Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wasze ulubione gatunki muzyczne- Ankieta

carlosbueno

Jaki rodzaj muzyki najbardziej lubicie ( 5 opcji do wyboru)  

86 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki rodzaj muzyki najbardziej lubicie ( 5 opcji do wyboru)

• muzyka klasyczna( poważna)
      25
    • muzyka filmowa
      25
    • muzyka relaksacyjna
      15
    • jazz
      13
    • blues
      9
    • folk
      9
    • poezja śpiewana
      12
    • pop
      25
    • rock
      66
    • grunge
      8
    • heavy metal
      28
    • industrial rock/metal
      25
    • punk rock/hardcore
      23
    • reggae
      10
    • soul/R'n"B
      14
    • hip hop
      23
    • techno
      16
    • house
      11
    • drum and bass
      14
    • ambient/chillout
      19
    • dance
      9
    • disco polo
      6

Rekomendowane odpowiedzi

no myslalam ze skoro glitch podszedl to moze i projekty saschy [berlinskiego producenta] staly sie mniej obce :P

a ala to wokalistka cc :D jak sie odnajdujesz w tych klimatach to jeszcze crim3s obczaj - http://crim3s.tumblr.com/post/47711857082/crim3s-stay-ugly-ep-now-available-on-digital

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to co to jest za gatunek bo mi tak weszło jak o ja pierdoleeee..

jakiś psychedelic folk rock chyba c'nie?

[videoyoutube=B6dgWrHPuGs&hd=1][/videoyoutube]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no myslalam ze skoro glitch podszedl to moze i projekty saschy [berlinskiego producenta] staly sie mniej obce

nie kojarzę go, jedyny sasha jakiego w ogóle kojarzę to ten

[videoyoutube=xqrnj6itWlo][/videoyoutube]

-- 17 mar 2014, 21:13 --

to jeszcze crim3s obczaj

ciekawe, będę musiał ich przesłuchać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muzyka filmowa, muzyka relaksacyjna, rock, heavy metal i ambient/chillout. Te zaznaczyłem.

Wahałem się, czy zamiast tego ostatniego nie zaznaczyć popu, jednak nie zaznaczyłem, bo "pop" to chyba zbyt nieokreślony termin.

Poza tym, czasem słucham też industrialu, np. Rammsteina, aczkolwiek do ulubionych wykonawców bym go nie zaliczył.

Czasem również soulu czy r'n'b, jednak w klasycznym znaczeniu, a nie obecnego elektronicznego, który IMHO z prawdziwym rhythm and bluesem nie ma nic wspólnego poza nazwą.

Folku od święta też mogę posłuchać, choć wybiórczo i pojedynczych wykonawców.

Rzadko i bardzo wybiórczo zdarza mi się słuchać brakującego w ankiecie trance'u, głównie goa i psychedelic.

Muzyki klasycznej mogę czasem posłuchać, choć sam bym sobie nie włączył.

W dniu 24.10.2013 o 23:40, carlosbueno napisał(a):

disco polo to polska wersja country :mrgreen:

Nie zgodzę się.

Country opiera się na brzmieniu gitary, nierzadko również instrumentów dętych (np. Johnny Cash - Ring of fire), a disco polo to napierniczanie bitami i jazgotliwymi elektronicznymi dźwiękami z najbardziej tandetnych keyboardów jako tła dla piosenki biesiadnej. Nie ma czego porównywać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

6 godzin temu, Kiusiu napisał(a):

Nie zgodzę się.

Country opiera się na brzmieniu gitary, nierzadko również instrumentów dętych (np. Johnny Cash - Ring of fire), a disco polo to napierniczanie bitami i jazgotliwymi elektronicznymi dźwiękami z najbardziej tandetnych keyboardów jako tła dla piosenki biesiadnej. Nie ma czego porównywać.

Dobrze powiedziane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na liście nie ma mojego ulubionego gatunku, tego #1.

17 minut temu, mienta napisał(a):

Dobrze powiedziane.

Disco polo nie umywa się nawet do italo disco, które wykwintną muzyką nie jest ale jednak to jak Syrena do Fiata Ritmo w 1980 roku powiedzmy ;)

Edytowane przez Grouchy Smurf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, Grouchy Smurf napisał(a):

Disco polo nie umywa się nawet do italo disco

To dość oczywiste. Italo disco nie miało elementów muzyki biesiadnej. I ogólnie nie było przaśne ani "wiejskie". Opowiadało o życiu i troskach z nim związanych.

Mimo że niektórzy wykonawcy disco polo robili przeróbki kawałków italo disco, to jednak melodii, aranżacji i instrumentariów właściwie nie ma co porównywać. Piosenka Ricchi e Poveri "Sara perche ti amo" została przerobiona w disco polo na "Straciłaś cnotę". To jak niebo a ziemia.

Włoska muzyka ogólnie stała się dość popularna w Polsce - jednak, lepiej by było, gdyby tej muzyki polscy wykonawcy nie profanowali. 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 godzin temu, mienta napisał(a):

Jestem za powszechnym zakazem publicznego odtwarzania disco polo

Popieram. 🙂

19 godzin temu, Grouchy Smurf napisał(a):

zapożyczało często z ruskiej muzyki biesiadno, uliczno jakiejśtam

Tak, polscy twórcy tzw. muzyki chodnikowej, nazwanej potem "disco polo", od początku pożyczali zarówno od italo disco, jak i od rosyjskiego disco. Tyle że to co oni tworzyli i tworzą, było i pozostaje bardziej tandetne i przaśne. Choć Ruskom bliżej do tej tandety, co akurat nie dziwi. To, co przytoczyłeś, jest przykładem tego: po dźwiękach słychać, że ów Redox użył o wiele gorszego syntezatora niż Cellophane.

Nie wiem np., czy ów klasyk italo disco:

doczekał się jakiegoś polskiego coveru, i nie interesuje mnie to, jednak mógłbym się założyć, że jeśli tak było, to bez wątpienia polski cover jest gorszy od tego oryginału.

BTW, w tym temacie ktoś napisał, że trance jest podobne do techno. Nie zgodzę się z tym - o ile techno ma elementy funku, o tyle trance zupełnie nie. Dźwięki w tych gatunkach zwykle też są mocno inne. Inne brzmienie, inne synthy, inne melodie.

I jakoś tak jest, że wielu wykonawców trance odniosło spory sukces komercyjny, a ich twórczość nadal dość często jest odtwarzana i znana, zaś techno ogólnie pozostawało niszowe przez cały czas, jeśli nie liczyć przejściowego festiwalowego sukcesu dosłownie paru wykonawców jak Westbam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kiusiu Ja dałem tylko porównanie dwóch typowych utworów, podobnie jak Ty wcześniej. 10 lat różnicy a ekstremalny regres w w każdej dziedzinie - dźwięki, melodia, wokal. Chociaż ten wokal w Cellophane jest niskich lotów, ale co powiedzieć o disco polo....

Co do trance - właśnie tego nie zauważyłem w ankiecie a jest to mój ulubiony gatunek 🙂 Szkoda, że teraz zanikł. Na szczęście ma jak dla mnie duchowego spadkobiercę - ogólnie powiedziane progressive. Co prawda trance jest agresywny a progressive house jest delikatne, ale oba działają na moje zmysły w pozytywny sposób.

Edytowane przez Grouchy Smurf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi