Skocz do zawartości
Nerwica.com

Psychoterapia ericksonowska

okularnica

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, zgadzam się z Tobą w tym sensie, że mnie również irytuje i zniechęca taka akurat frazeologia (te tam aury itp.). Ale jestem sobie w stanie wyobrazić, że ktoś - akurat w takich szatach (np. fantomowe DNA - założę się przy tym, że ktoś taki nie ma bladego pojęcia co to jest DNA, ale to nieistotne) - zobaczy coś, co dla niego ważne.

Myślę, że dobry terapeuta zna wiele "języków" i potrafi się dostosować do klienta. No i rozumie, że ostatecznie wszystko to nie istnieje - to uproszczenia, "modele teoretyczne". Dlatego gratuluję Ci nowego terapeuty :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę powiedzieć tyle: byłem rok temu na 3 wizytach u psychodnaymicznej psychoterapeutki. Fajnie było móc tak się wygadać, ale odniosłem wrażenie, że ona nie bardzo mnie ogaraniała.

Natomiast latem byłem na jednej rozmowie (kwalifikacyjnej na terapię) u psychoterapeutki Ericksonowskiej. Fajnie mi się z nią rozmawiało. Odniosłem wrażenie, że ona mnie rozumie. Potrafiła swoimi słowami opisać to, co jej mówiłem, pytała mnie czy to się zgadza i dochodziliśmy do porozumienia. Sprawiła wrażenie, że może być w stanie mi pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, ale czy taka terapia jest w stanie wyleczyć na przykład jakieś traumy z dzieciństwa, skoro nie chce się skupiać na przeszłości?
Podbijam pytanie. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Nie chce poruszać przeszłości? Gdzie znaleźliście taką informację? U mnie to było tylko skupianie się na przeszłości, dzieciństwie i upośledzonych rolach rodzinnych, bo to było przyczyną nerwicy.

Ale moja terapeutka łączy psych. systemową i ericksonowską i może to o tych rolach rodzinnych pochodziło bardziej z systemowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej, ale czy taka terapia jest w stanie wyleczyć na przykład jakieś traumy z dzieciństwa, skoro nie chce się skupiać na przeszłości?
Podbijam pytanie. Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Mam doświadczenie z obydwu stron. Można wyleczyć traumy dzieciństwa, a na przeszłości skupienie jest wtedy, kiedy to konieczne:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

55 minut temu, Wirginia Zachodnia napisał:

Czy to jest terapia krótkoterminowa ? 

Co rozumiesz przez krótkoterminowość? Moja terapeutka potrafiła pomoc doraźnie poprzez pojedynczą rozmowę, natomiast o terapii mówiła, że planuje ją na około 6 miesięcy i tak było. Po tych 6 miesiącach czułam się na tyle stabilna emocjonalnie, że mogłam już sobie funkcjonować. Ale nie przerobiłyśmy wszystkiego 🙂 Moja obecna psychiatra jest w sumie zdziwiona, że terapia trwała tak krótko, bo jej zdaniem i tak jest mi potrzebna. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to  tak, moja trwała około 6 miesięcy, było intensywnie, ale konkretnie. Spotkania co 2 albo 3 tygodni żebym miała czas to sobie ułożyć w głowie, ale terapia trwała 2 godziny. Żeby konkretnie pogadać.

To w moim przypadku, tak lubi pracować moja t., ale nie są to wytyczne terapii. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi