Skocz do zawartości
Nerwica.com

Nowe leki dla mózgu – kiedy wreszcie nadejdzie rewolucja w psychiatrii?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dodałabym tylko dla tych co wspominają o badaniach niedoborów witamin etc. To, że macie "w normie" laboratoryjnej wcale nie oznacza, że nie macie niedoboru. Normy laboratoryjne to jedno, a normy funkcjonalne to co innego. Niestety wielu lekarzy też ma jeszcze klapki na oczach i patrzą na widełki podane przez laboratorium, jak wynik jest w normie to twierdzą, że nie ma niedoboru.
A później idzie człowiek do lekarza z wynikami, ferrytyna ledwo 30., a lekarz stwierdza, że no przecież w normie. G*wno prawda xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Catriona napisał(a):

Ja dodałabym tylko dla tych co wspominają o badaniach niedoborów witamin etc. To, że macie "w normie" laboratoryjnej wcale nie oznacza, że nie macie niedoboru. Normy laboratoryjne to jedno, a normy funkcjonalne to co innego. Niestety wielu lekarzy też ma jeszcze klapki na oczach i patrzą na widełki podane przez laboratorium, jak wynik jest w normie to twierdzą, że nie ma niedoboru.
A później idzie człowiek do lekarza z wynikami, ferrytyna ledwo 30., a lekarz stwierdza, że no przecież w normie. G*wno prawda xD 

No dobra,to jak sprawdzić ten niedobór?

Bo faktycznie lekarze patrzą, mówią, że w normie ( ja mam ZAWSZE wszystko w normie,taki paradoks☹️).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Catriona napisał(a):

Czasami sama morfologia już powie np. że być może jest niedobór np. B12

Po prostu trzeba wiedzieć na jakie konkretnie parametry patrzeć.

Aha.

We wtorek robiłam badania z programu Moje zdrowie.Teraz się trzeba umówić na wizytę.

Zerknę dziś, czy są wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tymi niedoborami i innymi czynnikami które dają jakieś objawy psychiczne...
No moi drodzy nie demonizujmy sprawy jednak

Są sytuacje w których objawy psychiczne będą bardzo wyraźne mimo braku jakiejkolwiek choroby psychicznej
dla przykładu brak snu daje efekty omamów i urojeń oraz dość ciekawych problemów z pamięcią
ale choroba to nie jest tylko zwyczajny brak higieny

Niedobory witamin - no proszę bardzo są sytuacje w których są takie niedobory i nie daje się ich niwelować żadną suplementacją - przykład to oczywiście tasiemczyca

Są choroby OUN dające wyraźne objawy psychiczne które nie są chorobami psychicznymi - nowotwory, choroby naczyniowe etc.

Istnienie jednak tego wszystkiego nie świadczy wcale o nieistnieniu chorób psychicznych sensu stricto.

To oczywiste że powinniśmy dbać o higienę i zdrowie ogólne - jednak to nie zabezpieczy nas przed chorobami psychicznymi
nie miejmy tu niepotrzebnych złudzeń

nie wyleczymy depresji dwubiegunówki schizofrenii czy innych za pomocą witaminy c czy b12
gdyby to było możliwe psychiatria nie byłaby potrzebna

Edytowane przez Przemek_Leniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

23 minuty temu, Przemek_Leniak napisał(a):

Z tymi niedoborami i innymi czynnikami które dają jakieś objawy psychiczne...
No moi drodzy nie demonizujmy sprawy jednak

Są sytuacje w których objawy psychiczne będą bardzo wyraźne mimo braku jakiejkolwiek choroby psychicznej
dla przykładu brak snu daje efekty omamów i urojeń oraz dość ciekawych problemów z pamięcią
ale choroba to nie jest tylko zwyczajny brak higieny

Niedobory witamin - no proszę bardzo są sytuacje w których są takie niedobory i nie daje się ich niwelować żadną suplementacją - przykład to oczywiście tasiemczyca

Są choroby OUN dające wyraźne objawy psychiczne które nie są chorobami psychicznymi - nowotwory, choroby naczyniowe etc.

Istnienie jednak tego wszystkiego nie świadczy wcale o nieistnieniu chorób psychicznych sensu stricto.

To oczywiste że powinniśmy dbać o higienę i zdrowie ogólne - jednak to nie zabezpieczy nas przed chorobami psychicznymi
nie miejmy tu niepotrzebnych złudzeń

nie wyleczymy depresji dwubiegunówki schizofrenii czy innych za pomocą witaminy c czy b12
gdyby to było możliwe psychiatria nie byłaby potrzebna

To jest oczywiste, że nie wyleczę depresji witaminami.

Pytałam po prostu przy okazji o niedobory,a akurat robiłam w tym tygodniu morfologię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Maat napisał(a):

To jest oczywiste, że nie wyleczę depresji witaminami.

Pytałam po prostu przy okazji o niedobory,a akurat robiłam w tym tygodniu morfologię.

No wiesz warto jest o siebie dbać
kwestia zwyczajnych niedoborów to jest w sumie kwestia jednak pielęgniarska
Pielęgnacja pacjenta psychiatrycznego w tym jak najbardziej dietetyka ma istotne znaczenie w procesie zdrowienia
Pielęgnacją można bardzo dużo osiągnąć...
Idealne byłoby gdyby takie kwestie można było omówić właśnie z pielęgniarką psychiatryczną bo ona ma tu większe kompetencje od lekarza.

Tak prawdę powiedziawszy nie mam za wielkich doświadczeń z pielęgniarkami psychiatrycznymi
i to jest chyba jednak niedobre

bardzo w chorowaniu psychicznym skupiamy się na lekarzach z jednej strony a na psychologach i psychoterapeutach z drugiej pomijając rolę pielęgniarek

Tymczasem konsultacje z nimi a przede wszystkim wejście w proces pielęgnacji psychiatrycznej i profesjonalnie wspartej samoopieki dużo by nam dało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Przemek_Leniak napisał(a):

No tak, ale ile jest tu osób, które narzekają na ciągłe zmęczenie, brak motywacji/chęci do robienia czegokolwiek? Ile osób zamiast od razu zmieniać antydepresant bo to na pewno wina depresji, zrobiło podstawowe badania: morfologia, żelazo, ferrytyna, wit. B12, wit. D3, TSH i reszta? Założę się że przynajmniej u części wyszły by spore niedobory. I tak, wbrew pozorom za niska ferrytyna może dawać takie objawy, przy wolnym żelazie w granicach normy. U mnie jak poziom ferrytyny leci już poniżej 20, czyli niedobór nawet wg normy laboratoryjnej to owszem, mogłabym zwalać na zab. depresyjne, bo łatwiej i taniej, ale wiem, ze chociaż przerobiłabym wszystkie dostępne antydepresanty na rynku, nie zlikwidują one objawów, bo nie w zab. depresyjnych jest problem, tylko w ferrytynie i wystarczy, że 2 tyg. pobiorę żelazo i już czuje różnicę w samopoczuciu.
Oczywiście podnoszenie ferrytyny trwa o wiele dłużej niż 2 tyg., a jeszcze przy moim poziomie aktywności i bieganiu ona łatwo ucieka, ale u mnie nawet psychiatra każe najpierw zrobić podstawowe badania i dopiero jak one pokazują, że to nie w tym problem to może coś kombinować z lekami. Zresztą zawsze pierwsze pytanie psychiatry to jakie miałam ostatnio TSH (mam niedoczynność tarczycy).
Zadbajmy o podstawy, a dopiero jak one są w normie, to szukajmy innych przyczyn.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi