Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kompletny brak asertywności

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Mam problem z asertywnością. Nie potrafię się sprzeciwić, jestem uległa i unikam konfliktów. Szczególnie w rodzinie. Mój mąż nie dogaduje się z moimi rodzicami, przez co ich kontakty są bardzo ograniczone. Moi rodzice są niedojrzali emocjonalnie, na przykład mama jak coś mam zrobić, to nie patrzy na konsekwencje, które ja poniosę, tylko na to, jak ona się z tym będzie czuła. Jej emocje są najważniejsze.

Wracając do kwestii asertywności. Mąż i mama często mają skrajnie różne opinie na dany temat. Każdy ciągnie mnie w swoją stronę, a ja czuję się jak ofiara ich manipulacji, zwłaszcza mojej mamy.

Nie potrafię sobie z tym poradzić, nie umiem powiedzieć "nie". Czasami jak tak mi wchodzą na głowę, czuję, że zaraz zwariuję. A mam schizofrenię, więc nawroty są możliwe przy większym stresie.

Co z tym zrobić? Jakieś pomysły? Dodam, że byłam na kursie asertywności, prowadzonym przez psycholożkę, ale najwyraźniej nie pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To musi być wykanczajace jej.. A gdybyś mówiła że musisz się zastanowić nie podejmiesz teraz decyzji itp. I potem zastanowić się jak będziesz sama i z myślą o sobie co najlepsze dla Ciebie. I potem swoją decyzję przez telefon przekazywać SMS. Lub jak mama nie czyta sms to zadzwonić i jej przeczytać na głos co myślisz. I na ich złość manipulacje starać się puszczać koło uszu i upierać się przy swoim zdaniu które już zakomunikowalas

Może jakoś będzie łatwiej się trzymać zdania które już powiedziałaś tak na odległość z mniejszym stresem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

A gdybyś mówiła że musisz się zastanowić nie podejmiesz teraz decyzji itp.

To bardzo trafna uwaga.

Czasem można się pomylić i myśleć, że asertywność to tylko umiejętność mówienia "nie". A czasem jednak warto powiedzieć "tak". Tylko jeśli nie jesteśmy tego pewni tu i teraz, to warto dać sobie chwilę, podejść do okna i sobie to przemyśleć. Automatyczne i natychmiastowe wybory dokonywane nawet przez ludzi asertywnych często nie są najlepsze. Warto dać sobie chwile na przemyślenie ważnych decyzji, bez presji odpowiadania natychmiast

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi