Skocz do zawartości
Nerwica.com

Natręctwa i brak kontroli nad czasem

Milutki

Rekomendowane odpowiedzi

Zauważam, że oprócz natręctw, mam coraz większe problemy z CZASEM.

Sprawa niby oczywista - skoro mam natręctwa, to sprawdzam i powtarzam wielokrotnie te same rzeczy, czynności, myśli, i to zabiera czas, nawet dużo czasu.

Ale wygląda mi na to, że jest jednak coś więcej - takie ogólne spowolnienie i wrażenie braku kontroli nad upływającym czasem.

Nie wyrabiam się czasowo z wykonywaniem codziennych czynności. Co spojrzę na zegarek, to jest ciągle do przodu, do przodu, nawet nie zauważam, kiedy mija kolejne 15 min, pół godziny, godzina... a ja nic nie zrobiłem, po prostu jakiś koszmar, a przecież nie robię żadnych wielkich rzeczy, po prostu - zwykłe codzienne czynności... I tak już ograniczam i pomijam co się da, a i tak np. do pracy potrafię się szykować 2 godziny...

Przyznam, że próbuję "wdrażać" swoje postanowienia o olewaniu sobie niektórych rzeczy, żeby ignorować i osłabiać lęki, ale u mnie z kolei to powoduje jakieś dziwne spowolnienie i słabszą sprawność ogólną (wskutek braku presji i stresu?)

Najgorszy jest ten uciekający czas, zapiernicza jakby nie wiem, gdzie się spieszył...

Może ktoś ma podobny problem i jakoś sobie radzi z tym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi