Skocz do zawartości
Nerwica.com

"JĘCZARNIA"-czyli muszę się komuś wyżalić!

magdasz

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, Verinia napisał(a):

ale ja nikomu nie zrobiłam nigdy krzywdy. NIe jestem taka. Czy to w psychozach, czy w maniach. Oczywiście, mogłam kogoś zranić emocjonalnie. NIe przeczę. Ideałem nie jestem. Ale żebym miała kota męczyć?

Nie.

Poza tym nigdzie nie pisałam, że mam zamiar kupić kota, czy przygarnąć. Po prostu lubię kota, który mnie odwiedza. Zatem nie rozumiem tych postów na mnie.

Tak chodziło mi o słowa mica. Sorry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Dalila_ napisał(a):

Zwykle w psychozach to się czuje zagrożenie, a nie jest groźnym dla innych. Są wiadomo przypadki gdzie się jest, ale to rzadziej. Tak mi się wydaje. Zresztą Verinia mieszka z rodzinką teraz to nie ma o czym mówić, kotek miałby super dom😊

Taaak, kot by miał dobrze. Ogólnie to lubi nasz dom, często przychodzi, ale niestety jest u nas alergia u brata i taty. A ja za jakieś 2 lata się przeprowadzam, więc kot byłby często sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

Zwykle w psychozach to się czuje zagrożenie, a nie jest groźnym dla innych. Są wiadomo przypadki gdzie się jest, ale to rzadziej. Tak mi się wydaje. Zresztą Verinia mieszka z rodzinką teraz to nie ma o czym mówić, kotek miałby super dom😊

W psychozie człowiek czuje tak potworny lęk, że często uważa, że jego życie jest zagrożone, stanie się coś potwornego. To jest ogromne cierpienie dla takiej osoby. Stan po psychotyczny też jest paskudny. @Verinianie zrobiłabyś, bo jesteś dobrym czlowiekiem, a nie jakimś psycho/socjopatą ( albo innym zwyrodnialcem ).

Edytowane przez brum.brum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, brum.brum napisał(a):

W psychozie człowiek czuje tak potworny lęk, że często uważa, że jego życie jest zagrożone, stanie się coś potwornego.

Pomijając już konkretne przypadki, o których nie warto więcej pisać.

Czy to, co opisujesz, to jest psychoza, czy po prostu napad lęku?

Odróżnijmy stany emocjonalne przy zachowanej trzeźwej ocenie sytuacji od stanów psychotycznych.

To, co opisujesz, to wg mnie ten pierwszy przypadek. Jak nie wezmę leków 4 dni z rzędu to mam tak samo. Zwykle w nocy. Potężne przerażenie, przekonanie, że za chwilę stanie się coś strasznego. To jest straszne cierpienie, ale to jest tylko w emocjach. Widzę rzeczywistość taką, jaka jest, nie mam urojeń, omamów, czy zmienionego myślenia (oprócz tego, jak emocje wpływają na to myślenie, np. jak coś nagle stuknie to wybije panikę, a normalnie jak stuknie to po prostu stuknęło).

W takim stanie ludzi nie zamyka się w psychiatrykach i nie wsadza się w pasy.

Psychoza to wg mnie coś więcej i to, czy ktoś jest dobrym człowiekiem (wg jakiejś definicji), czy nie, wg mnie nie ma znaczenia, bo wtedy po prostu nie jest się sobą.

Edytowane przez Doktor Indor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, brum.brum napisał(a):

W psychozie człowiek czuje tak potworny lęk, że często uważa, że jego życie jest zagrożone, stanie się coś potwornego. To jest ogromne cierpienie dla takiej osoby. Stan po psychotyczny też jest paskudny. @Verinianie zrobiłabyś, bo jesteś dobrym czlowiekiem, a nie jakimś psycho/socjopatą ( albo innym zwyrodnialcem ).

thank you 😽

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, Doktor Indor napisał(a):

Psychoza to wg mnie coś więcej i to, czy ktoś jest dobrym człowiekiem (wg jakiejś definicji), czy nie, wg mnie nie ma znaczenia, bo wtedy po prostu nie jest się sobą.

W psychozie ma się często już urojenia, halucynacje, ale nie koniecznie. 

4 godziny temu, Doktor Indor napisał(a):

Nie zgodzę się z tym. Uważam, że to jakimi jesteśmy ludźmi może mieć odzwierciedlenie w zachowaniu podczas psychozy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi