takiego szczytowego ataki paniki, tylko jakby to zatrzymuję się na tym poziomie a potem taki stan ciągłego napięcia i podwyższonego tetna w okolicach 90-100 utrzymuję kilka godzin, czasem nawet potrafi 1-2 dni aż czuję,że odpuszcza i wszystko wraca do normy.

Mam problem jak wyłączyć ten stan napięcia trwający po pare\parenaście godzin...Domyślam się,że to już tylko leki?  Pewnie coś na uspokojenie albo jakieś beta blockery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Frogger, witaj na forum. Różnica jest taka że jest lęk napadowy tzw. atak paniki, ale jest też lęk uogólniony czyli wolnopłynący. Jak u Ciebie ten stan w sumie jest permanentny no bo 1, 2 dni to długo to chyba masz ten drugi rodzaj. Ale można przecież mieć oba. Jak już parę lat ci dokucza to pewnie jesteś skazany na zaczecie drogi z farmakologia. Gdy na początku ktoś zacznie ograniczać stres, spróbuje psychologa to może ma szansę nerwice zlikwidować. Ale teraz po latach to tak łatwo nie będzie bez leków 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Frogger88 napisał(a):

Mam problem jak wyłączyć ten stan napięcia trwający po pare\parenaście godzin...Domyślam się,że to już tylko leki?  Pewnie coś na uspokojenie albo jakieś beta blockery?

O fajnie byłoby mieć taki bezpieczny wyłącznik :D korzystałbym

Tak jak Dalila napisała i Ciebie objawy przypominają ten tzw. GAD. Jeżeli utrudnia Ci on życie na tyle że długo nie odpuszcza i techniki relaksacyjne i inne nie pomagają to też bym zdecydował się na leki.

Dobrze, że nie masz takich mocnych ataków, ale taki lęk non stop nie wiadomo w sumie przed czym też męczy bardzo. Ale plus jest taki że jego całkiem skutecznie można się pozbyć właśnie farmakoterapia. Także walcz i dawaj znać jak postępy.

Witamy na forum!

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, niestety teraz są już na tyle uciążliwe te objawy ,że nie daje czasem rady plus tworzy się ten taki dziwny jakby lęk przed lękiem ,że zaczynam często rano myśleć czy mnie znowu nie złapie i sam sobie tworzę napięcie. Mózg się sam nakręca bez większego sensu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi