Skocz do zawartości
Nerwica.com

Narodowcy

wiejskifilozof

Rekomendowane odpowiedzi

Słabe to wszystko, a to przemówienie typa z NOP-u to jakieś chore gówno. Natomiast prawda jest taka, że czasy są jakie są, pokolenie Y dorosło w całkiem innym świecie niż rodzice, brak prespektyw i pracy, najcenniejsza jest nędzna bo nędzna, ale stabilizacja, do tego dołożyła się degeneracja elit w Polsce, które młodym mogą zaoferować jedynie wyjazd za granicę lub tyrkę za kwoty, które pozwalają na mieszkanie, żarcie i dojazd do pracy. Lewa strona pozaparlamentarna coś tam im niby oferuje, ale skala jest za mała i odnoszę wrażenie, że ta młoda lewica jest zbyt przeintelektualizowana i hermetyczna a mało żywotna. I na takim gruncie te wszystkie skrajnie prawicowe organizcje zbierają plony, bo jakoś tych ludzi zagospodarowują, a im człowiek młodszy, tym zazwyczaj głupszy, podatniejszy na "wielkie" idee i chętniejszy do rozróby. No i jeszcze działa prawda miski - jak miska pusta to życie bardzo tanieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja to się dziwie że w Polsce nie ma żadnej lewicującej siły chodzi mi o gospodarkę, a nie kawiorowe SLD czy lewicę walczącą o prawa homo i antyklerykalną. Myślę że tacy mocno socjalizujący czy komunizujący mieli by w Polsce spora grupę poparcia, hasła zabierzmy bogatym rozdajmy biednym, praca dla każdego, minimum 2,5 tysiąca PLN itp miałoby swoje wzięcie na pewno większe niż skupianie się na lewicowym światopoglądzie. Częściowo elektorat ten przejmuje PiS, ale wielu ta partia odstrasza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko wiesz, to jest straszny populizm. Mam na myśli to, że gdyby partia o tak radykalnie socjalnym profilu doszła do władzy to byłaby katastrofa gospodarcza.

Chyba że mówisz nie o efektach takich działań, a o zapotrzebowaniu na taką partię i o tym że duży elektorat by miała. To fakt, miałaby na pewno.

Chociaż o drugiej stronie można powiedzieć to samo, ja sam chciałbym jakiejś umiarkowanej partii, umiarkowanie liberalnej światopoglądowo i gospodarczo partii. Bez jakiegokolwiek radykalizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko wiesz, to jest straszny populizm. Mam na myśli to, że gdyby partia o tak radykalnie socjalnym profilu doszła do władzy to byłaby katastrofa gospodarcza.

Chyba że mówisz nie o efektach takich działań, a o zapotrzebowaniu na taką partię i o tym że duży elektorat by miała. To fakt, miałaby na pewno.

Chociaż o drugiej stronie można powiedzieć to samo, ja sam chciałbym jakiejś umiarkowanej partii, umiarkowanie liberalnej światopoglądowo i gospodarczo partii. Bez jakiegokolwiek radykalizmu.

Wiem, że byłaby katastrofa gospodarcza, ale może przez chwilę byłoby życie na poziomie. :mrgreen: Grecy tak ciągnęli całe lata i nawet teraz mimo kryzysu żyję się lepiej niż nam, a reszta UE im dopłaca. A elektorat by liczył miliony, może dziesiątki milionów bo kto by nie chciał więcej zarabiać i mieć pewną pracę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sam chciałbym jakiejś umiarkowanej partii, umiarkowanie liberalnej światopoglądowo i gospodarczo partii. Bez jakiegokolwiek radykalizmu

PO? :mrgreen:

Chyba że mówisz nie o efektach takich działań, a o zapotrzebowaniu na taką partię i o tym że duży elektorat by miała

Nie powiem, co carlos miał na myśli, ale ja interpretuje to jako zauważenie popytu, i zastanowienie się, dlaczego taki "towar" nie pojawił się jeszcze na "rynku" demokracji.

To jak z Palikotem, kiedyś wydawał ultrakatolickie pisemko, później Po, a w którymś momencie zwietrzył dziurę na lewej stronie, i założył tęczową partie. Sądzę, że kwestie ideologiczne ma tak naprawdę w głębokim poważaniu, a zyskał w ten sposób własną "zabawkę" na scenie politycznej.

-- 16 lis 2013, 23:06 --

carlosbueno, moglibyśmy wpuścić takiego pasożyta do sejmu. Utrzymać ten twór chociaż na poziomie 8- 10% poparcia, i starać się, aby ani nie wypaść poza próg, ani nie dojść do władzy. I żyć sobie wesoło za 12k/miesiąc ciesząc się immunitetem poselskim. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to ludzie z zagranicy a nawet Polacy tam mieszkający mówili czemu w Polsce ludzie nie wychodzą na ulicę, i nie chodzi mi o żadnych narodowców czy parady równości tylko o godne zarobki i pracę. Bo wg nich te marne grosze która na minimum egzystencji nie pozwalają wymagają jakiś wielkich ruchów społecznych, protestów, spalenia sejmu itd, bo przecież jak można żyć za angielską, niemiecką tygodniówkę przez miesiąc przy podobnych cenach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PO? :mrgreen:

No tylko u PO słabo z tym liberalizmem. Biurokracja rośnie i gospodarczo to nie idzie w stronę liberalizmu, a światopoglądowo kończy się na deklaracjach i wewnętrznych sporach.

Natomiast w sejmie chyba Tusk i ta liberalniejsza strona Platformy to moim zdaniem najlepsza opcja (najlepsza nie znaczy dobra niestety).

A elektorat by liczył miliony, może dziesiątki milionów bo kto by nie chciał więcej zarabiać i mieć pewną pracę.

No ja bym nie zagłosował bo to by się skończyło tym, że po pewnym czasie bezrobocie byłoby gigantyczne i byłoby gorzej niż przed takimi reformami. Ja bym zagłosował na partię która nie chce się mną na siłę zaopiekować i mi coś gwarantować, tylko taką która stawia na zwiększanie wolności gospodarczej i to uważam za środek do budowania rozwoju. Obiecywanie gruszek na wierzbie i złotych gór może jest łatwiejsze i fajniejsze, ale po prostu się nie sprawdza.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

carlosbueno, moglibyśmy wpuścić takiego pasożyta do sejmu. Utrzymać ten twór chociaż na poziomie 8- 10% poparcia, i starać się, aby ani nie wypaść poza próg, ani nie dojść do władzy. I żyć sobie wesoło za 12k/miesiąc ciesząc się immunitetem poselskim. 8)

też o tym myślałem, ja np coś koło 2002-2003 roku myślałem o założeniu partii takiej w stylu Palikota, radykalnie antyklerykalnej o lewicowym światopoglądzie odnośnie aborcji, homo, eutanazji, narkotyków ale nieskażoną bagażem postkomuny i umiarkowanie liberalną gospodarczo( Palikot taki był zanim się nie socjalizował) Taką partie dla młodych.

Teraz widzę lukę w lewicującującej gospodarce ale bez całej tej lewicowego śwaiatopoglądu bo ci ludzie zwykle homo, feministek nie lubią kiedyś częściowo przecież Leppper tych ludzi zaktywizował wyborczo bo oni zwykle na wybory nie chodzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Purpendicular, ale nie ma populistycznej propagandy, charyzmatycznego lidera (jak właśnie Lepper), który dobrze przemówi do swojego elektoratu (lumpenproletariatu :mrgreen: ).

Lumpenproletaryat a nawet proletaryat dziś nie głosuje, zawiódł się na wszystkich politykach, gdyby zdobyć jego głosy można by wygrać wybory, ale jak to zrobić kiedy oni już totalnie nie ufają nikomu, tylko zmartwychwstanie Gierka by pomogło. Może pora na partie jawnie postperelowską czy narodowo-socjalstyczną która by zrenacjonalizowała by główne gałęzie gospodarki i zjednoczyła masy pracujące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Halo Warszawa! Gotowi na Marsz Niepodległości? Na ten dzień czekam cały rok. Jutro gruntownie się umyję, wynitkuję zęby, zrobię sobie litr soku marchwiowo-jabłkowego z niewielkim dodatkiem pietruszki, założę wygodne kapcie i zasiądę przed telewizorem z ustawionym kanałem WSI 24 w celu oglądania ćwiczeń sprawnościowych kwiatu polskiej młodzieży.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Neonie,Neonie.Twoja nienawiść wobec bliźniego Twego,godna nagany,winna Ci jest.Co,Ci zrobili ludzie z TVN,że do nich taką nienawiścią się odnosisz :mrgreen: odpowiedz,mi a rychło.

Gdyby Tobie,ktoś spalił narzędzie pracy,za którą familię utrzymujesz.Było by Ci żal,ale czekaj.Może,ktoś im spali wóz,to Ci wtedy będzie ciepło,na duszy i spokój wewnętrzny znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Raz sierpem, raz młotem, w czerwoną hołotę!" - ulubione hasło narodowców. Sęk w tym, że Józef Piłsudski ( przynajmniej na początku swojej kariery politycznej) był lewicowcem. I nie był katolikiem :P
najbardziej komunistyczna to była "solidarność" przecież oni żądali emerytury od 50 roku życia, podwyżek pensji i obniżek cen.

Piłsudski kiedyś powiedział że religia jest dla ludzi bez rozumu i miał sporo racji a z hasła z tego marszu "Nie islamska, nie laicka, tylko Polska katolicka" to podoba mi się tylko pierwsze stwierdzenie reszta to bełkot ale cóż inaczej się przed islamem obronić nie można bo ateiści w swej większości nie mają jaj żeby przeciwstawić się islamowi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Raz sierpem, raz młotem, w czerwoną hołotę!" - ulubione hasło narodowców. Sęk w tym, że Józef Piłsudski ( przynajmniej na początku swojej kariery politycznej) był lewicowcem. I nie był katolikiem :P
najbardziej komunistyczna to była "solidarność" przecież oni żądali emerytury od 50 roku życia, podwyżek pensji i obniżek cen.

Piłsudski kiedyś powiedział że religia jest dla ludzi bez rozumu i miał sporo racji a z hasła z tego marszu "Nie islamska, nie laicka, tylko Polska katolicka" to podoba mi się tylko pierwsze stwierdzenie reszta to bełkot ale cóż inaczej się przed islamem obronić nie można bo ateiści w swej większości nie mają jaj żeby przeciwstawić się islamowi.

Skąd wiesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Neonie,Neonie.Twoja nienawiść wobec bliźniego Twego,godna nagany,winna Ci jest.Co,Ci zrobili ludzie z TVN,że do nich taką nienawiścią się odnosisz :mrgreen: odpowiedz,mi a rychło.

Gdyby Tobie,ktoś spalił narzędzie pracy,za którą familię utrzymujesz.Było by Ci żal,ale czekaj.Może,ktoś im spali wóz,to Ci wtedy będzie ciepło,na duszy i spokój wewnętrzny znajdziesz.

Nikt mi samochodu nie spali, bo nie pracuje w tym szmatławcu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi