Skocz do zawartości
Nerwica.com

Tabletki na poprawę libido

danieles

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Swoje pytanie kieruję do kobiet, które miały okazje brać tabletki na libido. Mam 38 lat i straciłam w ostatnim czasie ochotę na seks.Niczego mi sie nie chce, seks nie jest dla mnie wcale przyjemny. Nie mam ochoty nie tylko na swojego meża ale również i na innych. Czy takiet tabletki mogą pomoc? I jeśli tak to jakie polecacie?

Dodam,że nie biorę antykoncepcji hormonalnej i nigdy do tej pory nie brałam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim bardzo dużo zależy od tego, co jest przyczyną spadku libido. 

• Jeśli spadek libido ma podłoże psychiczne i/lub somatyczne (np. zaburzenia depresyjne i/lub lękowe), to należy wdrożyć odpowiednie leczenie przyczynowe (psychoterapia i/lub farmakoterapia). 
  • Jeśli przyczyną spadku libido jest stosowanie jakichś leków mogących wpływać na funkcje seksualne, to należy zmodyfikować leczenie farmakologiczne (poprzez zmniejszenie dawki leku bądź zamianę na lek o mniejszym ryzyku wywoływania dysfunkcji seksualnych). 
  • Jeśli spadek libido ma podłoże w jakiejś chorobie fizycznej (np. neurologicznej, kardiologicznej, metabolicznej etc.) to należy wdrożyć leczenie przyczynowe danej choroby

Oczywiście czasem pomimo odpowiedniego wdrożenia powyższych wskazówek funkcje seksualne mogą się utrzymywać. Wówczas można wspomagać się dodatkową suplementacją, bądź wdrożyć dodatkowy lek mogący poprawiać funkcje seksualne. Zwykle są to preparaty wspomagające prawidłową równowagę hormonów płciowych lub poprawiające ukrwienie narządów płciowych. 

• U mężczyzn poprawę libido mogą przynosić: ekstrakt z buzdyganka naziemnego, ekstrakt z korzenia Ashwagandhy.
  • U obu płci poprawę libido mogą przynosić: magnez, witamina B6, cynk, ekstrakt z żeń-szenia koreańskiego. 

Należy także pamiętać, żeby wszelkie stosowanie suplementacji zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym 🙂. Suplementy mogą zmniejszać wchłanianie niektórych leków bądź nasilać/osłabiać ich działanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@eleniq nie wiedziałem, że jesteś kobietą? 😄

Oczywiście wszystko co wyżej napisano warto wziąć pod uwagę, bo mądrze napisane. Leki takie jak sildenafil, czy tadalafil przeznazczone są dla meżczyzn i działają w sferze fizycznej, więc odpadają. Libido jest powiązane bardziej z psychiką i jedyne co mi przychodzi do głowy to takie wynalazki, jak hiszpańska mucha, a dokładniej związek kantarydyna o nie do końca jasnej skuteczności. Jej działanie naśladowało fizyczne objawy podniecenia seksualnego, jednak głównie u mężczyzn poprzez przedłużoną erekcję.

Jestem prawie przekonany, że tabletki na libido o których pani wspomina zawierają nielegalne psychostymulanty, a te potrafią zwiększyć poziom libido bez wątpienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Fobic napisał(a):

nie wiedziałem, że jesteś kobietą? 😄

Jestem facetem 😀

3 minuty temu, Fobic napisał(a):

Jestem prawie przekonany, że tabletki na libido o których pani wspomina zawierają nielegalne psychostymulanty, a te potrafią zwiększyć poziom libido bez wątpienia.

Właśnie nie wiemy, o jakich tabletkach ta Pani tutaj pisze... Mogła by rozjaśnić, bo bardzo lakonicznie opisała swój problem. 

Jeszcze zapomniałem wspomnieć o lekach, które mogą poprawiać bądź nie mieć żadnego potencjalnego wpływu na funkcje seksualne 🙂

Zachęcam do poczytania: https://www.termedia.pl/mz/Farmakologiczne-mozliwosci-leczenia-zaburzen-libido,47387.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również warto zwrócić się z tym problemem w pierwszej kolejności do lekarza endokrynologa bądź lekarza psychiatry-seksuologa, który przeprowadzi wywiad lekarski, zleci odpowiednie badania laboratoryjne i zaproponuje odpowiednie postępowanie poprzez wdrożenie leczenia farmakologicznego bądź skieruje do innych lekarzy specjalistów 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi