Skocz do zawartości
Nerwica.com

Nerwica, a szkoła...

Sookol123

Czy wy też zaobserwowaliście u siebie lęk przed szkołą?  

3 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy wy też zaobserwowaliście u siebie lęk przed szkołą?

• Nie
      1
    • Tak
      2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich bardzo serdecznie...

Chciałbym opisać mój problem, oraz oczekuję trochę wsparcia, bo jakoś sam nie mogę sobie poradzić. Nie wiem czy jest to dobry dział, najwyżej proszę o przeniesienie. Mam bardzo duży problem z którym borykam się od 2 lat. Zaczyna się on zawsze wieczorem w niedziele, kiedy mam iść do szkoły. Nie chodzi mi o to, że boję się iść do szkoły, tylko dlatego, że jest kartkówka czy coś innego, bo zupełnie to nie na tym polega. Nawet, gdy się na wszystko nauczę i się przygotuje, to i tak strasznie boję się iść do szkoły. Taki nawyk został mi po gimnazjum, do którego NIE CIERPIAŁEM CHODZIĆ ;( Teraz chodzę do liceum i jest lepiej niż w gimnazjum, ale nadal mam ten lęk. Nie wiem co się dzieje??? Chciałbym temu jakoś zaradzić, ale nie wiem jak :( W poniedziałek wszystko znika i jest w miarę OK. To, że przez całą niedziele się denerwuje odbija się to na moich kolegach i rodzinie. W sobotę przed spaniem już myślę o niedzieli :( Czy jest mi ktoś w stanie pomóc lub mnie pocieszyć??? POZDRAWIAM I Z GÓRY DZIĘKUJE ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm.. Skoro piszesz, że nie boisz się kartkówek , to czego się boisz? Znajdź przyczynę tego lęku, bo bez tego raczej sobie nie pomożesz. Ja miałam podobną sytuację i również zaczęło się w gimnazjum. Z reguły miałam wylane czy napiszę dobrze sprawdzian , czy nie. Obawiałam się jedynie, że nagle zachcę mi się wymiotować i nie zdąrze do toalety i , że ktoś zobaczy jak rzygam w szkole :S Przez 2 lata przechodziłam katorgę.. dzień w dzień na pierwszych lekcjach było mi niedobrze. Teraz biorę leki , ale nadal mam pewne obawy...

Nie wiem czy to nerwica lękowa, alee nie wygląda to groźnie jak dla mnie. Dopóki nie masz paraliżującego lęku przed wyjściem do szkoły, jak i w samej szkole na lekcjach, przerwach, nie powinieneś się niepokoić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi