Skocz do zawartości
Nerwica.com

zadajesz pytanie

jaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Zwierzęta też potrafią mówić, ale nie umieją mówić o mowie, czyli metajęzyk. Myślę, że to metajęzyk rozwinął cywilizację i zdolność człowieka do autorefleksji, poszerzonej zdolności kierowania swoim zachowaniem itd.

a samoświadomość? test lustra itd.?

nie

lubisz łazić po bunkrach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z o.o.,

a samoświadomość? test lustra itd.?

To jeszcze nie jest metajęzyk. Szympansy przechodzą test lustra, ale nauczenie ich bardzo szczątkowej formy metajęzyka (manipulowaniem symbolami w przestrzenii abstrakcji) zajmuje tysiące godzin i wtedy takie szympansy lepiej sobie radzą też z innymi zadaniami wymagającymi myślenia szympansy niewykształcone :)

lubisz łazić po bunkrach?

Kiedyś lubiłem, ale byłem raz na wycieczce gdzie się chodziło po jakichś korytarzach pod skałą, momentami były tak wąskimi, że trzeba było się czołgać i tak spojrzałem z przodu sznurek ludzi, za mną sznurek ludzi, z reszty stron skała, wtedy nabawiłem się lekkiej klaustrofobii i już nie lubię bunkrów.

w szkole to Ty dokuczałaś/(eś) innym czy dokuczano Tobie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamiętasz czyli na pewno nikt Ci ostro nie dokuczał.

Dokuczałem, ale tak po koleżeńsku tylko :angel:

Kiedy mi dokuczano to się skutecznie broniłem, chociaż nie umiałem bronić się przed dziewczynami i jak się ze mnie śmiały, czy coś to nie wiedziałem jak zareagować :bezradny:

Czy masz w domu pawlacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi