Skocz do zawartości
Nerwica.com

Szalone precle z pieprzem i ziemniakami

Krejzi1

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, libed napisał(a):

a ja tam uwazam ze nikt nie chce byc stary i niedolezny i kazdy by chcial byc mlodszy. w starosci nie ma nic fajnego tak smao nie ma nic fajnego ze ktos nie ma reki czy nogi a ze ludzie nie maja i zyja i nie uzalaja sie to wiem.. 

Można chciec być młodszym i powiedziec to raz w żarcie i Zając sie swoim zyciem a można sie skupiać na tym ze olaboga jaki jestem stary.

jak ktos ma pozytywny mental to obstawiam ze ma to w dupie o ile nie jest ciężko chory 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, libed napisał(a):

no ok wiec jemu sie podobalo jego zycie mnie by sie nie podobalo moze kwestia nastawienia ale dla mnie to ze ktos cos chce nie znaczy nic. ja nie chce i tyle inni ludzie sa dla mnie niewaznie, ta suknia pokazuje ze dla kogos to wazne i innym sie podoba a dla mnie to by bylo bez znaczenia czy sie komus moj stroj podoba

No tak, kazdy jest inny i nie ma co oceniac innych wedlug siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Krejzi1 napisał(a):

Można chciec być młodszym i powiedziec to raz w żarcie i Zając sie swoim zyciem a można sie skupiać na tym ze olaboga jaki jestem stary.

jak ktos ma pozytywny mental to obstawiam ze ma to w dupie o ile nie jest ciężko chory 

ale ja sie z tym zgadzam

poza tym zdaniem o mentalu bo mi to smeirdzi cołczami z jutuba i trauma prababki :D

Edytowane przez libed

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy inaczej to czuje.Ja tam juz teraz czuję żal, że nie moge jak kiedys polazic po gorach bo mam zadyszke od razu i staw w kolanie boli przy schodzeniu.A kiedyś było się jak kozica.I co mam żyć do 100tki z takimi ulomnosciami ,ktore będą dochodzić?

Niezbyt ciekawa perspektywa.Zostanie tylko telewizor i garsc tabletek rano i poludnie popite herbatka .

Bigosu ,golonki nie zjem bo zaraz wątroba siądzie 😅A wyprawa na zakupy zajmie pol dnia z balkonikiem😩

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Lucy32 napisał(a):

Każdy inaczej to czuje.Ja tam juz teraz czuję żal, że nie moge jak kiedys polazic po gorach bo mam zadyszke od razu i staw w kolanie boli przy schodzeniu.A kiedyś było się jak kozica.I co mam żyć do 100tki z takimi ulomnosciami ,ktore będą dochodzić?

Niezbyt ciekawa perspektywa.Zostanie tylko telewizor i garsc tabletek rano i poludnie popite herbatka .

Bigosu ,golonki nie zjem bo zaraz wątroba siądzie 😅A wyprawa na zakupy zajmie pol dnia z balkonikiem😩

jak kolano boli przy schodzeniu to chyba mozna wzmocnic miesnie powyzej kolana i beda bardziej stabilizowac to kolano :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo ze lepiej być młodym z 2 strony to straszny komunał. Najmłodsi to są w szkole - ja osobiscie wole być stara niz np znowu chodzić do szkoły. Wole do pracy. 
20 lat tez bym nie chciała mieć bo bylam

wtedy dzieckiem z wygladu i mentalu.

wiec nie do końca jest tak ze kazdy usilnie chce być młodszy? Nie rozumiem dlaczego nie możesz zrozumieć, ze niekorrzy lubia swoje zycie i z niego czerpią na miarę możliwości 

taki emeryt (nie w Polsce) to ma zakebiste życie np tacy Niemcy. emerytura w euro podróże nie musza lazic do roboty. Myslisz ze ktos tam sie przejmuje ze 40 letni Janusz z polski nie weźmie ich za hot?😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Krejzi1 napisał(a):

wiec nie do końca jest tak ze kazdy usilnie chce być młodszy? Nie rozumiem dlaczego nie możesz zrozumieć, ze niekorrzy lubia swoje zycie i z niego czerpią na miarę możliwości 

ale ja to rozumiem nie rozumiem zdan ze mozna miec 70 lat i zyc jak teraz ludzie zyja gdy maja 30 mniej i tyle.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Lucy32 napisał(a):

Trzeba sie cieszyć z tego co sie ma może za X lat będziesz mogła jeszcze mniej 😅

2 minuty temu, libed napisał(a):

ale ja to rozumiem nie rozumiem zdan ze mozna miec 70 lat i zyc jak teraz ludzie zyja gdy maja 30 mniej i tyle.. 

Zależy jak żyje ten 30latek. Bo są tez tacy którzy nie wychodzą z domu i wisza na linii medicovera 

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam znajoma co ma 40tke i straszne kompleksy na tle urody.

Co chwila przejmuje się jakąś zmarszczką,a to ze przytyla pare gram.

A to znow ze jej wlosy wypadaja.Takim kobietom ciezko sie starzec ,bo traca urodę i cierpia.Chociaz ona dba o siebie, rzęsy zrobione,brwi,pazurki...ale juz widać że boi sie starosci ,ze wzgledu na utratę urody.

Ech kobiety..

Zawsze maja gorzej

Edytowane przez Lucy32

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taki emeryt (nie w Polsce) to ma zakebiste życie np tacy Niemcy. emerytura w euro podróże nie musza lazic do roboty. Myslisz ze ktos tam sie przejmuje ze 40 letni Janusz z polski nie weźmie ich za hot?😆

niemiecka emerytura jest nizsza niz polska jak sie pracuje jak w pl. ostatnio czytalem ze po przepracowaniu 20 lat w niemczech sie ma emeryture nizszy niz w pl... w niemczech masz wysoka emeryture jak duzo zarabiasz i pracujesz 45 lat.. jak pracuje ktos 15 to w pl ma wyzsza dlatego u nas nie bedziemy mieli nigdy wysokich bo z naszych pieniedzy utrzymuje sie beneficiarzy co pracowali niewiele oraz 40 letnich emerytow z emeryturami powyzje sredniej krajowej. 

niemiecki emeryt nie jest bogaty jak na ich warunki. to jakies mity. on pol emerytury wyda na wynajem mieszkania albo i wiecej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Lucy32 napisał(a):

Zadyszke masz, bo sie malo ruszasz. Moja mama chodzi ze mna po 20k krokow gdy przyjezdza i nie ma zadyszki. Ale ona duzo chodzi wszedzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba sie cieszyć z tego co sie ma może za X lat będziesz mogła jeszcze mniej 😅

no widzisz ty patrzysz na to ze moze byc gorzej i trzeba sie cieszyc a inni ze moze byc lepiej albo bylo lepiej wiec nie ma sie z czego cieszyc :D

2 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

Zależy jak żyje ten 30latek. Bo są tez tacy którzy nie wychodzą z domu i widza na linii medicovera 

niewwazne jak zyje za 30 lat bedzie zyl gorzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 minut temu, libed napisał(a):

ale ja sie z tym zgadzam

poza tym zdaniem o mentalu bo mi to smeirdzi cołczami z jutuba i trauma prababki :D

No zaprzeczasz ze ludzie maja różne temperamenty charaktery i podejscie do zycia? Są ludzi z dużymi problemami którzy mimo to podchodzą do zycia z pogoda ducha i optymizmem (nie mowie tu o maskowanej depresji) a są tacy którym obiektywnie nie dzieje sie krzywda ale maja taki charakter ze wszystko ich dołuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Żaba Monika napisał(a):

Zadyszke masz, bo sie malo ruszasz. Moja mama chodzi ze mna po 20k krokow gdy przyjezdza i nie ma zadyszki. Ale ona duzo chodzi wszedzie.

bo lucy moze miec juz wycienczony organizm eksploatacja go a twoja mama jest wypoczeta bo wwiekszosc zycia odpoczywala wiec to sa wlasnie bezsensu porownania. mozna porownac te sama osobe w wieku 70 i 50 lat a nie dwie rozne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, libed napisał(a):

jak kolano boli przy schodzeniu to chyba mozna wzmocnic miesnie powyzej kolana i beda bardziej stabilizowac to kolano :D

Dzieki za rade,bardzo dobrze pomagaja tez kijki,jak ich nie zapomne zabrać 😅

O i jeszcze demecja dojdzie,to bede siedziec w bujanym fotelu😅i wspominac mlodosc o ile sie przypomni w przeblyskach swiadomosci,kapcie podgrzewane hehe

I tak juz jest duzo wspomagaczy starości.Kiedys nie bylo takich luksusów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Krejzi1 napisał(a):

No zaprzeczasz ze ludzie maja różne temperamenty charaktery i podejscie do zycia? Są ludzi z dużymi problemami którzy mimo to podchodzą do zycia z pogoda ducha i optymizmem (nie mowie tu o maskowanej depresji) a są tacy którym obiektywnie nie dzieje sie krzywda ale maja taki charakter ze wszystko ich dołuje.

ja tylko uwazam ze z wiekiem przybywa tych narzekajacych we wszystkich grupach wiec wiek to istotny czynnik wplywajacy na spadek zadowolonia z zycia i nie ma sie z czego cieszyc ze sie clzowiek starzeje. nic w tym fajnego nie ma. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Lucy32 napisał(a):

A mam znajoma co ma 40tke i straszne kompleksy na tle urody.

Co chwila przejmuje się jakąś zmarszczką,a to ze przytyla pare gram.

A to znow ze jej wlosy wypadaja.Takim kobietom ciezko sie starzec ,bo traca urodę i cierpia.Chociaz ona dba o siebie, rzęsy zrobione,brwi,pazurki...ale juz widać że boi sie starosci ,ze wzgledu na utratę urody.

Ech kobiety..

Zawsze maja gorzej

Jak sie czyta takie kocopoly w internecie to jeszcze bardziej można sie podłamać , może była na kafeterii i naczytała sie tekstow o ścianie samozwańczych adonisów?;)

trzeba sie otaczać dojrzałymi sensownymi ludzmi i nie przejmować sie bzdurami.

ale tez przez kafeterie zaczelm Szukać w sobie oznak sypania bo jestem w takim wieku ze podobno już dawno sie powinnam posypać wiec zaczelm sie sobie baczniej przyglądać 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niemiecka emerytura jest nizsza niz polska jak sie pracuje jak w pl. ostatnio czytalem ze po przepracowaniu 20 lat w niemczech sie ma emeryture nizszy niz w pl... w niemczech masz wysoka emeryture jak duzo zarabiasz i pracujesz 45 lat.. jak pracuje ktos 15 to w pl ma wyzsza dlatego u nas nie bedziemy mieli nigdy wysokich bo z naszych pieniedzy utrzymuje sie beneficiarzy co pracowali niewiele oraz 40 letnich emerytow z emeryturami powyzje sredniej krajowej. 

niemiecki emeryt nie jest bogaty jak na ich warunki. to jakies mity. on pol emerytury wyda na wynajem mieszkania albo i wiecej. 

Ta wysoka emeryture to maja juz tylko ci starzy Niemcy,co jeszcze w Markach zarabiali

5 minut temu, Krejzi1 napisał(a):

Trzeba sie cieszyć z tego co sie ma może za X lat będziesz mogła jeszcze mniej

Ales mnie pocieszyla 😅😅 dzięki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Lucy32 napisał(a):

Dzieki za rade,bardzo dobrze pomagaja tez kijki,jak ich nie zapomne zabrać 😅

O i jeszcze demecja dojdzie,to bede siedziec w bujanym fotelu😅i wspominac mlodosc o ile sie przypomni w przeblyskach swiadomosci,kapcie podgrzewane hehe

I tak juz jest duzo wspomagaczy starości.Kiedys nie bylo takich luksusów 

no jak pomagaja kijki to znaczy ze toi problem wlasnie ze stabilizacja moze twoje kolana za dudo kilogramow nosza albo masz za slabe miesnie. byc moze to sie da naprawic idz do lekarza moze jakis prosty rowerek wystarczy i jezdzic na nim w domu pol roku i przestanie bolec albo jakas rekonstrukcja więzadła. 

jak cos mozna naprawic to jeszcze nie jest zle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tylko uwazam ze z wiekiem przybywa tych narzekajacych we wszystkich grupach wiec wiek to istotny czynnik wplywajacy na spadek zadowolonia z zycia i nie ma sie z czego cieszyc ze sie clzowiek starzeje. nic w tym fajnego nie ma. 

A ktos sie cieszy? Chyba mowa jest o tym ze można zyc nadal aktywnie i być zadowolonym. Wiadomo ze realnie nikt nie chce mieć 100 lat ale nie kazdy chodzi i jojczy jaki to nie jest stary tylko sobie urozmaica życie jak może 

Ales mnie pocieszyla 😅😅 dzięki

Hah. Sama sie tak pocieszam. Jak ogladam stare zdj i patrzę jak wygladalam kiedy sadzilam ze jestem gruba to chciałabym być znów taka gruba 😅

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Rodzice mojego chlopaka ciagle jezdza na wakacje albo na jakies rejsy statkiem. Zreszta moja mama tez ciagle gdzies jezdzi, a nawet, uwaga, ma faceta, ktorego poznala po smierci meza i to nie byl jedyny, ktory sie do niej "zalecal".

i myslisz ze czerpie z tych podrywow tyle samo radosci co gdy miala 20 lat a ci tesciowie z tych wycieczek to samo co gdyby na nichg byli w wieku lat 30 ? ja sadze ze to diametralnie dwa rozne poziomy zadowolenia. to tak jakbys sie teraz cieszyla z nowych butow a to jak w wieku lat 15 gdy dzieciom na tyum zalezalo.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze tym kobietom, ktore byly ladne i mialy powodzenie trudniej sie zestarzec. Ja nigdy do nich nie nalezalam, wiec akurat tego nie trace, poza tym czym jestem starsza tym bardziej jest mi obojetne czy sie komus podobam czy nie. Moge sie nie podobac, niczego to nie zmienia w moim zyciu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta wysoka emeryture to maja juz tylko ci starzy Niemcy,co jeszcze w Markach zarabiali

wiem, dlatego prostuje jak sie polakom wydaje ze niemiecki emeryt jezdzi caly rok po majorkach z nadmiaru kasy. zwykle on z 700 euro wydaje na to zeby miec dach nad glowa co miesiac.. 

3 minuty temu, Krejzi1 napisał(a):

A ktos sie cieszy? Chyba mowa jest o tym ze można zyc nadal aktywnie i być zadowolonym. Wiadomo ze realnie nikt nie chce mieć 100 lat ale nie kazdy chodzi i jojczy jaki to nie jest stary 

no czyli doszlismy do tego samego wniosku ze mozna sie pocieszac ale starosc to starosc i wiaze sie z rozpadem wszytskiego i ograniczeniami :D

ja rozumiem ze mozna wolec miec 30 lat bo mozesz robic cos na co cie nie bylo stac w wieku 20 a masz tyle samo sily ale nikt nie chce miec lat 70 bo to nie generuje zadnych plusow :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, libed napisał(a):

i myslisz ze czerpie z tych podrywow tyle samo radosci co gdy miala 20 lat a ci tesciowie z tych wycieczek to samo co gdyby na nichg byli w wieku lat 30 ? ja sadze ze to diametralnie dwa rozne poziomy zadowolenia. to tak jakbys sie teraz cieszyla z nowych butow a to jak w wieku lat 15 gdy dzieciom na tyum zalezalo.. 

Nie wiem ile czerpie z nich radosci i czy kiedys czerpala z tego radosc, tym bardziej, ze byla z moim tata od 16 roku zycia.

To byl przytyk do tego, ze niby po 30 nie mozna juz znalezc faceta. Ja nawet nie wiem czy moja mama jakos bardzo tego faceta chce, oprocz tego, ze ma z kim jezdzic na wycieczki i ze jej np. naprawi swiatlo w lazience XD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi