Skocz do zawartości
Nerwica.com

Atykaprant - Aticaprant - Atikaprant

Koli.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.12.2024 o 15:33, marcinzen napisał(a):

@Koli. co tam u Ciebie - jak badanie aticaprantu? Jak się czujesz?

Na razie stabilnie, bo to faza początkowa, teraz dostałam taką książeczkę ponad 30 stron do zapoznania się z informacjami jak przebiega badanie, na czym będzie polegała każda faza, bo ich jest chyba 3, czy 4 i badanie ogólnie trwa długo, to nie jest tak, że kilka miesięcy, może trwać przy pozytywnym odbiorze nawet kilka lat, pewnie dlatego, że tego leku nie ma w sprzedaży a przecież nie zostawią kogoś w połowie terapii bez leków 😆

I teraz miałam mieć już wizytę, ale przed świętami okazało się, że już nie ma ludzi, bo wszyscy wolne pobrali i na początku stycznia będę miała podanie i już wtedy pod kontrolą lekarza, bo to już pełne dawki, to napiszę wam jak się czuję i jak to ogólnie wygląda :-}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, Koli. napisał(a):

Na razie stabilnie, bo to faza początkowa, teraz dostałam taką książeczkę ponad 30 stron do zapoznania się z informacjami jak przebiega badanie, na czym będzie polegała każda faza, bo ich jest chyba 3, czy 4 i badanie ogólnie trwa długo, to nie jest tak, że kilka miesięcy, może trwać przy pozytywnym odbiorze nawet kilka lat, pewnie dlatego, że tego leku nie ma w sprzedaży a przecież nie zostawią kogoś w połowie terapii bez leków 😆

I teraz miałam mieć już wizytę, ale przed świętami okazało się, że już nie ma ludzi, bo wszyscy wolne pobrali i na początku stycznia będę miała podanie i już wtedy pod kontrolą lekarza, bo to już pełne dawki, to napiszę wam jak się czuję i jak to ogólnie wygląda :-}

"podanie"? to nie są tabletki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, marcinzen napisał(a):

"podanie"? to nie są tabletki ?

Tabletki, tabletki, tylko tak mi się napisało.

17 godzin temu, zzYxx napisał(a):

Ja akurat jutro mam 1 konsultację.

O super, daj znać jak poszło, bo rozumiem, że już jesteś w programie, czy jeszcze będą Cię kwalifikować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, zzYxx napisał(a):

Jakoś poszło. 7 stycznia czeka mnie wywiad z psychiatrą niezależnym, zdalnie. Z lekarzem ustalamy wersję wydarzeń, aby nieco obejść te ich nieco bzdurne kryteria.

Mój protip. Znaleźć tę skalę w necie, zobaczyć jakie są pytania i się przygotować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 minut temu, zzYxx napisał(a):

Dzięki, ale już to zrobiłem. Miałem w sumie tę skalę na 1 wywiadzie z psychiatrą na miejscu w ośrodku w którym byłem. Tylko nie wiem czy to ta skala - ja miałem robioną bodajże MADRS i trwała dobre 35 minut. Wyszła ciężka depresja, także ez.

A no ze mną moja psychiatra tego nie robiła. Przygotowała mnie tylko do wywiadu pod takim kątem co mogę powiedzieć, czego absolutnie nie mówić, żeby się nie wyrzucić samemu 😂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że firma Neumora ze swoim navacaprantem - będzie miało proste kryteria, do przejścia w kwalifikacji do badania.

@Navaciprant 

Key Exclusion Criteria:

• Have failed 2 or more courses of antidepressant treatment at sufficient doses for at least 6 to 8 weeks for the current MDD episode

Główne kryteria wyłączenia:

Nieudane 2 lub więcej cykli leczenia przeciwdepresyjnego w wystarczających dawkach przez co najmniej 6 do 8 tygodni w przypadku obecnego epizodu MDD.

WTF ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, Orzeszkowa napisał(a):

Czy ten lek ma inny mechanizm działania niż dotychczasowe?

W informacjach o tym leku jest tak:

Atikaprant działa jako selektywny antagonista KOR, biologicznego celu endogennego peptydu opioidowego dynorfiny. Lek ten wykazuje przyzwoitą selektywność wobec KOR w porównaniu z receptorem μ-opioidowym (MOR) i innymi celami, stosunkowo długi okres półtrwania wynoszący od 30 do 40 godzin i łatwo przenika przez barierę krew-mózg, wywołując efekty ośrodkowe.

Czyli  raczej jest to coś nie podobnego do znanych nam leków na depresję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, marcinzen napisał(a):

czy kwalifikacja do badania pozwala na współistniejące choroby:
nadciśnienie i wysoki cholesterol, trochę podwyższone próby wątrobowe.

Pytanie czy oni w ogóle wymagają takich badań, podobno sami pobierają krew i robią badania, plus ciśnienie, więc może jak by Ci się bardzo pogorszyło to wtedy dopiero by Cię wykluczyli, ale nie wiem na pewno, może znajdzie się ktoś już na dłuższej terapii, bo aż dziwne, że tak mało osób jest. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, przy kwalifikacji są robione szczegółowe badania krwi i moczu. Także cholesterol i wszelkie przygody z narkotykami wyjdą od razu.
Podwyższone próby wątrobowe prawdopodobnie dyskwalifikują, ale to zależy od monitora medycznego, bo on podejmuje ostateczną decyzję.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Let's the game begin! 
Poszło przedsądowe wezwanie do zapłaty (jutro zostanie doręczone) i baaardzo długa i szczegółowa skarga wraz z dowodami do Naczelnej Komisji Bioetycznej przy Agencji Badań Medycznych. 

Po rozmowach z ludźmi z branży, pracującymi w badaniach klinicznych na różnych stanowiskach zarówno po stronie ośrodków jak i sponsorów wszyscy uznali, że sponsor sobie kpiny robi i nie szanuje pacjentów, a przede wszystkim ktoś totalnie niekompetentny pracuje na stanowisku koordynatora. 

Tak, jestem mściwą s*ką i pozbawię koordynatora ośrodka pracy, sam się podłożył i ośmieszył strasząc mnie prawnikiem.
Sama Naczelna Komisja Bioetyczna uważa, że zwroty powinny zostać dokonane w ciągu 60 dni maks, u mnie minęło 360 dokładnie i moja cierpliwość się skończyła.

Edytowane przez acherontia styx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż. W poniedziałek mija 14 dzień od doręczenia przedsądowego wezwania do zapłaty, a zapłaty brak. Czyli we wtorek wkraczamy na drogę sądową. Tym lepiej, bo na tym etapie już mogę żądać odsetek, a całą sprawę idzie załatwić bez wychodzenia z domu 😎
Nie chcą zapłacić po dobroci, to będą musieli zapłacić, ale więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi