Skocz do zawartości
Nerwica.com

OMAMY HIPNAGOGICZNE I HIPNOPOMPICZNE, KTO Z WAS TO MA???

who em I

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jeden temat. Dotyczy omamow przysennych. U mnie sie pojawily stosunkowo niedawno. Nie wiem czy nie zostaly spowodowane lekami. Biore luxete 100mg rano. Dla mnie dosc meczacy objaw szczegolnie rano. Wyglada to tak: rano sie przebudzam, nastepnie leze z zamknietymi oczami i slysze jakby wolal mnie babcia, otwieram oczy a jej nie ma. I tak pare razy. Nastepnie jak slysze poraz kolejny to ignoruje, poniewaz mam wrazenie ze to w mojej glowie i zasypiam. Pare razy zdazylo mi sie cos podobnego za dnia z telefonem komorkowym. Zaraz jak zadzwonil chwile pozniej slyszalem melodia w glowie, a telfon oczywiscie nie dzwonil, ale to juz inna historia nie dotyczaca tematu. Strasznie to meczace.

POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Who Em I wiesz ze to normalne i nie tylko Ty to masz to po co dalej sie o to pytasz?:> sam siebie nakrecasz najlepiej zeby kazdy to mial?:> a jak kazdy bedzie mial to sobie znajdziesz cos innego co ma mniej osob i o to bedziesz sie martwic... wiec ja sie pytam.. jaki w tym sens?:> i czy to madre?:> moze i to lęk ale jestes inteligetny i sam troche mozesz sobie przetlumaczyc... a co do Twojego pytania.. ja tez mialem... jak kladlem sie spac to glosy jakies niewiaodmo skad... znaczy sie w glowy to wiadome... obrazy przed oczami itd... nic strasznego sie z Toba nie dzieje uwierz.. i lecz nerwice... a pozatym ciekawy jestem co Twoj psycholog powie jak mu powiesz ze z forum dla neurotykow korzystasz :D najlepiej daj mu link niech sobie zobaczy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko, sam nie jesteś - świrem też nie ;)

Też to czasami miewam... z resztą kto nie miał nigdy w życiu na tyle realnego, koszmarnego snu, że po przebudzeniu rano dopiero po jakimś czasie z ulgą uświadamiał sobie, że to był tylko sen? Te głosy przed zapadnięciem w sen to już rzadsza sprawa ale zdarza mi się czasami. A żebyś nie panikował kilka wklejek z netu:

Omamy przysenne (tzw. hipnagogiczne) należą do zjawisk występujących u zdrowych ludzi jako takie nie są traktowane jako choroba.

OMAMY HIPNAGOGICZNE - zjawisko fizjologiczne; pojawiają się przy zapadaniu w sen - w stanie przysennym (hipnagogicznym) doznawanie wyrazistych wyobrażeń wzrokowych lub słuchowych, które pojawiają się samorzutnie i trwają, mimo prób oderwania się od nich; często pozostają w związku z treścią dnia, zatracana zdolność oceny krytycznej, mogą niepostrzeżenie przejść w marzenia senne;

• OMAMY HIPNOPOMPICZNE - zjawisko fizjologiczne; pojawiają się w chwilach półprzebudzenia ze snu lękowego; z chwilową dezorientacją co do czasu i miejsca, z niepewnością, co było prawdą, a co snem - nieprawidłowość myślenia;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez to mam, zdarza sie zadko ale jednak... to potęguje moj strach ze jestem shizolem:P zasypiam zasypiam a tu nagle jakis dzwiek albo obraz, przbudzam sie, ide na tv, wracam i juz nie ma... zauwazylem ze pojawia sie to jak jestes bardzo spiący, staram sie nie zwracac na to uwagi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi