Skocz do zawartości
Nerwica.com

Zaburzenie lękowe a praca.

AntiSocialButterfly

Rekomendowane odpowiedzi

Więc tak, jestem na poziomie wysyłania CV. Miałam już kilka prac ale problemem jest kilka rzeczy:
- Panikuję, dysocjuje (odcięcie najczęściej słuchu - muszę się nieźle wysilić, żeby kogoś usłyszeć mimo że normalnie mam dobry słuch),
- Nie mówię, a jak już mówię nienaturalnie skacze mi głos,
- Zwalniam. Nie potrafię zebrać się i po prostu robić, bo nagle jest panika, stres i to co wyżej (dysocjacja),
Pytanie, czy mieliście takie coś? Jak sobie radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 godzin temu, AntiSocialButterfly napisał(a):

Więc tak, jestem na poziomie wysyłania CV. Miałam już kilka prac ale problemem jest kilka rzeczy:
- Panikuję, dysocjuje (odcięcie najczęściej słuchu - muszę się nieźle wysilić, żeby kogoś usłyszeć mimo że normalnie mam dobry słuch),
- Nie mówię, a jak już mówię nienaturalnie skacze mi głos,
- Zwalniam. Nie potrafię zebrać się i po prostu robić, bo nagle jest panika, stres i to co wyżej (dysocjacja),
Pytanie, czy mieliście takie coś? Jak sobie radzicie?

Nie wiem czy pod dysocjację można też zaliczyć derealizację. Jeśli tak, to też mam z tym problem w pracy, choć odkąd biorę leki i jestem w  terapii to rzadziej, a te nieprzyjemne doznania ce/cenzura/ą się mniejszą intensywnością. Jak sobie z tym radzę w aktualnym stanie rzeczy? Przeczekuję, aż minie. Kiedyś było gorzej. Jak mnie złapała taka derealka na ulicy, to bywało że siadałem na ławce lub na najbliższym przystanku, bo nie byłem w stanie iść. Podobno na niektórych działają takie triki, jak wpatrywanie się przez kilka minut w lustro albo obracanie się wokół własnej osi z rozłożonymi rękami, ale to na mnie nigdy to nie działało.

2 minuty temu, zew napisał(a):

ce/cenzura/ą

Serio nerwica.com? Już nie można się czymś cechować? 😜😅 

Edytowane przez zew

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 17.07.2025 o 11:53, zew napisał(a):

ce/cenzura/ą

Serio nerwica.com? Już nie można się czymś cechować? 😜😅 

to chyba przez fragment na ch, też miałam rozkminę o co chodzi xd

Przeczekuję, aż minie. Kiedyś było gorzej. Jak mnie złapała taka derealka na ulicy, to bywało że siadałem na ławce lub na najbliższym przystanku, bo nie byłem w stanie iść. Podobno na niektórych działają takie triki, jak wpatrywanie się przez kilka minut w lustro albo obracanie się wokół własnej osi z rozłożonymi rękami, ale to na mnie nigdy to nie działało.

Nigdy tego nie próbowałam, zobaczę czy podziała. Dzięki ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

14 godzin temu, AntiSocialButterfly napisał(a):

to chyba przez fragment na ch, też miałam rozkminę o co chodzi xd

14 godzin temu, Maat napisał(a):

😁😁😁

Ja kiedyś napisałam "leniu/cenzura/ę" i też wyszło oooooo,tak właśnie!

Nadgorliwy ten forumowy cenzor :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

leniu/cenzura/ę??? 

no ładnie ładnie aż spróbuję czemu nie wolno niby leniuchować
leniu/cenzura/ę pisząc na forum i pijąc kawę

ale propos pracy - w gorszych stanach mam duży problem z pracą
np. za namową znajomego miałem mu pomóc w kryciu dachu - dla mnie normalnie robota jak każda inna ale w złym stanie nie byłem się w stanie prawidłowo poruszać po dachu nawet 
stwarzałem realne zagrożenie dla siebie i innych
widzenie tunelowe czy brak zwykłej koncentracji praktycznie uniemożliwia nawet proste prace
przykra okoliczność bo człowiek robi się warzywem właściwie

hmm próba napisania apelacji zakończyła się wizytą na izbie przyjęć... ale to akurat ostry wyzwalacz u mnie
ale zauważyłem że mam szerszy problem z pracą intelektualną i nie mogę z jakiegoś powodu napisać zawodowego tekstu o wilkach w oczach technika weterynarii.
choroba bardzo tnie możliwości niestety

może jakoś się to da przepracować ale są rzeczy pilniejsze...

co ciekawe napisanie życiorysu na terapię poszło mi banalnie - choć nie redagowałem go akurat w ogóle (miał być spontaniczny dla zasady)
i szczęśliwie jako tako mogę wyrażać myśli na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Przemek_Leniak, mogę się Ciebie czasami poradzić odnośnie zwierzaków?

Mam ich sporo.

Jeśli chodzi o pracę,to ja do swojej przywykłam i - i dziwo - szybko przywiązuję się do ludzi,mimo że raczej jestem małomówna i nie lubię skupisk ludzkich.Taki paradoks.

W pracy nikt nie wie, że choruję na depresję, natomiast wiedzą, że jak się wkurzę,to lepiej mnie omijać.

Generalnie się dogadujemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, Maat napisał(a):

@Przemek_Leniak, mogę się Ciebie czasami poradzić odnośnie zwierzaków?

Mam ich sporo.

Jeśli chodzi o pracę,to ja do swojej przywykłam i - i dziwo - szybko przywiązuję się do ludzi,mimo że raczej jestem małomówna i nie lubię skupisk ludzkich.Taki paradoks.

W pracy nikt nie wie, że choruję na depresję, natomiast wiedzą, że jak się wkurzę,to lepiej mnie omijać.

Generalnie się dogadujemy.

No jasne - jak będę wiedział zawsze odpowiem 
techników szczęśliwie nie obowiązuje zakaz udzielania porad i opinii on line który obowiązuje lekarzy weterynarii 😉

dla mnie dostępne i możliwe do wykonywania prace to ostatnio było pielenie tymianku i buraków (swoją droga lubię to akurat wyjątkowo szczególnie pielenie tymianku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi