Skocz do zawartości
Nerwica.com

paplanina kosmetyczno-zakupowa

matija

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Patryssia Noctis napisał(a):

Dla mnie tak działa marketing, a głupie ludzie kupują wszystko, co im wciśniesz. 😛 

Wydaje mi się, że wielu ludzi jest rozsądna na tyle aby wiedzieć kiedy warto użyć. Dbanie o zdrowie i to, że gdy mija 40 zaczynasz dostrzegać oznaki starzenia to samoświadomość dla mnie. Oczywiście skrajności w podejściu w żadnym wypadku nie są korzystne. Słucham porad pań z internetu ale też próbuje sama wyrobić sobie opinie i zastanawiam się co mi potrzebne. Czasem można dowiedzieć się fajnych rzeczy. Filtrowanie informacji jest jak najbardziej ok. 

Jak pokonasz sam siebie to już nic nie stanie Ci na drodze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Pieprz w moździerzu napisał(a):

Mam tłustą skórę i wszelkie SPFy mi nie leżą. Używam tylko jak się robi większe słońce ze względu na leki przeciwtrądzikowe.

Ja znalazłam dobry i nie zapychający bo u mnie też był z tym problem (i nie bieli jak większość). Jak wrócę do domu to wrzucę fotę o ile nie zapomnę.

Edytowane przez Noire Panthere

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Patryssia Noctis napisał(a):

Słońce jest dobre, ale zależy od ilości i natężenia. Jeśli leżysz na plaży, to wiadomo, że trzeba się nasmarować kremem z wysokim fitrem, albo jak jedziesz na rower czy dłuższy spacer w letni, upalny dzień. Ale smarowanie po kilka razy dziennie przy wiosennej pogodzie ze słońcem zza chmur... czy to jet normanie? Dla mnie nie. Dla mnie tak działa marketing, a głupie ludzie kupują wszystko, co im wciśniesz. 😛 

A jeszcze węksi debile kremują się w domu, bo pani z internetu tak powiedziała... 

Przecież to nie są porady oparte na pani z internetu tylko na aktualnej wiedzy naukowej.

https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C77972%2Cdermatolodzy-stosowanie-kremow-z-filtrem-uv-podstawa-profilaktyki-czerniaka

I nawet nie chodzi tylko o raka, ale też o to, jak szybko skóra starzeje się na słońcu.

https://internationalmedicaljournal.org/index.php/ijmhsr/article/view/497

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

18 minut temu, Patryssia Noctis napisał(a):

A potem bierzcie kilo wit D. Przecież tępa nie jestem. Wiem, że lekarze o tym mówią. Mam inną opinie. Kupujcie kremy i smarujcie tym co 20 minut 

Jesli jest slonecznie to skora wytwarza witamine D, pomimo nakladania kremow z filtrem, bo zaden krem z filtrem nie blokuje promieni slonecznych w 100%. 

Tak, kazdy robi co chce. Nie bardzo rozumiem az tak silne emocje u Ciebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Dalila_ napisał(a):

@Żaba Monikawłaściwie  to one po 2-3 godzinach stopniowo przestają działać. To w sumie znaczy że dalej działa tylko już słabiej chroni 

Tak, ja niestety nie jestem systematyczna, choc jesli jest mocne slonce to sie dodatkowo smaruje jesli akurat mam krem pod reka.

Tak naprawde krem z filtrem to najlepszy krem przeciwzmarszczkowy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

52 minuty temu, Patryssia Noctis napisał(a):

A potem bierzcie kilo wit D. Przecież tępa nie jestem. Wiem, że lekarze o tym mówią. Mam inną opinie. Kupujcie kremy i smarujcie tym co 20 minut 

To też nie jest normalne.

Ja wiem o co chodzi verinia. Jestem ze wsi w końcu. Tak kiedyś się nie używalo filtrów ale też kiedyś było mniej ostre słońce. Ale to prawda że ludzie pracowali na słońcu od świtu do zmierzchu, mieli opaloną skórę i zdrową. Skóra do tego przyzwyczajona była. Nikt wtedy nie miał w głowie też jakiś bzdur o starzeniu się skóry szybciej bo ludzie na takie rzeczy nie zwracali uwagi! Inne życie było, nie bylo tych wszystkich standardów wymyślonych tak jak teraz których wszyscy teraz chcą przestrzegać

Ja smaruje bo nie chce opalać twarzy nie chce piegow A też mi minimalne jak się przyjrzysz latem wychodzą. Buzi nie chce opalic bo też jestem zimą i mi bardziej do urody pasuje blada twarz :D A starzenie i ochrona przed rakiem to dodatkowe korzyści 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam że jak ktoś wychodzi na miasto na parę h czy pół h i nie używa kremu na twarz to nic mu się nie stanie. Bo słońce jest potrzebne wtedy nie musisz suplementowac d3 bo ja wyprodukuje organizm. Ale jak ktoś opala się że kilka godzin leży na słońcu to trzeba używać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi