Skocz do zawartości
Nerwica.com

paplanina kosmetyczno-zakupowa

matija

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Haha bo zara albo hm tak powiedział? A może Adidas albo najki nie skleja butów w Azji? 

No kleja, dlatego ja się staram rzadko kupować I tylko rzeczy dobrej jakości. W przypadku butów sprawa jest kiepska, bo to co mamy w sklepach to totalne gówno. Nieważne czy za 100 czy za 500. Materiały to często sztuczna skóra, a nawet jak jest prawdziwa, to cienka jak papier. Do tego odpadające podeszwy itp. 

Przez lata miałem to trochę w dupie, ale teraz znów jestem na wydaniu i muszę trochę zainwestować w garderobę xd

A, Decathlon ma dobre buty, mam od nich skórzane mokasyny, które mają już ponad 10 lat. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

46 minut temu, MicMic napisał(a):

W życiu bym nie kupił rzeczy z temu itp. Podobno to największy szajs, często z jakichś materiałów bez atestów, omijające przepisy unijne itp. Imo tysiąc razy lepiej pójść sobie coś kupić na szmatach, tam jest sporo wartościowego towaru, często lepszej jakości niż w sieciówkach a za grosze. Przynajmniej jeśli chodzi o męskie rzeczy. Dla kobiet pewnie wrzucają co popadnie, z chujowych materiałów, bo laski i tak kupią, a potem wala im się tego w szafach 😜

Oni w ogóle płaca podatki w Polsce? 

27 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Haha bo zara albo hm tak powiedział? A może Adidas albo najki nie skleja butów w Azji? 

Zara i hm to tez  fast fashion ale chyba odrobine mniej tragiczny niz temu. 
Ogolnie syf rozwalający środowisko 

Sporo o tym ile te produkty z temu są naprawdę warte świadczy to ze przy zwrocie oni nie każą nawet sobie odsyłać tego shitu 😜

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, MicMic napisał(a):

W życiu bym nie kupił rzeczy z temu itp. Podobno to największy szajs, często z jakichś materiałów bez atestów, omijające przepisy unijne itp. Imo tysiąc razy lepiej pójść sobie coś kupić na szmatach, tam jest sporo wartościowego towaru, często lepszej jakości niż w sieciówkach a za grosze. Przynajmniej jeśli chodzi o męskie rzeczy. Dla kobiet pewnie wrzucają co popadnie, z chujowych materiałów, bo laski i tak kupią, a potem wala im się tego w szafach 😜

Spoko, od lipca wchodzi cło na towary spoza UE, sprzedaż im spadnie.
Znaczy się ja z temu kupowałam jakieś pierdoły z 3x w stylu jakieś naklejki, przegródki do szuflad w pracy (nie będę dopłacać do nie swojego interesu i wydawać nie wiadomo ile), na pewno nie ciuchy. 
Co do sieciówek i się zgadzam i nie zgadzam. Owszem, większość ciuchów w sieciówkach to poliester, ale idzie też znaleźć rzeczy z dobrym składem. Ja po prostu od jakiegoś czasu zwracam uwagę na skład i np. w swetrach jak jest poliester to chociaż byłby najpiękniejszy na świecie, u mnie jest zdyskwalifikowany.
Z drugiej strony raz się szarpnęłam na sweter z rzeczywiście super składem (moher super kid z jedwabiem i czymś tam jeszcze), cena też była nazwijmy to "super". Czy zapłaciłabym za niego drugi raz tyle? Nie. Czy rzeczywiście jest ciepły jak ma być ciepły, ale nie jest tak że człowiek się tylko spoci jak w tych z poliestrem ale nie grzeje? Też tak. Czy przez to idzie również dostać pierdolca np. z praniem go bo trzeba ręcznie a w dodatku suszyć na płasko? Tak. Czy wytrzyma dłużej niż zwykły z sieciówki? Raczej tak, ale mam go za krótko żeby stwierdzić na pewno xD 
Bardziej chodzi mi o to, że wszędzie można kupić dobre jakościowo ubrania jeśli się wie jakie materiały omijać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, shadow_no napisał(a):

Ale od Adidasa to się odstosunkujcie :D jakość top, cena akceptowalna i fajnie to wszystko jest spójne. Tylko ceny piłkarskich koszulek klubów mają z czapy. Ale to wszystkie firmy oszalały z tymi cenami akurat

Ano u nich to akurat zależy co i jak się trafi. Mam buty do biegania od nich i jak na razie spoko, mają na liczniku ponad 300km i amortyzacja nadal odczuwalna w tym samym stopniu co jak były nowe (ale ja też jestem lekka to tak szybko nie zużywam jej w butach do biegania jak osoba ważąca np. 80 kg+), ale zwykłe buty do chodzenia na co dzień to już zadowolona nie jestem :P 
ale to w sumie jak wszędzie, jedno im się uda, drugie nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja mama zamówiła raz zestaw koszulek i koszulkosukienek z Temu. Na zdjęciach wyglądały ładnie. Ale nie o wygląd nawet chodzi tylko o ten... materiał. W ŻADNEJ rzeczy nie byłam ani ja, ani mama, ANI RAZU. Po prostu okrutny syf. NIe da się tego opisać. Takich materiałów nie ma w sieciówkach, więc nie porównywałabym. Nawet nie czytałam składu, ale to był jakiś najtańszy poliester pewnie, albo coś gorszego. SIeciówki są czasem okay. Wgl ja już się staram ubrań nie kupować. Szmat nie lubię, bo tam są ceny jak w sieciówkach, a okropnie stare, zniszczone zwykle i niemodne. Rzadko zdarzy się kupić coś okay, zwykle na męskim dziale. Raz udało mi się kupić skórzany płaszcz, z dobrej sieciówki, a tak to... wszystko i tak chowam do wora i na strych. Lepiej zapłacić więcej, mniej kupić, np. jedną super rzecz, niż żeby się ciuchy marnowały w jakichś workach. Serio... przerabialam  szmateksy. I nic mi się nie udało ciekawego upolować. No może chwilkę sie coś podobało, ale tak to, mam swoje ulubione rzeczy i to w nich chodzę. Zamówiłam koszulki przez neta z różnymi zespołami itd, ciekawe nadruki, 100%bawełna, takie jakie lubię. NIe lubię koszulek, bluzek z "lajkrą". OKropnie się układają na ciele i wyglądają tanio. Wolę bawełniane.

Kupuję czasem u bułgarów na bazarach. Mają spoko kurtki. Czasem można coś upolować. A co do staników jeszcze.... zamówiłam w końcu z Triumph. Za jakąś godzinkę/dwie ma przyjść kurier. Modlę się, żeby rozmiar był ok. Oczywiście można zwrócić, ale serio. Ja jestem niewymiarowa i muszę mieć jednak z lepszej firmy, mam nadzieję, że się sprawdzi, tak jak kiedyś, gdy kupiłam z Triumph. Kupowałam za 50zł ale szybko mi druty wyłaziły i lipa. I też zwykle za duży obwód po kilku noszeniach się robił. Masakra. Trzeba serio uważać na firmy. Osttanio kupilam stanik przez neta z jakiejś no name firmy, ale droższy. POmyślałam, może być dobry, skoro ta cena. Ale nie. BYł okropnie sztywny, obcierał i po dwóch dniach wyszły druty. No idzie oszaleć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejo, a co byście polecały(li) na przetłuszczoną skórę? Czoło, nos, bardzo szybko mi się przetłuszczają. Raz mniej, raz bardziej. Nie wiem od czego to zależy, ale już mnie to irytuje i dobrze byłoby się tego pozbyć. Najlepiej coś mniej zaawansowanego w stosowaniu, np. żel do mycia twarzy lub coś podobnego. ❄️

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Happyandsad napisał(a):

Hejo, a co byście polecały(li) na przetłuszczoną skórę? Czoło, nos, bardzo szybko mi się przetłuszczają. Raz mniej, raz bardziej. Nie wiem od czego to zależy, ale już mnie to irytuje i dobrze byłoby się tego pozbyć. Najlepiej coś mniej zaawansowanego w stosowaniu, np. żel do mycia twarzy lub coś podobnego. ❄️

Jakiś żel, to nie wiem. Ja używam różnych. Peeling kwasow, by się przydał i krem nawadniający skórę. To najważniejsze. Skóra musi być nawilżona i z czasem nie będzie się tłuścić. Ja kiedyś nawet kremów nie używałam i miałam mega łój na twarzy. A teraz używam wszystko. I ciężkie kremy na elastyczność i starzenie się skóry (choć mam jeszcze bez zmarszczek) jak i różne sera, kremy z witaminą C i jakieś inne. Zmieniam sobie. Ale jeszcze nie wiem, co mi pomogło na tłustą skórę, Myślę, że przede wszystkim dobre mycie. Makijaż zmywam wodą i jakimś żelem do mycia twarzy, czasem peeling i dobre kremy. Te z MIya mają fajne nawilżające. DObry skład. Polecam tę firmę. Z takich cięższych na noc to chyba mam Dermedicę jak i inne. No, ciągle sobie zmieniam, bo to mojej skórze służy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 godzin temu, Catriona napisał(a):

Czy przez to idzie również dostać pierdolca np. z praniem go bo trzeba ręcznie a w dodatku suszyć na płasko

Ta, nic mi nie mów, upralem kiedyś w pralce, niby na delikatnym programie mój ulubiony sweter z wełny z kaszmirem. I teraz mogę go oddać jakiejś chudziutkiej dziewczynce chyba 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

31 minut temu, Happyandsad napisał(a):

Paradoksalnie nawilżanie ;) często jak ktos ma tłusta skore to próbuje sie ‚podsuszac’ przez co jeszcze bardziej powoduje wydzielanie sebum.

rozne linie kosmetykow pod katem cery tłustej ale delikatne nie jakies rypacze i pamiętać przy tym wszystkim wlasnie o nawilżaniu;)

9 minut temu, MicMic napisał(a):

Ta, nic mi nie mów, upralem kiedyś w pralce, niby na delikatnym programie mój ulubiony sweter z wełny z kaszmirem. I teraz mogę go oddać jakiejś chudziutkiej dziewczynce chyba 😕

Ja piorę wełniane swetry normalnie w pralce, ale na trybie wełna i minimalne wirowanie typu 400 

Edytowane przez Krejzi1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Happyandsad napisał(a):

no cos ty, nawet do mnie dotarlo kilka lat temu :D Cera ve - takie zele, sa 3 kolory ale zielone podobne. kazdy kolor tam ma troche inne dzialanie. Sa zele, chyba pianki, no ale zel najlepszy. Najbardziej sie oplaca ten wielki kupowac. Tylko idz do najtanszej apteki w miescie, ja mam jedna z takich aptek - sloneczna - u siebie, zas w krakowie tez mam, ale nie pamietam nazwy. Na pewno odradzam ziko bo droga :D bo ten zel kosztuje, w drogich aptekach za stówe, a tych tanich mi sie udalo kiedys kupic za niecale 60!!! ale ogolnie srednio 70-80. A taka butla starcza na hm 2 miesiace? nie wiem na ile, jakos tak, moze niecale, a moze wiecej. to nie powiem. Tylko myc trzeba rano i wieczorem buzke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na vinted? przecież tam trzeba rozmawiać z ludźmi... brr..! już wolę wspaniałomyślne chińskie rozwiązania w postaci temu..

4 godziny temu, Happyandsad napisał(a):

polecam szare mydło w kostce, może być z jakimś dodatkiem np. nagietek, albo owsiane, jakieś naturalne, myć twarz codziennie wieczorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, little angel napisał(a):

na vinted? przecież tam trzeba rozmawiać z ludźmi... brr..! już wolę wspaniałomyślne chińskie rozwiązania w postaci temu..

W życiu tam z nikim konwersacji nie prowadziłam xD a kupuję kilka razy w roku tam coś. Nawet dzisiaj laska do mnie napisała, bo upływał termin wysyłki, że wyśle ale nie zdąży do wyznaczonego terminu, to nawet odpisywać nie musiałam, wystarczyło kliknąć "akceptuj przedłużenie terminu" i koniec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, little angel napisał(a):

polecam szare mydło w kostce, może być z jakimś dodatkiem np. nagietek, albo owsiane, jakieś naturalne, myć twarz codziennie wieczorem

1 godzinę temu, Catriona napisał(a):

W życiu tam z nikim konwersacji nie prowadziłam xD a kupuję kilka razy w roku tam coś. Nawet dzisiaj laska do mnie napisała, bo upływał termin wysyłki, że wyśle ale nie zdąży do wyznaczonego terminu, to nawet odpisywać nie musiałam, wystarczyło kliknąć "akceptuj przedłużenie terminu" i koniec.

Ja często pytam o wymiary i czy mogą wysłać na następny dzień:)

Akurat rozmowy na vinted mi nie przeszkadzają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 minut temu, shadow_no napisał(a):

A facet tam na vinted też coś kupi? Tam są same używane rzeczy? Bo coraz więcej reklam widzę ale szczerze mówiąc nigdy nie korzystałem

Oczywiście, że kupi. 

Można sobie zaznaczyć czy chce się rzeczy używane, nowe z metką czy nowe bez metki:)

Jest full ciuchów, kosmetyków i przedmiotów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Perfumy akurat w większości na vinted są oszukane.

Chcesz oryginalne to kup na notino

8 minut temu, shadow_no napisał(a):

mnie @linka i @Thazek wkręcili w perfumy i szukam też tego 😅 zobaczę co tam jest ciekawego

Ja kupuję albo w Sephora albo na notino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Lusesita Dolores napisał(a):

Perfumy akurat w większości na vinted są oszukane.

Dzięki za ostrzeżenie. Bardziej chodziło mi o odlewki. Oryginały i pełne flakony to zgadza się. Też na Notino chociaż ostatnio za jedne srogo przepłaciłem. Podobno tutaj są też sprawdzone konta i taka porównywarka cen. Np. z allegro sprawdzeni i polecani: https://perfumehub.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, shadow_no napisał(a):

Dzięki za ostrzeżenie. Bardziej chodziło mi o odlewki. Oryginały i pełne flakony to zgadza się. Też na Notino chociaż ostatnio za jedne srogo przepłaciłem. Podobno tutaj są też sprawdzone konta i taka porównywarka cen. Np. z allegro sprawdzeni i polecani: https://perfumehub.pl/

Ja policzyłam, że mam 19 flakoników perfum:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

21 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Co to są odlewki? 

Jak nie chcesz kupować całego flakonu bo np. chcesz przetestowac jak pachnie na Twojej skórze albo w ciemno sobie popróbować iles tam zapachów to mozna kupic sobie na mililitry od osob ktore mają już jakiś flakon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi