Skocz do zawartości
Nerwica.com

FLUOKSETYNA(Andepin, Bioxetin, Fluoksetyna EGIS, Fluoxetin Polpharma, Fluoxetine Aurovitas/ Vitabalans, Fluxemed, Seronil)

shadow_no

Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

249 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      159
    • Nie
      70
    • Zaszkodziła
      40

Rekomendowane odpowiedzi

17 minut temu, Olek5567 napisał(a):

Ciekawe.

Zastanawiam się czy fluo pomoże na wszechogarniający mnie stres kiedy muszę wyjść z domu 😅

Albo na zwykle społeczne sytuacje.

Mam nadzieję i trzymam za to kciuki🙂 niestety jest to sprawa indywidualna jak zareagujesz na lęk. Ale wierzę że będzie dobrze🙂

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Mam nadzieję i trzymam za to kciuki🙂 niestety jest to sprawa indywidualna jak zareagujesz na lęk. Ale wierzę że będzie dobrze🙂

Również mam ogromną nadzieję że fluo zaskoczy 😌

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy masz problem z nadmiernym apetytem czy nie ale na 40 mg fluo bardzo zmniejszył mi się apetyt. Schudłem 2 kg w 4 tygodnie. Wg nie mam ochoty na podjadanie i na słodkie. Ani na żadne fastfoody. Dla mnie kolejny plus. Bez leków albo na escitalopramie miałem ogromny apetyt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Nie wiem czy masz problem z nadmiernym apetytem czy nie ale na 40 mg fluo bardzo zmniejszył mi się apetyt. Schudłem 2 kg w 4 tygodnie. Wg nie mam ochoty na podjadanie i na słodkie. Ani na żadne fastfoody. Dla mnie kolejny plus. Bez leków albo na escitalopramie miałem ogromny apetyt.

Apetyt mam nawet całkiem dobry.

przerazaja mnie te biegunki.

dzis znowu miałam z tym niemiła pobudkę 😥

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Kurcze mam nadzieję że szybko przejdą. Ja na szczęście nie miałem z tym problemu ale widocznie na ciebie tak to dziala

Też mam nadzieje że przejdzie.

biegunki mam już rowno tydzień 😥 męczące to. Zaczęłam się wspomagać Tasectanem.. 

jestem już po pierwszym treningu, cała drżę po intensywnych ćwiczeniach ale generalnie czuje się lepiej. Musiałam na chwile usiąść bo słabości mnie braly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 5.03.2025 o 11:06, Piyerekpiyerek napisał(a):

Kurcze mam nadzieję że szybko przejdą. Ja na szczęście nie miałem z tym problemu ale widocznie na ciebie tak to dziala

A czy miałeś takie trzęsienie jakby cały czas było zimno? 
dziwne uczucie, miałam to delikatnie od kilku dni ale dziś to masakra.

siedze pod kilkoma kocami i normalnie mam ciarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie nie miałem nic takiego. Ale panuje też sezon grypowy to że jest ci zimno może być od przeziębienia. Ale z drugiej strony jest taka choroba jak uderzenia gorąca i czasem fluoksetynę się na to stosuje. Więc może ma jakieś takie działanie że sprawia że ktoś może czuć że jest mu chłodniej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Nie nie miałem nic takiego. Ale panuje też sezon grypowy to że jest ci zimno może być od przeziębienia. Ale z drugiej strony jest taka choroba jak uderzenia gorąca i czasem fluoksetynę się na to stosuje. Więc może ma jakieś takie działanie że sprawia że ktoś może czuć że jest mu chłodniej. 

Masakra. Cała się trzęsę a jestem w grubym swetrze,pod kocem i próbuje dogrzewać się suszarką 😅😅😅

7 minut temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Zastanawiam się - czy to możliwe aby to był efekt odstawienia duloksetyny? 
nie biorę jej już jakieś 2 tygodnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

12 minut temu, Olek5567 napisał(a):

Masakra. Cała się trzęsę a jestem w grubym swetrze,pod kocem i próbuje dogrzewać się suszarką 😅😅😅

Zastanawiam się - czy to możliwe aby to był efekt odstawienia duloksetyny? 
nie biorę jej już jakieś 2 tygodnie

Może lepiej pić coś ciepłego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardziej myślę że to objawy odstawienne. Często są to objawy grypopodobne plus Brainzapsy. Duloksetyna ma okres poltrwania 12 godzin więc może ci dać po dupie.ja jak odstawiałem paroksetynę to dopiero po 6 tygodniach małego miareczkowania gdzie kroilem tabletkę na 8 części to dopiero wtedy udało mi się zejść. Lekarz powinien dać ci deparal. Jest to duloksetyna w tabletkach. Wtedy mogłabyś sobie miareczkowac

I spokojnie schodzić z duloksetyny i wchodzić na fluoksetyne 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Bardziej myślę że to objawy odstawienne. Często są to objawy grypopodobne plus Brainzapsy. Duloksetyna ma okres poltrwania 12 godzin więc może ci dać po dupie.ja jak odstawiałem paroksetynę to dopiero po 6 tygodniach małego miareczkowania gdzie kroilem tabletkę na 8 części to dopiero wtedy udało mi się zejść. Lekarz powinien dać ci deparal. Jest to duloksetyna w tabletkach. Wtedy mogłabyś sobie miareczkowac

I spokojnie schodzić z duloksetyny i wchodzić na fluoksetyne 

Kurczę długo to może potrwać? 
Nie jest to AŻ tak uciążliwe ale nieprzyjemne.

brain zapsów nie mam 😊

3 minuty temu, Olek5567 napisał(a):

brain zapsów nie mam 😊

Chociaż nie czuje się cały czas źle, wydaje mi się że zaczynam się źle czuc po wzięciu fluoksetyny wiec to może jej sprawka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Olek5567 napisał(a):

brain zapsów nie mam 😊

Chociaż nie czuje się cały czas źle, wydaje mi się że zaczynam się źle czuc po wzięciu fluoksetyny wiec to może jej sprawka.

Jeszcze jesteś na samym początku.skokinmoga być. Wszystko się wyrównuje. Jak to mówi moi psychiatra. W psychiatrii najważniejsza jest cierpliwość. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, Piyerekpiyerek napisał(a):

Jeszcze jesteś na samym początku.skokinmoga być. Wszystko się wyrównuje. Jak to mówi moi psychiatra. W psychiatrii najważniejsza jest cierpliwość. 

Coś czego akurat mi brakuje.

psychicznie czuje się dobrze - oprócz tego że przeszkadza mi moje fizyczne samopoczucie.

Nie mam lęków a to najwazniejsze. 
martwią mnie jednak objawy takie jak biegunki, dreszcze i do tego dość słabo śpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Ja śpię bardzo dobrze ale ja biorę na noc.

No i dziś okrutne osłabienie i ni to lęk ni to ogólne zle samopoczucie złapało mnie w sklepie. Oblały mnie poty, chciałam jak najszybciej uciec stamtąd.. nie wiem co się działo.

w pracy niedobrze, słabo, ledwo na oczy widziałam.

jak zjadłam słodka bułkę trochę mi przeszło, później wzięłam połówkę Afobamu i nadal nie jest zbyt dobrze. 
Nie mam pojęcia o co chodzi 🥲

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Olek5567 napisał(a):

No i dziś okrutne osłabienie i ni to lęk ni to ogólne zle samopoczucie złapało mnie w sklepie. Oblały mnie poty, chciałam jak najszybciej uciec stamtąd.. nie wiem co się działo.

w pracy niedobrze, słabo, ledwo na oczy widziałam.

jak zjadłam słodka bułkę trochę mi przeszło, później wzięłam połówkę Afobamu i nadal nie jest zbyt dobrze. 
Nie mam pojęcia o co chodzi 🥲

Lek się wkręca. Jesteś na samym początku. Ja jestem w 5 tygodniu 40 mg. Dalej męczy mnie otępienie emocjonalne ale postanowiłem dać sobie czas do końca marca. Każdej dawce trzeba dać co najmniej 8 tygodni i dopiero wtedy można coś stwierdzić czy są korzyści czy też nie. W tamtym tygodniu miałem myśli żeby wrócić do 20 ale dam radę te 3 tygodnie jeszcze  nawet więcej bo do końca marca jest jeszcze 25 dni. Wiem jak działa na mnie dawka 20. Dobrze! Czy wiem jak działa dawka 40? Nie bo 5 tygodni to za mało. Lek się wkręca i u mnie i u ciebie. Damy rade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Lek się wkręca. Jesteś na samym początku. Ja jestem w 5 tygodniu 40 mg. Dalej męczy mnie otępienie emocjonalne ale postanowiłem dać sobie czas do końca marca. Każdej dawce trzeba dać co najmniej 8 tygodni i dopiero wtedy można coś stwierdzić czy są korzyści czy też nie. W tamtym tygodniu miałem myśli żeby wrócić do 20 ale dam radę te 3 tygodnie jeszcze  nawet więcej bo do końca marca jest jeszcze 25 dni. Wiem jak działa na mnie dawka 20. Dobrze! Czy wiem jak działa dawka 40? Nie bo 5 tygodni to za mało. Lek się wkręca i u mnie i u ciebie. Damy rade

Ciężko  mi z tym strasznie, dobijające jest to bo muszę jakoś normalnie funkcjonować.

codziennie jakas nowa atrakcja..

moze po dwóch tygodniach poczuje choć minimalną ulgę.

ja akurat na stępienie emocjonalne bym nie narzekała. To jedyne chyba co pomaga mi teraz w miarę normalnie funkcjonowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30 minut temu, Olek5567 napisał(a):

Ciężko  mi z tym strasznie, dobijające jest to bo muszę jakoś normalnie funkcjonować.

codziennie jakas nowa atrakcja..

moze po dwóch tygodniach poczuje choć minimalną ulgę.

ja akurat na stępienie emocjonalne bym nie narzekała. To jedyne chyba co pomaga mi teraz w miarę normalnie funkcjonowac

Nie doszukuj się za wcześnie bo to nie ma sensu. Na natychmiastowa ulgę masz afobam ale jak zauważyłaś też nie zawsze działa. Na mnie benzo nie działały. No chyba że nasennie to brałem na noc. Propranolol pomaga przy etapie gdy pojawia się lęk na fluo bo on obniża noradrenalinę. Musisz się trzymać nie masz innego wyboru. Daj lekowi szansę. Ale nie oczekuj też cudów bo po pierwsze dawka 20 to najniższa dawka terapeutyczna a przy lęku może być potrzebna większa dawka bo to nie taki mocarz jak paroksetyna  ale za szybkie wskoczenie na dużą dawkę też nie jest rozwiazaniem. Może być tak że 20 wg nie zadziała i będzie potrzeba 40. Niestety takie jest życie ale musisz wyluzować i dać sobie czas. Po 2-4 tygodniach mozesz co najwyżej widzieć skutki uboczne  ale napewno nie efekty. Mogą być skoki nastroju i upadki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Nie doszukuj się za wcześnie bo to nie ma sensu. Na natychmiastowa ulgę masz afobam ale jak zauważyłaś też nie zawsze działa. Na mnie benzo nie działały. No chyba że nasennie to brałem na noc. Propranolol pomaga przy etapie gdy pojawia się lęk na fluo bo on obniża noradrenalinę. Musisz się trzymać nie masz innego wyboru. Daj lekowi szansę. Ale nie oczekuj też cudów bo po pierwsze dawka 20 to najniższa dawka terapeutyczna a przy lęku może być potrzebna większa dawka bo to nie taki mocarz jak paroksetyna  ale za szybkie wskoczenie na dużą dawkę też nie jest rozwiazaniem. Może być tak że 20 wg nie zadziała i będzie potrzeba 40. Niestety takie jest życie ale musisz wyluzować i dać sobie czas. Po 2-4 tygodniach mozesz co najwyżej widzieć skutki uboczne  ale napewno nie efekty. Mogą być skoki nastroju i upadki. 

Pewnie dlatego lekarz kazał mi zwiększyć dawkę na 40 mg po 3 tygodniach.

Nie wiem czy dam radę 😅

Nie spodziewałam się że będzie aż tak słabo.

w weekend mam jeszcze studia, nie mam pojęcia jak to przetrzymac…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Olek5567 napisał(a):

Pewnie dlatego lekarz kazał mi zwiększyć dawkę na 40 mg po 3 tygodniach.

Nie wiem czy dam radę 😅

Nie spodziewałam się że będzie aż tak słabo.

w weekend mam jeszcze studia, nie mam pojęcia jak to przetrzymac…

To już wszystko w twoich rękach. Jak pójdziesz do lekarza i powiesz że chcesz zmienić to nie dość że tracisz ten czas który jesteś na fluo będziesz brać nowy lek który tez da efekty dopiero po ok 2 miesiącach i też nie ma pewności że zadziała. Paroksetyna na mnie działała ale też po ok 8 miesiącach ale skutków ubocznych napewno miała więcej niż inne ssri. Mocna suchość w ustach okropne poty niewyraźne widzenie a zmęczenie to było coś okropnego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40 minut temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

To już wszystko w twoich rękach. Jak pójdziesz do lekarza i powiesz że chcesz zmienić to nie dość że tracisz ten czas który jesteś na fluo będziesz brać nowy lek który tez da efekty dopiero po ok 2 miesiącach i też nie ma pewności że zadziała. Paroksetyna na mnie działała ale też po ok 8 miesiącach ale skutków ubocznych napewno miała więcej niż inne ssri. Mocna suchość w ustach okropne poty niewyraźne widzenie a zmęczenie to było coś okropnego

Myśle że o zmianie nie ma co póki co myśleć.

dziwne że pregabalina jakoś mnie nie wycisza.

biore 150x3 a dziwne akcje tak jak dziś w sklepie zdarzają się..

Nie wiem co zrobić aby lepiej się poczuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Olek5567 napisał(a):

Myśle że o zmianie nie ma co póki co myśleć.

dziwne że pregabalina jakoś mnie nie wycisza.

biore 150x3 a dziwne akcje tak jak dziś w sklepie zdarzają się..

Nie wiem co zrobić aby lepiej się poczuć.

Od dawna bierzesz pregabaline? Sam nie wiem co o niej myśleć. Nigdy nie czułem że na mnie jakoś super działa a opinie ma naprawdę bardzo dobre

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Od dawna bierzesz pregabaline? Sam nie wiem co o niej myśleć. Nigdy nie czułem że na mnie jakoś super działa a opinie ma naprawdę bardzo dobre

W wyższej dawce jakoś 6 miesięcy.

Aktualnie to czuje jakbym nic nie brała na lęki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi