Skocz do zawartości
Nerwica.com

ESCITALOPRAM(Aciprex, ApoExcitaxin ORO, Betesda, Depralin, Depralin ODT, Elicea, Elicea Q-Tab, Escipram, Escitalopram Actavis/ Aurovitas/ Bluefish/ Genoptim, Escitil, Lexapro, Mozarin, Mozarin Swift, Nexpram, Oroes, Pralex, Pramatis, Symescital)

Martka

Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?  

413 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy escitalopram pomógł Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      251
    • Nie
      122
    • Zaszkodził
      59

Rekomendowane odpowiedzi

to dlaczego jest tak teraz "chętnie" przepisywany ? :P

* wyparł z rynku np. starą dobrą fluoksetyne ? ;)

-- 18 wrz 2015, 23:10 --

bo dość szybko i sprawnie robi z ludzi mechaniczne roboty bez większych problemów

-- 18 wrz 2015, 23:11 --

i problemików

-- 19 wrz 2015, 06:26 --

czym jest spowodowana "popularność" esci ?

-- 19 wrz 2015, 06:29 --

kiedy to "zamulenie" przechodzi czy nie przechodzi tylko się człowiek przyzwyczaji do tego a główne działanie jest przeciwlekowe ; anksjolityczne ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

część wszystkim :)

ok biorę teraz biorę 5 mg i zszedłem z 10mg ile mam jeszcze czekać na efekty biorę już 2 tyg

Cześć nowak.teodor,

zszedłeś z większej dawki na mniejszą i czekasz na efekty ? A czego byś oczekiwał . Mniejsza dawka to mniejsze efekty ( lub ich brak ) , pogorszenie stanu , ale też i mniejsze uboki i ,,," cudów " zdecydowanie nie będzie .

A czemuś zmniejszył dawkę ? Lekarz kazał , cy od siebie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to dlaczego jest tak teraz "chętnie" przepisywany ? :P

* wyparł z rynku np. starą dobrą fluoksetyne ? ;)

-- 18 wrz 2015, 23:10 --

bo dość szybko i sprawnie robi z ludzi mechaniczne roboty bez większych problemów

-- 18 wrz 2015, 23:11 --

i problemików

-- 19 wrz 2015, 06:26 --

czym jest spowodowana "popularność" esci ?

-- 19 wrz 2015, 06:29 --

kiedy to "zamulenie" przechodzi czy nie przechodzi tylko się człowiek przyzwyczaji do tego a główne działanie jest przeciwlekowe ; anksjolityczne ?

Citalopram był najbardziej wybiorczym SSRI. Im większa wybiórczość, tym (oględnie mówiąc) mniej skutków niepożądanych. Nastepnie producent tego leku wyodrębnił aktywny metabolit, escitalopram. Pozwoliło to zmniejszyć dawkę, a także jeszcze bardziej ograniczyć skutki uboczne, np. poprzez zmniejszenie metabolizmu wątrobowego (citalopram ulegał w watrobie przemianie do escitalopramu).

Escitalopram ma naprawde malo skutkow ubocznych. Dla mnie najbardziej zaskakujący jest brak suchości w ustach i nudności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

" cudów " zdecydowanie nie będzie .

A co Ty Kalebx obecnie zażywasz?

-- 21 wrz 2015, 19:11 --

Ja chyba jednak nie wytrzymam na tym Fevarinie. Kiedy brałem escitalopram, to ta niewielka dawka benzo (3 mg broma dziennie) pomagała mi. Teraz, po przejściu na Fevarin, benzo mi nie pomaga. Mam straszliwe somaty, dreszcze, bole brzucha, biegunkę, strach, ze cos mi sie stanie, ze cierpie na straszne choroby. Ssanie, mrowienie i klucie w zoladku - biore pantoprazol, bo to chyba wrzody. Na esci w polaczeniu z benzo tego nie mialem. Jedynym zyskiem z Fevarinu jest odzyskanie libido. I nic wiecej. Moze racje miala tamta osoba, ktora mi napisala, ze skoro chcialem zmniejszyć skutki uboczne escitalopramu, to trzeba bylo na jakis czas obniżyć dawke, a nie całkowicie odstawiać. Albo moze nalezalo pokombinowac z ropinirolem.

To wszystko jest smutne. Tyle lekow i wciaz czuje lęk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

objawy czego depresji czy Ecitalopranum ? Depresji pisałem wcześniej a tego leku to to że : śpię do 10 i tak bym przestał cały dzień zapominam się np. gdzie położyłem klucze albo byłem w sklepie po chleb i sok rozpuszczalny w wodzie i poprosiłem o "rozpuszczalny chleb" trudno mi się na czymś skupić impotencja i nie przejmuje się już brakiem pracy i komornikiem a pracy szukać mi się też nie chcę

-- 21 wrz 2015, 19:46 --

a jak się przeziebilem to jakie leki mogę brać dodatkowo ?

np. taki gripex ferwex czy ibuprom mi nie zaszkodza ???

przepraszam za chaotyczne pisanie ale trudno mi się skupić

kiedy mi to minie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i nie przejmuje się już brakiem pracy i komornikiem a pracy szukać mi się też nie chcę

Lol, teraz już wiesz, Dominik na czym polega lecznicze działanie leków z grupy SSRI.

W nawiązaniu do posta nowak.teodor przypomniało mi się, ze escitalopram znaczaco pogorszyl moja sprawnosc intelektualna. Wystarczył tydzien na fluwoksaminie, aby odzyskać nie tylko potencje seksualna, ale i umysłową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no chyba AntyLol :P

zasada "wesołego impotenta" na depresję !!! ;)

no ale na lęki działa OK :) człowiek niczego nie boi się i niczym się już nie przejmuje w b. krótkim czasie - to może to jest "sukces" popularności Esci...

chyba porozmawia z moja Panią Dr. o zmianę tego esci na np. sertraline albo fluoksetyne coś z dopaminą

a Wy co sądzicie ? :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dodaniu Mirtazapiny.

a miałeś depresję ? czy tylko lęki ?

bo może mniejsza dawka paro by lepiej zadziałała ile brałeś paro że byłeś senny ?

-- 22 wrz 2015, 09:08 --

no bo podobno paro działa najsilniej przeciwlękowo i robi z Ciebie kozaka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jutro idę do Pani Dr. i będę negocjować inny lek fluo albo serte bo po esci jestem senny może nie mega ale najchętniej bym leżał cały dzień w łóżku i jestem taki spowolniony ALE lęki 0 ostatnio byłem w kilku miejscach i bez stresu patrzyłem ludziom w oczy - co kiedyś było dla mnie małym problemem :D no i jeszcze ta "kastracja" mój "mały" też cały dzień śpi i nie wstaje ;):(

-- 22 wrz 2015, 10:58 --

Tylko że ja nie wiem co dla mnie lepsze Serta czy fluo ???

Fluo czy serta ??? ... a może Wenlafaksyna ???

-- 22 wrz 2015, 11:34 --

anksjolitycznie => paroksetyna * escitalopram * sertralina * fluoksetyna <= aktywizująco

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi