Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szumy uszne, piski

poszkodowany

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem kiedyś założony temat na Forum Neurologiczne PL. Tytuły to Ciągły sygnał pisk mózg i Skurcz mózgu. [1] 26-08-2021, [2] 15-09-2021. Tak do 24-03-2022. Chciałem komuś odpisać? Jednak mają zepsutą stronę. Znów mam dziś, wynik interakcji. Ja np. w 2017 nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Ciągły sygnał w formie pisku, powoduje dyskomfort i lekko głowa zaczyna od tego boleć. Do tego dochodzi coś w rodzaju skurczu mózgu, tak jakby mózg był wypełniony folią bombelkową i ona się rozrastała i kurczyła naprzemiennie. Czym to może być spowodowane?

U góry 1, na dole 2:

Cytat

W nocy, takie jakby rozkurczanie (powiększanie) i kurczenie (zmniejszanie) się mózgu. Coś jak folia bąbelkowa. Co to, co z tym zrobić, gdzie się udać? Jaka przyczyna.

Wspominam, żeby nie zapomnieć. Ale tutaj akurat konfrontacja, lekarz, rodzina, księża. Nie da się każdemu potakiwać, a samemu mniej cierpieć. To znaczy zdanie na temat podejścia do leczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może rzeczywiście na tle nerwicowym to jest. Wczoraj w poniedziałek przekonałem się do tej myśli i można ją poprzeć.

Poprzedniego dnia, pozostając w myślach, że przez sytuacje ktoś może mnie niesłusznie oceniać... Ogólnie pomyślałem sobie tak: kot i osoby to są po prostu przedmioty, które się złoszczą. I te przedmioty po prostu nie panują nad sobą. Jak można mieć lub czuć uraz do przedmiotu jakiegoś? Potem wyobraziłem sobie, że ja właściwie tylko jestem obserwatorem.

Pomogło! Poczułem taką ulgę i zobojętnienie. Taki spokój, jakiego dawno nie czułem. Zacząłem być nawet lekko radosny, co mi rok za rokiem nic szczęścia nie przynosiło.

Ale dziś znowu to co w powszednim dniu, szkoda. Były wtedy zredukowane, aż do 80% te szumy.

A tą nieprawidłową pracą stawu jaki lekarz się zajmuje? Chyba, że od lekarstw psychiatrycznych tak uboki coś przewróciły. Takiego zwanego rozkurczania nie mam w roku 25/26, widoczne w "2021" cześciej wtedy.

Szumy i piski nadal aktualne, ja wiedzy nie mam na temat działania anatomicznego organizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie żadne skurcze mózgu. nazywa sie to tinnitus i moze miec wiele przyczyn jak ci pulsuje to moze to byc konflikt nerwowo-naczyniowy naczynie jest zlokalizowane blisko nerwu chyba 6 odpowiedzialnego za sluch i to szum krwi albo to naczynie uderza i podraznia nerw

moze to byc poczatek gluchoty ciezko to wylapac bo ludzie traca sluch na pojedynczyhc czestotliwosciach mozna siwetnie slyszec rozmowe ludzka a nie slyeszec n[. szelestu swierszcza. mozg braki na tych czestotliwosciach kompensuje szumem. jak ci zawsze szumi to byc moze juz jakies komorki w slimaku sa uszkodzone i stad szum, jak czasami to bardziej wlasnie konflikt naczyniowo nerwowy

dobrze wyzej napisano ze moze to byc problem z zuchwa bo nerwy odpowiedzialen za sluch tam ida i jest jakis splot cos moze je podrazniac np. zepsute zeby

to problem dla otolaryngologa albo audiologa rzadko neurologa czy kardiologa.

jest cos takiego jak bilobil mozesz sprobowac jak szum zmaleje albo sie nasili to znaczy ze to na tle naczyniowym bo ten rozlinny skladnik dziala jak lek polfiryna i rozszerza naczynia w mózgu wtedy jak sie szum zmienia tzn. ze to podraznia naczynia czy masz za slabe krazenie w slimaku itd. laryngolog pewnie i tak na poczatku ci to da. 

idziesz w zla strone idz do laryngologa/audiologa on sprawdzi czy slyszysz w pelnym zakresie czestotliwosci i przewodnictwo nerwowe oraz kostne. 

moze to tez byc ucisk na kregoslup szyjny i da sie wyleczyc masażem ale w 90% przypadkow to bedzie tinnutis i czesto nie da sie znalezc przyczyny albo juz nic sie nie da zrobic bo komorki w slimaku niszcza sie bezpowrotnie sa jakies terapie komorkami macierzystymi ale to nie w pl i za ponad 100k jakis chlop w dani to reklamowal ze w bangkoku mozna takie cos przejsc i to podobno jedyne co regeneruje slimak. w pl warunkach mozesz tracic czestotlisosci i keidys cie czeka implant jesli chodzic np. na jakies koncerty albo przyjmujesz leki uszkadzajace sluch np. polopiryna/aspiryna to jeszcze jest czas isc do lekarza i to ocalic co zostalo czyli te czestotliwosci ktore sluszysz

e-audiologia taki program an telefon z takim logo a w ksztalcie niebieskiej malpy bezplatny pozwala zbadac slucha,  to nawet lepiej niz jakis laryngolog z koziej wolki bo on zwykle ma slabo wyciszona z dykty te komorke w ktorej sprawdza slucha. pobierz i sprawdz ale to jest tylko chyba 8 czestotliwosci wiec moze wyjsc dobrze a mozesz tracic inne. jak wyjdzie zle albo np. masz wieksze szumy to ci spada a masz mniejszej rosnie to jak wczesniej szybko to lekarza. 

jak kiedys np. nie bedziesz slyszal nagle na jedno ucho to masz 24h na leczenie czyli trzeba isc na sor laryngologiczny a nie czekac 3 miesiace na wizyte bo po 48h zwykle sie juz nie da ocalic slimaka i bezpowrotnie tracisz sluch jesli masz szumy z jednej strony to kiedys moze sie tak zdarzyc

sprawdz leki jak jakies bierzesz jak jest tam ze dziala ototoksycznie to idz do lekarza nich ci zmieni bo to ci uszkadza wlasnie slucha wszystkei z mycyna na koncu sa ototoksyczne, aspityna jak sie za duzo wezmie itd. duzo lekow uszkadza slucha i ma w skutkach ototoksycznosc. trump np. robi sie coraz bardizje gluchy mimo ze ciagle innych strofuje ze sluszy doskonale tylko oni zle mowia, pewnie przez te aspiryne ktora bierze zeby "miec piekna rzadka krew" :D ale szurowi pewnie sie nie wytlumaczy ze cos moze byc szkodliwe :D 

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 27.01.2026 o 10:45, poszkodowany napisał(a):

Byłem kiedyś u laryngologa, żeby się szumami zajął. Dał jakieś receptki na Betaserc. Miałem jakieś skierowanie na badanie słuchu, Audio? Nie pamiętam nazwy. Ogólnie byłem wtedy zabiegany, nie zrobiłem.

Ja miałam i słuch idealny. No to źle że nie zrobiłeś bo to może od tego. Ale audiofon często po przychodniach jest taki bez kolejek, ale zrób go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi