Skocz do zawartości
Nerwica.com

Miłosierdzie Boże

drań

Rekomendowane odpowiedzi

refren, biorę od 1,5 roku ryspolit, kiedyś brałam 1mg, a teraz podtrzymująco 0,5mg. Ogólnie na tym leku schudłam 5 kg i mimo, że dość często się objadam słodyczami to o dziwo nie tyję tak bardzo, ale martwię się o zdrowie (trzustka, cukrzyca, nowotwory itd.). Po antydepresantach np. sertralinie i fluoksetynie miałam ogromny apetyt, tyłam i miałam problemy z okresem. No chyba, że dopiero teraz ten neuroleptyk ujawnia skutki uboczne w postaci nadmiernego apetytu, ale jak brałam również minimalną dawkę czyli 0,25mg (ćwiartka tabletki) to też miałam zwiększony apetyt, jak nie brałam leku to też było podobnie. Nie wiem czy ten apetyt to może wynik niedoborów witaminowych, brania tego leku czy może coś innego. Mówiłam to lekarzowi, ale on mówi, że problemu nie ma, bo nie widzi po mnie żebym utyła, no i taka jest rozmowa z nim (ogólnie jak idę do jakiegokolwiek lekarza to oni nie widza problemu, bo mówią, że nie jestem gruba i wymyślam);]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może problem w tym, że ryspolit nie ma działania antydepresyjnego.

A lekarzowi nie daj się zbywać albo go zmień. Mam na myśli to, że jeśli nie masz siły funkcjonować, masz rozpaczliwe myśli, to Twoje leczenie chyba nie jest wystarczające. Co do objadania się - to szczerze mówiąc też bym się tym nie przejęła, gdyby ktoś szczupły się na to skarżył.

Czy ten ryspolit Ci coś daje? Pytam trochę z ciekawości, bo sama miałam epizod z tym lekiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie jest to jedyny lek, który dobrze na mnie działa. Zmniejszył mi napady lękowe (mam je tylko w niedzielę na mszy), a kiedyś nie mogłam wychodzić z domu, bo miałam ogromne lęki, pomagał jakiś czas na impulsywność, pomaga na bezsenność (lepiej śpię i ten sen jest głęboki, wysypiam się dobrze), nerwowość (uspokaja) no i ogólnie pomógł mi na objawy psychotyczne (chociaż czasem na dawce 0,5mg pojawiają się jak jest silny stres, ale wtedy zwiększam na kilka dni do 1mg i przechodzą).

A Ty długo brałaś ten lek? Jak na Ciebie działał?

-- 27 gru 2014, 00:28 --

Bo też mam obawy czy neuroleptyk można brać tak długo. Zauważyłam też, że jak ostatnio napiłam się alkoholu, to jakby od tej pory działanie leku zmniejszyło się, nie wiem czy jednak jest to związane z tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i napady lękowe (mam je tylko w niedzielę na mszy)

Też nie byłem w stanie wytrzymać na niedzielnej mszy. Przy mojej fobii społecznej, przy tylu ludziach... :roll: . Dlatego zacząłem chodzić na wigilijne (wieczorne) msze w soboty. Mniej ludzi, siadam gdzieś z tyłu. Sporo mi to pomogło. Polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znów nasilił mi się natręctwa związane z grzechami. Chodzę często do spowiedzi, później przez 1 dzień czuję się tak wspaniale, wolna od tego zła, a potem przypominam sobie o tym, tamtym grzechu, o których zapomniałam i znów czuję się brudna, grzeszna, zła. Czasem mnie korci, żeby ten sam grzech wymienić na jednej i kolejnej spowiedzi, ale też wiem, że to raczej nie wskazane.

Mam też problem z bliskością...(jak to w bpd). Kiedy czasem w modlitwie czuję bardziej obecność, bliskość Boga, to zaczynam się bać tej bliskości i uciekam, odmawiam potem modlitwę mechanicznie, więcej grzeszę, żeby się oddalić. Ale nie robię tego świadomie, po fakcie zdaję sobie sprawę z tego mechanizmu. W chwili lęku bliskości emocje biorą górę. Poza tym wydaje mi się, że podczas mszy księżą patrzą na mnie złowrogo, wydaje mi się, że myślą: "no tak chodzi na mszę, do komunii, a pewnie jest fałszywa i obłudna" (jak to się mówi "modli się pod figurą, a diabła ma za skórą".

Ogólnie ostatnio ze mną jest gorzej, objadam się bardzo często, cały czas, mam ochotę znów wrócić do wymiotowania itp. Ogólnie to święta zawsze gorzej przeżywam, czuję samotność i pustkę, nudę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos moze mi w prosty i przystepny sposob wyjasnic co znaczy ZE JEZUS POCHODZIL Z RODU DAWIDA?

To znaczy, że jego przodkowie byli z żydowskiego królewskiego rodu, którego korzenie sięgają do Dawida - króla Izraela, który rządził ok. 900 roku p.n.e. Wiele ważnych postaci w Biblii, proroków, pochodzi z tego rodu. Taka trochę arystokracja. :-). Ród szczególnie wyróżniony przez Boga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam jedną modlitwę ranną, po obudzeniu :

Piękno -podziwiać

Prawdę - chronić

Szlachetność -czcić

Dobro -czynić

Prowadzić ludzi:

w życiu - ku celom

w działaniu - ku prawości

w uczuciach - ku spokojowi

w myśleniu - ku światłu

i uczyć ich ufności

w Boskie władanie

we wszystkim co jest

w głębi duszy ludzkiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caramel Rose

Choć jest cieżko walcz i nie poddawaj się. Nieraz jeszcze bedziemy leżeć na dnie , ale

Chrystus zawsze zwycięża. Pamiętaj o tym.

On Cie bardzo kocha, znajdź go tam wlasnie w tym cierpieniu w tych brudach , w tych załamaniach.

Po cos naznaczył Cie krzyżem. On cierpi razem z Tobą. Odkryj cel , odkryj własne uświęcenie. Odkryj Szczescie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosty sposób na wyjście z depresji i nerwicy, ot tak.

Polecam również książkę "Moc uwielbienia" Merlin Carothers. Jeśli przekonacie się do filmu, to w książce jest dużo więcej technicznych szczegółów co i jak, wraz z masą przykładów jak osiągnąć prawdziwą wolność i szczęście. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram!

Niech leczeniem wierzących zajmie się ich Bóg, to niewierzącym skrócą się kolejki u lekarzy. :mrgreen:

Dokładnie. A nie wszelkie zgredy, mohery siedzące na rentach,emeryturach mają cały dzień, żeby się zarejestrować do lekarza to specjalnie muszą akurat po południu jak człowiek pracujący od pon-pt po 8 godzin nie może się w innym czasie zarejestrować. Leczyć się u Jezusa, a nie szturmować POZ'y i szpitale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi