Skocz do zawartości
Nerwica.com

Libido po neuroleptyku

markus88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem po rispolepcie potem olanzapina do dzisiaj.

Libido wykoszone praktycznie do zera. Aktualnie przyjmuje 5mg olanzapina.

Czuję się normalnie i normalnie też funkcjonuję.
Czy libido wraz z wzwodem powraca do formy takiej jak przed chorobą po odstawieniu leków?

Dodam , że nie mam zamiaru sam odstawiać leków o tym będzie decydował tylko i wyłacznie mój lekarz wraz z żoną 🙂

Wzwód jest ale nie pełny jak przed chorobą, pożądanie również nie jest takie jak kiedyś.

Dajcie znać. 

Rozmawiałem z lekarzem dał mi skierowanie na badania nic poza tym.

Czy macie też takie problemy ? Dodam , że sildenafil nic nie daje. Za słabe tabletki jak do walki z neuroleptykami ;)

Miłego dnia życzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie odnotowuję żadnych zmian w libido w zw. z neuroleptykiem, a biorę 30 mg olanzapiny. W przeciwieństwie do SSRI. Teraz już nie potrafię za bardzo ocenić jak jest, bo zażywam SSRI już ładnych parę, paręnaście lat i się przyzwyczaiłem nie mając punktu odniesienia, ale po moim pierwszym SSRI, citalopramie, jak zadziałał, różnica w odczuwaniu była wręcz skokowa.

Edytowane przez drjeckylmrhyde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grunt, że lek pomaga ci normalnie funkcjonować, to najważniejsze. Ta dawka olanzapiny jaką bierzesz jest malutka. Brałem olanzapinę, ale nie pamiętam jak to było z libido, bo olanzapina powodowała u mnie taki parkinsonizm, że nie byłem w stanie zwrócić uwagi na libido. Z tego co czytam w ulotce olanzapina może często zmniejszać libido i podwyższać prolaktynę. To idzie ze sobą w parze. Z neuroleptyków, które nie zaburzają istotnie libido to kojarzę jeszcze kwetiapinę i arypiprazol. Te dwa neuroleptyki mają najmniejsze ryzyko podwyższania prolaktyny, choć mogą być mniej skuteczne od olanzapiny.

Na libido można też próbować powszechnie suplementów i myślę, że najlepiej było by ich spróbować na początek, zanim zacznie się coś mocno kombinować w lekach. Suplementy mogą troszeczkę pomóc w zwiększeniu testosteronu - Ashwagandha, żeń-szeń właściwy, cynk 25mg. Te suplementy wolno łączyć z neuroleptykami. Jedna osoba z tego forum brała lurazydon i żeń-szeń i coś pomagało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi