Skocz do zawartości
Nerwica.com

Ukraina

zujzuj

Rekomendowane odpowiedzi

neon, a kto mówił że na Ukrainie i Białorusi jest lepiej niż w Polsce, siła nabywcza przeciętnych zarobków jest 2-3 krotnie niższa( ale więcej z szarej strefy ciągną) , ale nie znaczy to że gdyby te kraje wybrały opcję zachodnia ich poziom życia by się podniósł. Zresztą podejrzewam że oba kraje by się daleko bardziej wyludniły niż Polska bo w Polsce zarabia się 3-5 razy mniej niż na zachodzie a tam nawet 10 razy także to mógłby być początek końca tych państw.

Najbardziej to mnie wkurzają media zwłaszcza wiadomości TVP( innych nie oglądałem bo muszę tyrać 12 h za 700 zł) przecież to propaganda sto razy gorsza niż za komuny tam wszystko jest tak czarno białe i bezdyskusyjne że szkoda słów.

Ciekawe jakby w Polsce miałby taki nawet mini light Majdan miał powstać pewnie wyzywali protestujących od prymitywów i terrorystów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno, chyba przesadzasz z tymi 700 zł za 12h.... o co ten polski minimajdan miałby się ubiegać?

Nie przesadzam i to za ciężką fizyczną pracę. A o co ubiegać o godne pensje, koniec śmieciówek, lepszą opiekę zdrowotną, pomoc dla rodzin, walkę z korupcją i przywilejami i wiele innych społecznych spraw. No ale w Polsce ludzie sa przyzwyczajeni do ciężkiej sytuacji i biedy, także na żadną rewoltę się nie zanosi a państwo sprytnie kieruje młodych ludzi na emigrację i przetrzymuje na studiach, stażach w okresie buntu. A starze pokolenie mimo że bardo niezadowolone nie ma już energii i odwagi na powstanie, no i boi się o własne rodziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno, U Nas też szklanka goryczy może się przelać, jednak do takich scen dużo czasu jednak brakuje. Aż tak źle w Polsce nie jest. Mam znajomych, którzy byli w Ukrainie, tam jest ponoć 3 świat i ogromny podział klasowy między oligarchią a klasą niską. U Nas też zaczyna być coraz bardziej widoczny ten kontrast, zanika co raz bardziej klasa średnia, w końcu będzie jak na Ukrainie, czyli albo obrzydliwie bogaty albo bardzo biedny... i wtedy zacznie się narastanie tej właściwej frustracji pchającej ludzi do takich Majdanów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym mógł uczestniczyć w takiej rewolcie w Polsce bo nie mam nic do stracenia ani żadnej przyszłości. No ale mój pesymizm a może racjonalizm mi mówi że po tej rewolcie mogłoby być jeszcze gorzej niż przed, ale przynajmniej coś by się działo w mym nudnym życiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uważam, że pewne narody tj. Ukraincy, nie dorośli do demokracji, to jest jednak dzicz i mentalny motłoch, który trzeba trzymać krótko. TO nie jest tożsame z tym, że nie powinni tam ginąć ludzie, jednak w legalnych wyborach wybrali swoja władzę, a kiedy okazało się, że ktoś napchał do kieszeni więcej niż oni, to się oburzają.

Wschodnia Ukraina, to ludność rosyjska, więc odcinają się od zamieszek, oczywiście nie ma w tym nic dziwnego, tym ludziom, mówiącym po rosyjsku, czującym sie Rosjanom, bliżej do Putina niż Angeli Merkel czy Hollanda. Rodowici Ukraińcy nie znoszą Polaków i języka polskiego, kto był we Lwowie wie o czym mówię, to nacjonaliści i roszczeniowi ludzie, nie będę wspominać UPA, choć to w moim mniemaniu idealnie pokazuje obraz Ukraińca-patriotę: zgwałcić ciężarną i wszyć jej w brzuch żywego kota. Ukraincy już coraz częściej wysuwają roszczenia terytorialne w stosunku do Polski, z tymi ludźmi nie można negocjować, to niebiezpieczny i drapieżny naród. Będziemy pewnie dalej słać im dary, jak zabiorą Polsce Przemyśl, ba, uważają nawet Kraków za staroukraiński gród.

Janukowycz jeśli nie spotka go lincz, to czeka go podobny los do Tymoszenko, która teraz o dziwko chwalona jest pod niebiosa. Ludzie jak widać mają krótką pamięć, nie pamiętają, jak działała Julia Tymoszenko, co działo się na Bałkanach, jak tam popierano nacjonalistów i muzułmanów, bo akurat takie były widzimisię SSZA.

Każdy też wie,że jeden reżim zastępuje się kolejnym, widać to idealnie n aprzykładzie państw arabskich, gdzie są to juz wydarzenia cykliczne.

Co będzie jak Svaboda dojdzie do władzy?? Nacjonaliści ukraińscy mają odważne plany w stosunku do ziem Polski, choć satelita Rosji za ścianą tez nie wróży pomyślności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zupełności się z pindą zgadzam. Jestem przeciwnikiem rozlewu krwi, ale głosowanie za nazywaniem rzezi na Wołyniu czystą etniczną, walka o gazociąg na Ukrainie, w momencie, gdy Ukraińcy mieli to gdzieś i dostało się za to nam (patrz Nord Stream), następnie jakieś przepraszanie za akcję "Wisła", gdy Ukraińcy wynoszą na ołtarze ludobójców, to wszystko jest jakąś tragiczną pomyłką. Należałoby zrobić listę członków tych wszystkich nacjonalistycznych partii spod znaku Bandery i dążyć do zakazu wjazdu na teren UE.

Piłsudski wiedział jak się robi realpolitik i gdy zagrożenie ze strony Moskwy zostało zażegnane, wtedy podpisał chyba pokój w Rydze, tym samym anulując tzw. umowę warszawską z Ukraińcami, bo wywalczył pokój i miejsce na mapie dla swojego kraju, a Ukraina go nie obchodziła i postąpił właściwie. A teraz ci politycy sami nie wiedzą co chcą zrobić, pomagać Ukrainie, pompować pieniądze w przeżarty korupcją kraj? Paść pogrobowców Bandery?

Zresztą ta retoryka medialna mi zupełnie nie odpowiada. Jak my mieliśmy wejść do Unii, to mówiło się, gdzie na dywan z buciorami, z czym do kogo, że nas nie przyjmą itd. A w przypadku Ukrainy słyszę czym można Ukrainę kupić, żeby weszła do Unii. Żarty, śmieszne.

A pomijanie tych wszystkich symboli zbrodniczych organizacji jest zwyczajnie niesmaczne. Podczas marszu niepodległości w Warszawie (którego jestem przeciwnikiem i nie lubię tych środowisk) szukają na siłę jednej swastyki, jednego "hajlowania", podczas gdy tamci się obnoszą z flagami UPA, tryzubem itd. To jeszcze jakiś redaktór Wiktór z "Wyborczej" odpowie Isakowiczowi-Zaleskiemu, że nie teraz czas i miejsce na rozpamiętywanie tego. Lepszy czas będzie po rewolucji, gdy trudniej będzie zobaczyć prawdziwą twarz części protestujących. Ciekawe, czy państwo Izrael by nam tak ochoczo pomagało, gdyby u nas były protesty i część środowisk wyniosłaby na sztandary "bohaterów" pogromów, Jedwabnego i czciła szmalcowników.

Osobiście to po żadnej stronie nie stoję, nie wiem czemu jest jakiś taki dziwny zwyczaj, że zawsze się trzeba opowiedzieć po którejś ze stron. Oni mają swoje gry, my mamy swoje

-- 21 Feb 2014, 00:36 --

No i tak jak carlos też jestem za przyłączeniem do Niemiec. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ooo...i o to co pisze Pinda mi chodzi...."dzicz" "mentalny motłoch"...inne bzdury które w ogóle ciężko zrozumieć...Czyli oni sa zazdrośni? Janukowycz ukradł więcej niż ludzie na majdanie i oni postanowili zrobić rewolucje?...Rodowici Ukraińcy wcale nie nie znoszą Polaków...no chyba że tych co mają po 70 lat, jadą tam kilkoma autokarami i śpiewają polski hymn na rynku i mówią o Polskim Lwowie...no tych to mogą rzeczywiście nie lubić....Po prostu karykatura wypowiedzi....Ukrainiec patriota to "zgwałcić ciężarną i wszyć jej w brzuch żywego kota"

Ta rzeka radykalizmu jest wręcz straszna...co to w ogóle za spojrzenie. No przecież tak to my Rosjan, Niemców nie postrzegamy...to już jakby sam szatan z armia diabłów z ogonami przyszli to byśmy takich andronów o nich nie pisali...Ja nie mówię że nie ma miejsca na realizm, na pokazanie złej, drugiej strony....no ale do krw nędzy. Bądzmy po prostu zdrowi na umyśle...chociaż tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta rzeka radykalizmu jest wręcz straszna...co to w ogóle za spojrzenie. No przecież tak to my Rosjan, Niemców nie postrzegamy...

O, przepraszam, ja już pisałem, ze dobry Niemiec to martwy Niemiec. Carlos mówi o przyłączeniu Polski do Niemiec, ja mówię: niech wszyscy Niemcy najpierw zbiorowo popełnią samobójstwo, wtedy możemy się przyłączać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pinda, Dobry post, zgadzam się z nim. Ukraina to dzicz, II wojna szczególnie to pokazała. Mam nadzieje, że uda Polsce powstrzymać się tą hołotę na Polsko-Ukraińskiej granicy, nie chce ich tutaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zujzuj, sam założyłeś ten wątek i zadałeś pytanie, a potem obrażasz ludzi mających odmienne zdanie niż Ty.

Już wiem o jakim stanie umysłu piszesz :)

-- 21 lut 2014, 14:42 --

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/t1/1621666_10152709686963438_163758015_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można sytuację oceniać. Ukraińcy sa niedojrzali, mają słabą świadomość narodową, państwo przeżarte korupcją itd...itp...Czyli wszystko, albo większość tego co o nas mówi cały świat...Jeśli ktoś pisze o dziczy, motłochu to jest to coś zupełnie innego. To mnie dziwi. To tak jakby ludzie hejtowali Ukrainę. Ludzie jadą po Dodzie...jak zobaczą zdjęcia modelki to piszą że jest "brzydka", " że takich to na pęczki" itd...itp...Jak jest o piosenkarce to że "skrzeczy jak żaba" itd...Jak o aktorze to że żyd, pedał :) itd...Tak samo ludzie hejtują Ukraińców? Tojest to samo tylko dotyczy narodu i wydarzeń na majdanie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak jakby ludzie hejtowali Ukrainę. Ludzie jadą po Dodzie...jak zobaczą zdjęcia modelki to piszą że jest "brzydka", " że takich to na pęczki" itd...itp...Jak jest o piosenkarce to że "skrzeczy jak żaba" itd...Jak o aktorze to że żyd, pedał :) itd...Tak samo ludzie hejtują Ukraińców? Tojest to samo tylko dotyczy narodu i wydarzeń na majdanie?

No bo niestety (albo na szczęście, według niektórych) ludzie mają różne poglądy i z różnymi rzeczami sympatyzują. Ja na przykład lubię USA a jest to jeden z najbardziej hejtowanych krajów na świecie. Tak samo nie mam nic do Żydów a przecież jest całe zjawisko pod nazwą antysemityzm... Jako że są to sprawy niedotyczące mojego życia bezpośrednio to mogę się tylko w duchu uśmiechnąć jak ktoś jedzie po Ameryce, zaszufladkować typa jako idiotę i już, nie będę się wdawał w dyskusje, bo to nie ma sensu. Natomiast z całego serca nie znoszę Niemców, i jak ktoś przeczytawszy takie moje wyznanie zacznie się ze mną wykłócać że Niemcy są fajni, to mogę go tylko skatalogować jako idiotę, który wdaje się w dyskusje które nie mają sensu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon, Polska w oczach Europy zachodniej często jest postrzegana jako kraj gorszej kategorii, ale Ukraińcy postrzegają nas ze względu na standardy jak My np. UK, albo Niemców (niestety), więc można sobie wyobrazić jaka tam jest bieda i chujówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

neon, historia tez ma to do siebie, że lubi się powtarzać, pewna cykliczność wydarzeń jest stała.

jak zujzuj jest tak wrażliwy na społeczne nierówności i antyrządowe wystąpienia, dlaczego nie wspomniał o tym, że w Weneuzeli od 3 tyg. są zamieszki i również giną ludzie.

Ja swojego zdania o Ukraincach nie zmienię, gdyż miałam wątpliwą przyjemność współpracować z nimi i z ukaińską młodzieżą. Wykształceni są na najwyższym poziomie, jednak nijak nie przystaje to do podstawowych zasad kultury i ogłady, i nie ma to nic wspólnego z różnicami kulturowymi.

Przecież niedługo tam byłyby i tak wybory prezydneckie (teraz są ogłoszone wcześniejsze), zamiast rozwiązać konflikt w cywilizowany sposób, walczą z sobą jak w Afryce.

Dlaczego Polskie media nie pokazują zdjęć tych młodzieńców z majdanu http://www.rosalux.de/fileadmin/images/Ausland/UKR-5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi