Skocz do zawartości
Nerwica.com

Nadmierne spanie

stracony2

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomo, jak śpię to życie nie boli. Tylko czy przez to nie robię sobie gorzej? Przychodzę z pracy, obiad i co któryś dzień jak się zmuszę przed obiadem do 10 minut bieżni a potem wyrko że spaniem lub leżeniem najlepiej w ciszy. W nocy przebudzenia, gonitwy myśli ale głównie spanie. W wolne dni jak się nie zmobilizuje a w okresie jesienno zimowym wyjście z domu to dla mnie koszmar, to głównie leżenie i spanie z przerwami na jakiś wymuszony odcinek serialu czy kanały na YT. Przeczytałem swoje wypowiedzi sprzed lat i te kilkanaście lat temu było tak samo. Wtedy jak było potem lepiej nigdy nie sypiałem przez dzień. Dawna diagnoza to dystymia, teraz doszedł silny lęk.

Może zmusić się, żeby nie kłaść się i spać w dzień i przez to poprawię sobie samopoczucie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Maat napisał(a):

To od leków tak ci się dzieje?

Nie, od dziecka tak miałem. Jeszcze swego czasu nie byłem się w stanie obudzić z rana i chodziłem przez pół dnia, pół przytomny, ale od kiedy przeszedłem operację zamknięcia przedsionków w sercu budzę się już prawidłowo, tzn bez zmulenia. Mimo tego i tak potrafię spać dość długo. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tez bardzo dużo śpię, zawsze tak miałam. W zasadzie mogę zasnąć na zawołanie jak się nudzę i nie mam nic lepszego do roboty. Ale potrzebuję też dużo godzin dobrej jakości snu, żeby jakoś w dzień funkcjonować. Śpię tak po 8-9 godzin i często jeszcze w dzień jeśli mogę. 
Badania mam dobre, nic z tarczycą, cukier idealny. Częściowym rozwiązaniem okazało się przewlekłe odwodnienie bo ja mało piję. Jeśli tego nie pilnuje to rzadko czuje pragnienie. Jak zaczęłam porządnie się nawadniać to zrobiło się lepiej. Ale ogólnie powodem tej senności jest ADHD. Mój mózg nie filtruje bodźców i szybko jestem przestymulowana. Sen pomaga mózgowi jakoś się zresetować i to ogarnąć.

Biorę Medikinet który jest stymulantem ale nawet po nim mogę spokojnie uciąć sobie drzemkę w południe… 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi