Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kreatyna a Mózg - co sadzicie>?

Domenicopp

Rekomendowane odpowiedzi

@Domenicopp przypominam po raz kolejny, że na Forum nie prowadzimy tego typu doradztwa zdrowotnego ani nie zalecamy dawek żadnych suplementów czy leków. Nawet jeśli coś wydaje się „nieszkodliwe”, jak kreatyna czy magnez – to nadal ingerencja w organizm i wymaga konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Użytkownicy Forum nie będą odpowiadać na pytania typu „ile brać” – bo nikt z nas nie zna Twojego stanu zdrowia i nie weźmie za to odpowiedzialności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, Dryagan napisał(a):

@Domenicopp przypominam po raz kolejny, że na Forum nie prowadzimy tego typu doradztwa zdrowotnego ani nie zalecamy dawek żadnych suplementów czy leków. Nawet jeśli coś wydaje się „nieszkodliwe”, jak kreatyna czy magnez – to nadal ingerencja w organizm i wymaga konsultacji z lekarzem lub dietetykiem. Użytkownicy Forum nie będą odpowiadać na pytania typu „ile brać” – bo nikt z nas nie zna Twojego stanu zdrowia i nie weźmie za to odpowiedzialności.

Ale to nie narkotyk by sie pytac lekarza czy brac ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Domenicopp napisał(a):

Ale to nie narkotyk by sie pytac lekarza czy brac ...

To, że coś nie jest narkotykiem, nie znaczy, że można to brać bezmyślnie i w dowolnej dawce. Suplementy też mogą szkodzić, zwłaszcza przy dłuższym stosowaniu lub w połączeniu z lekami. Na Forum można rozmawiać o lekach i suplementach, ale nie w formule „czy brać, ile brać, co polecacie”, tylko wymieniając własne doświadczenia. I przypominam – nie promujemy samoleczenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 25.05.2025 o 19:36, Domenicopp napisał(a):

Hej. Czy kreatyna według was moze pomagac na mózg wraz z magnezem ? od jakiego czasu biore sobie 3.5 gram. Moze powiekszyc dawke do 6-7 gram?

Kreatynę możesz śmiało brać. Jest jednym z najbardziej przebadanych suplementów a do tego zostało potwierdzone w 100% działanie. Bierz z pełnym spokojem. 

Nie zaszkodzi a wręcz przeciwnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

35 minut temu, Verinia napisał(a):

A na co ta kreatyna w ogóle pomaga?

Ona głównie u osób uprawiających sport przyniesie korzyści. Na mózg też niby może mieć wpływ, ale ja nie zauważyłam a biorę od kilku miesięcy. Ja co prawda nie biorę codziennie, tylko w dni treningowe. No i też forma kreatyny ma znaczenie pod względem przyswajalności. 
Rzeczywiście jest to jeden z najlepiej przebadanych suplementów, ale no nie równa się to temu, że można ją brać w nieograniczonych ilościach. I nie jest wskazana u osób mających problemy z nerkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, acherontia styx napisał(a):

Ona głównie u osób uprawiających sport przyniesie korzyści. Na mózg też niby może mieć wpływ, ale ja nie zauważyłam a biorę od kilku miesięcy. Ja co prawda nie biorę codziennie, tylko w dni treningowe. No i też forma kreatyny ma znaczenie pod względem przyswajalności. 
Rzeczywiście jest to jeden z najlepiej przebadanych suplementów, ale no nie równa się to temu, że można ją brać w nieograniczonych ilościach. I nie jest wskazana u osób mających problemy z nerkami.

Dziękuję za info.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi