Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wszytko dzieje się jakby obok...

optymistyc

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś dłuższego czasu mam wrażenie jakby wszytko działo się obok wrażenie jest jakby za jakąś warstwą niewiadomą wszyscy coś robią mają swoje zajęcia, a ja jestem jakby obok tego wszystkiego, bardzo dziwne wrażenie, przypomne że od około pół roku cierpie na depresje i chad.

Nie wiem jaka bedzie przyszłość moja mam taką niepewną pustke co do przyszłości momentami to jest silniejsze ode mnie wtedy klade się w łozku i staram sie przespać ten stan a w chwili ,,lepszej,, jak mam czasem to staram się wykorzystać stan lepszy i coś robić, załatwiać, żyć ale zaraz potem bądź za dzien lub dwa znów przychodzi dołek - i tak w kółko :( Macieja. Dlaczego to się tak cały czas dzieje?

Nigdy nie przestanę dążyć do dobrostanu fizycznego społecznego i Psychicznego - czyli zdrowia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zjawa senna życie jest człowieka;

Zjawia się,

Dotknąć chcesz,

Lecz ucieka?

-- 02 lis 2012, 23:06 --

A tak bardziej poważnie. To jeden z moich głównych objawów, bardzo uciążliwe. Do tej pory nie poradziłem sobie z tym. Wciąż nie znam przyczyny. No ludzie, może ktoś inny coś wie?

Awatar to skarb Atlantydy: starożytny Scion.

:( F.20

:smile: Solian 600mg

8) Akineton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak bardziej poważnie. To jeden z moich głównych objawów, bardzo uciążliwe. Do tej pory nie poradziłem sobie z tym. Wciąż nie znam przyczyny. No ludzie, może ktoś inny coś wie?
Brak kontaktu z ciałem. Mi pomaga medytacja, która polega na odczuwaniu tego co się dzieje z (całym) ciałem w chwili teraźniejszej, w ogóle nie skupiam się na myślach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też medytuję, tylko że to polega na nie-myśleniu. A jak się nie myśli to trudno wywnioskować do czego mnie to zaprowadzi. Więc pytam: "czemu?", a o odpowiedzią jest milczenie.

Pytałem bardziej na gruncie intelektualnym.

Awatar to skarb Atlantydy: starożytny Scion.

:( F.20

:smile: Solian 600mg

8) Akineton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@monk.2000

Ja medytację "testuję" od dobrych 4-5 lat. Najlepsze efekty mam właśnie kiedy całkowicie olewam kwestię myślenie/niemyślenie, pozwalam myślom płynąć jak chcą, bez żadnego nadzoru czy prób obserwacji. I tylko odczuwanie ciała, emocji i doznań, i wtedy są najlepsze efekty. Kiedy organizm się rozluźnia wszystkie negatywne efekty jak "derealizacja/depersonalizacja", zamulenie, poczucie ciężkości, zmęczenia znikają. I teraz twierdzę, że przyczyny nie są wcale jakieś abstrakcyjne typu: zły kontakt z ludźmi, trauma z dzieciństwa, tylko napięcie (szeroko rozumiane), rozluźnienie sprawia, że znikają na pewien czas.

To właściwie nowe odkrycie, bo przez ostatnie miesiące tylko kilka razy udało mi się tak właśnie podejść do sprawy i wczoraj po takiej medytacji byłem bardzo rozluźniony, dziś też.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tak mialam w depresji... wszystko jakby za szyba i obok

ja tez w depresji i w sumie dalej tak jest ,ale czasem wpadne w wir już

Kto utraci raz będzie zawsze czekać

Zatrzymujesz czas i zaglądasz w przepaść

Zostaje smutek i tylko smutek

Ostry jak nagły serca głód

Wiatr co zwala z nóg

Smutek i ty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Candy14

Ja tak mialam w depresji... wszystko jakby za szyba i obok

Zastanawia mnie to bo nie moge czasami zrozumieć tych mieszanych stanów tzn dobre samopoczucie z gorszym tak na przemian

Nigdy nie przestanę dążyć do dobrostanu fizycznego społecznego i Psychicznego - czyli zdrowia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

optymistyc, wtedy nie mialam stanow mieszanych tylko jedynie te gorsze.. teraz juz sie wydzwignelam z tego dzieki terapii

Mieszane to w chad wystepuja

Nie musze byc najlepsza ze wszystkich. Wystarczy, że będę trochę lepszą sobą, niż byłam wczoraj.

Kazdy współczuje słabym.. na zazdrość trzeba zapracować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam ostatnio prawie non stop uczucie derealizacji, czy wśród ludzi czy sama, cokolwiek bym nie robiła, to jest jakby nie moje, nie czuję tego co robię,

proste czynności męczą strasznie, to takie nie moje , ja też taka obca, wsród ludzi czuję się rozdrażniona, uśmiecham się na siłę, jestem zmęczona

'Jeśli nie umiesz latać, biegnij. Jeśli nie umiesz biegać, chodz. Jeśli nie umiesz chodzić czołgaj się. Ale bez względu na wszystko- Posuwaj się naprzód '

M. Luther King

'jak o mnie ktoś zapyta powiedzcie mu że znikam, za równoległym światem, gdzie liczby nie są ważne'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amelia83 rozumiem Cie doskonale gdyż sam tak mam ale powiem Ci ze gorsze jest to kiedy poczujesz sie lepiej i masz wrazenie ze juz sie wyleczylas a to później okazuje się złudzeniem, ponieważ po tych pozytywnych chwilach przychodzi znów ten depresyjny dołek i okazuje się to jeszcze bardziej męczące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gorsze jest to kiedy poczujesz sie lepiej i masz wrazenie ze juz sie wyleczylas

samo sie raczej nie wyleczy

Nie musze byc najlepsza ze wszystkich. Wystarczy, że będę trochę lepszą sobą, niż byłam wczoraj.

Kazdy współczuje słabym.. na zazdrość trzeba zapracować ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam wizytę u P w czwartek i zapiszę się na psychoterapię, chcę popracować nad swoją samooceną i fobiami przede wszystkim

'Jeśli nie umiesz latać, biegnij. Jeśli nie umiesz biegać, chodz. Jeśli nie umiesz chodzić czołgaj się. Ale bez względu na wszystko- Posuwaj się naprzód '

M. Luther King

'jak o mnie ktoś zapyta powiedzcie mu że znikam, za równoległym światem, gdzie liczby nie są ważne'

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi