Skocz do zawartości
Nerwica.com

Spamowa wyspa

Etna

Rekomendowane odpowiedzi

Lusesita Dolores, moze wziac rozwod i podzial majatku zrobic ... Jeju jak ja nie znosze takiego biadolenia bo beznadziejna sytuacja > mam ojca alkoholika i jakos mnie nikt nie zmusil zebym z ni mieszkala . mialam tylko 19 lat i poszlam mieszkac sama z mlodsza siostra. Wnioslam sprawe o prawo do opieki na d nia a ojcu zasadzono alimenty i sadownie nakazano sie leczyc.

Po propstu macie syndrom ofiary i tkwienie z wlasnej woli przy takim kims kto Was niszczy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

misty-eyed, nie sa Aniu , niestety. U nas w Mops jest pani ktora sie zajmuje takimi osobami ., sama wtedy z takiej pomocy korzystalam . Ale zrobilabym wszystko by sie takiego tatusia pozbyc z zycia. Ja nie zaluje . Dopiero jak sie od niego uwolnilam zaczelam budowac normalne zycie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie mówienie osobie żyjącej w rodzinie dysfunkcyjnej "weź się wyprowadź/uniezależnij" jest trochę jak mówienie osobie z depresją "weź się w garść i więcej uśmiechaj".

Oglądam MasterChef Junior, jedyny talent show z udziałem dzieci, który mi odpowiada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyklopka, ale ja to przezylam na wlasnej skorze i skoro majac 19 lat potrafilam wziac piecze nad mlodsza siostra i zawalczyc o nas to sadze ze jesli sie ma duzo samozaparcia i chce sie zmienic zycie to sie to uda. Dodam ze bylam juz po rocznej terapii bo po smierci mamy wpadlam w nerwice lekowa i 4 miesiace z domu nie wychodzilam wcale...

I albo walcze o siebie albo tkwie w tym samym . Teraz tez walcze o siebie i nie jest to rada branie sie w garsc. Owszem mozna tkwicw znanym sobie strasznym swiecie z ojcem alkoholikiem ale mozna tez zawalczyc o inne , lepsze zycie. I nie powie mi nikt ze tak nie jest bo ja tego dokonalam .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

platek rozy, owszem, możesz pokazać jako przykład jak można rozwiązać problem. Ale to nie znaczy, że każdy - hopla - zrobi tak samo.

No ale jest tak, że ludzie mogą być w podobnej sytuacji życiowej, a się jednak różnią chorobami, stopniem samodzielności i ogarnięcia.

Znam was już trochę i sądzę, że ty, platek rozy, nawet przy nasileniu objawów jesteś BARDZO rozsądna i zaradna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

platek rozy, cyklopka, na pewno nie każdy ma w sobie siłę, determinację, trzeba to zrozumieć, dlatego trzeba korzystać z pomocy innych...

Ja też poradziłam sobie w różnych, trudnych sytuacjach, bo wiedziałam czego chcę, chciałam wolności - miałam tę siłę, jednak tak, ludzie są różni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cyklopka, musze byc bo nie mam na kogo liczyc i cale zycie nie mialam ale nie wyobrazam sobie zeby bylo inaczej.I po prostu zawsze wiedzialam ze musze miec wlasne pieniadze bo to najwazniejsze w samodzielnosci. Dlatego majac 19 lat gdy skladalam pozew o opieke nad siostra , zaczelam studia i musialam isc do pracy , inaczej nikt by mi tej opieki nie przyznal... Bylo mi tak cholernie ciezko i nieraz myslalam ze nie dam rady , ze mam dosc.., ale w sumie jestem dumna ze sobie poradzilam. Ojciec dostal kuratora ktory sprawdzal to cxzy sie leczy i czy placi alimenty. Z mieszkania sie wyprowadzilysmy , poszlam na wynajete na szczescie zalatwione niedrogo przez paniaz Mops... Pozniej wnioslam tez o podzial majatku po mamie bo nalezalo sie mnie i siostrze za czesc jej mieszkania , za uzyskane pieniadze plus dobranie kredytu kupilam to mieszkanie ktore mam obecnie. Siostra tez dolozyla do swojego mieszkania , swoja czesc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kosmostrada, dzisiaj też spotkania rodzinno-koleżeńskie były. W sumie, jeżeli chodzi o wychodzenie z domu, najbardziej przeszkadza mi spotykanie innych przechodniów. Jakis dyskomfort wtedy czuję, a czasami wręcz tylko myśle o tym, żeby się w domu znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dzieciństwa walczę z kocią fobią...już było naprawdę nieźle, a to dzięki przebywaniu przez 2 tyg. z kotkiem syjamczykiem Syna. Dzisiaj jednak przekonałam się, że nie jestem uleczona. Spotkałam na spacerze czarnego, osiedlowego kotka, który zawsze zatrzymuje się przy mnie, patrzy mi w oczy i ucieka. A ja czuję dreszcz przeszywający całe moje ciało, jakiś lęk, trwa to moment, ale jednak powraca prawie /sekundowe/ przerażenie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez to, że nie mam sobie uczciwie kiedy odespać oraz działam w niedogrzanych budynkach, ciągle poszukuję pożywienia, żeby chociaż poziomem cukru się podratować u.u

Znalazłam przeterminowane płatki z ekspandowanej gryki.

I chyba nawet mogę iść dzisiaj spać :great:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzilo by tylko o mnie to już dawno bym się wyprowadzila

Ale moja mama się nie wyprowadzi A samej jej z pijakiem nie zostawie:((

Jak miałam 19 lat to się wyprowadzila z domu i przez 5 lat wynajmowalam Ale przez chorobę wróciłam z powrotem do domu i piekło trwa nadal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lusesita Dolores, no ja przecież wiem, że nie siedzisz z nimi dla wygody.

Też fajnie jest być zdrowym i mieć stałą pracę, kiedy się robi plany

Ludzie! Wstałam, jadę, jest słońce :shock: Co to za czary?! :o

Ale i tak jestem w czapce i rękawiczkach :-| Chyba tak już będzie do połowy czerwca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lusesita Dolores, Jakby to moja T powiedziala to jest wciaz Twoj wybor wiec jesli cierpisz to na wlasne zyczenie.Poza tym mozna zawalczyc o mieszkanie to wlasnie ale bez ojca... W koncu polowa z niego jest Twojej mamy bo nie sadze zeby mieli rodzice rozdzielnosc majatkowa.

Witajcie :********

ja zaraz ide do pracy bo pozamykali skrzyzowanie na Powstancow a jezdze tamtedy i niestety korki sa kilkukilometrowe... I tak ma byc przez okolo 3 miesiace. Siuper :? Bede chyba na nogach chodzila bo predzej zajde niz dojade.

:bezradny:

Nie pada , az dziw bierze nad taka pogoda :shock::shock::shock:

Milego dnia dla Wszystkich >

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzień dobry Wszystkim!!!

Postanowiłam dziś, że przestaje się ekscytować pogodą, bo tylko mam z tego powodu frustrację. Znów zimno i buro. Mam dosyć już wypatrywania tego słońca, jakbym kurna miała na to jakikolwiek wpływ.

W związku z tym wystroiłam się jak stróż w Boże Ciało, piękne wyjątkowe perfumy też założyłam ( próbka, co niby miała być na jakieś wyjście) i raźno pomaszerowałam do pracy. Aha i mam zamiar naprawdę zgubić to nieszczęsne trzy kilo, nie tyle dla wyglądu, bo co za różnica, ile dla udowodnienia sobie, że mogę.

W związku z tym mam do pracy sałatkę tabbouleh na lunch.

Teaz kawkuję, choć podtrzymuję - nesca jest wyjątkowo ostatnio paskudna.

Miłego poniedziałku!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi