Skocz do zawartości
Nerwica.com

LURAZYDON (Latuda)

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 27.03.2025 o 04:22, MiśMały napisał(a):

Tylko, że mam taki pakiet objawów, że nie da się mnie leczyć jednym czy dwoma lekami. Mam schizo, depresję, nerwicę  gad. Jakbym miał brać jeden lek, to równie dobrze w ogóle mógłbym się nie leczyć, bo byłoby to bezsensu.

I to wszystko masz stwierdzone? A jeśli te wszystkie objawy to wina hipogonadyzmu? Ja bym najpierw na twoim miejscu leczył się endokrynologicznie, bo bardzo niski poziom testosteronu po prostu niszczy organizm. Ja mam w normach  ale za niski jak na mój wiek i mocno to odczuwam, jednak to obnizenie jest wynikiem depresji. To samo tarczyca. Uniknąlbyś wtedy może koktajlu leków psychotropowych. Pisałeś też, że ma masz padaczkę bezobjawową/ bez napadów drgawkowych? Jak ją stwierdzono - czym się charakteryzuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko mam stwierdzone. Jestem też w trakcie diagnozy Aspergera i adhd na oddziale dziennym. Leczę się endokrynologicznie i mimo wysokiego testo nic mi na kwestie psychiczne nie pomaga.

A moja padaczka, to jest EEG padaczkowe i neurolodzy uważają, że może się u mnie psychiatrycznie objawiać a nie fizycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, MiśMały napisał(a):

Wszystko mam stwierdzone. Jestem też w trakcie diagnozy Aspergera i adhd na oddziale dziennym. Leczę się endokrynologicznie i mimo wysokiego testo nic mi na kwestie psychiczne nie pomaga.

A moja padaczka, to jest EEG padaczkowe i neurolodzy uważają, że może się u mnie psychiatrycznie objawiać a nie fizycznie.

niezła kombinacja

jesteś nadal na latudzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Verinia, już od dłuższego czasu nie biorę latudy, bo powodowała akatyzję, suchość w ustach. Była jednak fajna, bo dodawała napędu, nastroju i motywacji.

Acherontia, moje EEG też wychodzi bezczelnie napadowe, napady są w skroniach. Brałem różne kombinacje leków i to w dużych dawkach i gdy odstawiłem je nagle, to nie pojawiły się napady fizyczne ani nie pogorszył się stan psychiczny. Byłem już chyba u 8 neurologów i każdy mi kazał żreć te leki.

Jednak nie było tak, że leki na padaczkę nic nie robiły. Stabilizowały myśli i tonizowały umysł.

Byłem dawno temu u epileptologa i bardzo wahał się czy postawić mi diagnozę, jednak w końcu postawił.

Jaki objaw skłonił psychiatrę na wysłanie mnie na EEG i neurologa? Intensywne omamy węchowe, które miałem około 15 lat temu. Utrat przytomności, zawieszek czy konwulsji nigdy nie miałem.

Edytowane przez MiśMały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, acherontia styx napisał(a):

Bo masz refundację na schizofrenię, ale są tacy co biorą z innych powodów i tej refundacji nie mają.

Jestem ciekawa, na co jeszcze ten lek można brać. To w ogóle jest bardzo ciekawy lek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma mieć mocne i działanie antydepresyjne, bo działa na receptory 5-HT7 co jest unikalne.

Powinien też stabilizować nastrój.

Dla mnie to był bardzo dobry lek, ale powodował suchość w ustach i akatyzję, ale pewnie dlatego, że brałem drugi neuroleptyk.

Edytowane przez MiśMały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi