Skocz do zawartości
Nerwica.com

Tycie po olanzapinie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, biorę olanzapinę od jakiegoś czasu i tyję. Już przybyło mi ok 7-8kg i to chyba nie koniec. Czy macie jakieś sposoby na zachamowanie apetytu po tym leku? Może ktoś z forumowiczów nie przytył po tym leku i zechce się podielić swoim sposobem na zachamowanie przybierania na wadze po olanzapinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogółem w ciągu paru lat przytyłam 50 kg. Można schudnąć na olce, ale trzeba się głodzić. A jak się człowiek głodzi,to nie ma siły na sport, a jak nie ma sportu, to się nie chudnie. Jest ciężko. Jaką dawkę bierzesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7,5mg na dobę. Niby niewiele, ale apetyt mam duży i odkąd biorę olanzapinę, to ze sportem jestem na bakier. Ciężko mi się zmobilizować do jakiejkolwiek aktywności. Może są jakieś leki lub suplementy, które pomogły komuś ograniczyć się z jedzeniem na tym leku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość cynthia

No u mnie od oli się zaczęło + 20 kg a jak mi dołożyli klozapol to kolejnen +15 kg. 

Wiadomo jak na tych lekach i w ogóle z tą chorobą człowiek wycofuje się z życia i nie ma siły nawet wyjść na spacer. Ale jak codziennie chodziłam na spacery i jadłam mniej - dużo siły i samozaparcie jednak dużo daje, to w 3 miesiące schudłam 10 kg. Nie ćwiczyłam tylko robiłam sobie długie, kilometrowe spacery i to wystarzcało. Ale zaniedbałam się i to, co schudłam znowu przytyłam. 💁‍♂️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od kilku dni bardzo uważam na to co i ile jem, ale ciężko się kontrolować, bo wszystko lepiej smakuje po olanzapinie. U mnie z aktywnośvi fizycznej to najłatwiej uprawiać spacery. Chociaż pogoda na razie nie zachęca. Odstawienie leków nie wchodzi w grę. Lekarka powiedziała, że będę je brała przez długi czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Catriona napisał(a):

Wow, normalizowanie otyłości i tłumaczenie jej lekami. To co, leczenie psychiatryczne zwalnia z dbania o siebie i swoje zdrowie? Przypominam że otyłość to choroba.

Dokładnie. Ma ona negatywny wpływ na pracę wielu organów, doprowadza do kardiomiopatii przerostowej, a także jest niezależnym czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju raka. Otyłość doprowadza do przewlekłego stanu zapalnego.

https://onkologia.edu.pl/informacje-dla-chorych/aktualnosci/id/101-eksperci-okolo-40-proc-nowotworow-ma-zwiazek-z-otyloscia

Nie brać leków po których następuje niekontrolowany wzrost apetytu albo gromadzenie wody w organizmie skutkujące mega tyciem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Catriona napisał(a):

Aż tak radykalna bym nie była, bo czasami nie ma wyjścia po prostu, a nie tylko leki psychiatryczne to powodują, bo np. sterydy też, ale no to nadal nie zwalnia z dbania o siebie i o to co mamy na talerzu.

To może zmienić lek na inny lek, który nie powoduje tycia. Bo z tego co czytałam, to zmieniają one metabolizm węglowodanów i trzeba się chyba mega głodzić żeby nie tyć. Bo ludzie piszą, że po wielu z nich nie mają siły i napędu życiowego, więc raczej i do ćwiczeń też nie znajdą energii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

32 minuty temu, mała_mi123 napisał(a):

Bo z tego co czytałam, to zmieniają one metabolizm węglowodanów i trzeba się chyba mega głodzić żeby nie tyć.

I tu wracamy do poruszanego już na forum tematu diety ketogenicznej. Ja na keto czuję się świetnie, węgli jem minimalne ilości, i zdecydowanie się nie głodzę.

Nazywała go tatusiem, bo zawodził ją tak samo, jak prawdziwy ojciec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Catriona napisał(a):

Powiem tak: czy na dobre 90% treningów chce mi się w ogóle wychodzić? Nie. Tym bardziej w takim okresie jesienno-zimowym gdzie jest ciemno, zimno i w ogóle meh.... Jednak coś tam sobie założyłam, a żeby to zrealizować muszę swoje zrobić na treningach 🤷‍♀️ wychodzę z założenia że działam wg planu, nie humoru. Jakbym miała wychodzić tylko na treningi na które rzeczywiście mi się chce, jestem w dobrej formie psycho-fizycznej, jestem wyspana, nie mam innych rzeczy do roboty to biegałabym max. 2 razy w miesiącu, a nie te min. 3x w tygodniu. Zawsze, ze wszystkim najgorzej jest zacząć. I nie mówię, że teraz każdy ma zapitalać te 30-50km tygodniowo biegając, bo można robić inne rzeczy, żeby zadbać o swoje zdrowie. Mówię tylko, że nawet bez leków motywacja do robienia czegokolwiek bywa, a nie jest cały czas. 

A co z kwestią szybkiej męczliwości i osłabienia mięśniowego po tych niektórych lekach. Realny problem jeśli chodzi o efektywne ćwiczenia po których nie będzie kilkudniowego *konania*. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam raczej skłonności do tycia po lekach mimo że wpływają wyraźnie na mój apetyt, kiedyś gdy brałem flupentiksol miałem apetyt wprost ogromny i jadłem za trzech ale nie tyłem wcale i mimo że jadłem chore ilości słodyczy miałem niski cukier. Teraz po olanzapinie mam za duży apetyt dlatego zjechałem z dawką na 2,5 mg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Olanzapina - super lek, najskuteczniejszy na objawy pozytywne; skutek uboczny: tycie, senność

Arypiprazol - dobry na objawy negatywne; skutek uboczny: chwilowa bezsenność

Lurazydon - dobry na objawy negatywne; skutek uboczny: w większej dawce akatyzja

Kwetiapina - na mnie nie działa; skutek uboczny: koszmary senne

Risperidon - na mnie nie działa; skutki uboczne nieznane

Klozapol - na mnie nie działa; skutki uboczne: samopoczucie jak przy ciężkiej grypie

Brałam jeszcze inne leki, ale dawno temu i nie pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 6.01.2026 o 12:58, zburzony napisał(a):

@kamystoale po co powiedziałeś że masz głosy?

Lekarka jak zwykle zadaje pytanie: "slyszal pan jakies glosy?"

A ja się chwile zastanowilem i pare dni wczesniej slyszalem jakby krzyk w głowie. Wiec powiedialem, no tak slysze glosy. Ale defakto to bylo raz.

Tym sposobem dostalem olenzapine na kilka lat, ktore z reszta nie bralem, za jeden urojony głos.

Jakiś czas temu zdiagnozowano mi schizofrenie, ale czuje się dobrze. A to mój blog autorski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi zdarzało się i do dziś zdarza wierzyć w jakieś rzeczy które są bezpodstawne i po czasie aż nie mogę uwierzyć że byłem tak durny, zresztą może i to chodzi, może to połączenie wyobraźni i zwykłej głupoty. Ale kiedyś miałem silne urojenia ksobne i paranoje, na szczęście nigdy nie przerodziło się to w psychozę, wynikało to "tylko" z zaburzeń osobowości i lękowych, antydepresanty pomogły w dużym stopniu się tego pozbyć.

A co do olanzapiny to biorę ją trzeci tydzień ale poproszę lekarza i zmianę na risperidon, m.in. dlatego że chyba jestem trochę bardziej spięty i wypłoszony od kiedy ją biorę. Risperidon też w teorii dobrze komponuje się z fluoksetyną czy innymi SSRI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 8.01.2026 o 11:13, zburzony napisał(a):

@kamystorozumiem, ja miałem tak idąc do psychiatry pierwszy raz że nie byłem pewien czy słyszę głosy, czy to są natrętne myśli. Po rozmowie z lekarką stanęło na tym że to tylko moje własne ale natrętne myśli, chociaż nadal miałem wątpliwości.

Natrętne myśli czasem mi doskwierają jak mam atak paranoi. Ostatnio rzadziej sie to zdarza, ale to strasznie orkopne uuczucie.

Jakiś czas temu zdiagnozowano mi schizofrenie, ale czuje się dobrze. A to mój blog autorski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi