Skocz do zawartości
Nerwica.com

FLUOKSETYNA(Andepin, Bioxetin, Fluoksetyna EGIS, Fluoxetin Polpharma, Fluoxetine Aurovitas/ Vitabalans, Fluxemed, Seronil)

shadow_no

Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?  

249 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy fluoksetyna pomogła Ci w Twoich zaburzeniach?

• Tak
      159
    • Nie
      70
    • Zaszkodziła
      40

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Mam nadzieję że fluoksetyna ci pomoze. Dawaj znać na forum jak sobie radzisz. Pamiętaj że przeważnie jest gorzej zanim będzie lepiej 🙂

Dziś dopiero pierwszy dzień brania ale czuje się Ok 🙂 myślałam że będzie gorzej. Tak jak pisałam zobaczymy jakie atrakcje przyniosą kolejne dni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Mam nadzieję że fluoksetyna ci pomoze. Dawaj znać na forum jak sobie radzisz. Pamiętaj że przeważnie jest gorzej zanim będzie lepiej 🙂

Czy również po fluoksetynie czujesz że łatwiej jest Ci się uspokoić? Tzn. Docierają do Ciebie jakieś przykre informacje a Tobie łatwiej jest je przyjąć?

drugi dzień fluoksetyny i odczuwam takie „efekty”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Napewno mnie uspokoiła. Trudniej mnie było wyprowadzić z równowagi. Podchodzę do wszystkiego teraz na spokojnie. Ty możesz na początku miec codziennie inne wrażenia

Mam nadzieje że ten efekt już zostanie 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.02.2025 o 12:12, Piyerekpiyerek napisał(a):

Napewno mnie uspokoiła. Trudniej mnie było wyprowadzić z równowagi. Podchodzę do wszystkiego teraz na spokojnie. Ty możesz na początku miec codziennie inne wrażenia

W trzeci dzień z kolei czuje od rana zdenerwowanie oraz problemy z żołądkiem.

Nie wiem czy działanie leku czy przypadek..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Olek5567 napisał(a):

W trzeci dzień z kolei czuje od rana zdenerwowanie oraz problemy z żołądkiem.

Nie wiem czy działanie leku czy przypadek..

I wciąż zastanawiam się dlaczego lekarz wybrał akurat ten lek na agorafobie i fobie społeczna - nie jest to wpisane w ulotce leku aby był na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Olek5567 napisał(a):

I wciąż zastanawiam się dlaczego lekarz wybrał akurat ten lek na agorafobie i fobie społeczna - nie jest to wpisane w ulotce leku aby był na to.

Escitalopram jest stosowany bardzo często na ocd i fobie społeczna. A wpisane ma w zastosowaniu tylko lęk uogólniony i depresję. Sertralina nie ma w ulotce  lęku uogólnionego a jest najczęściej na to przepisywany lekiem. To że coś nie ma zastosowania na papierze albo wskazania na daną przypadłość nie znaczy że nie zadziała. To jest przepisywanie czegoś poza wskazaniami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

58 minut temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Escitalopram jest stosowany bardzo często na ocd i fobie społeczna. A wpisane ma w zastosowaniu tylko lęk uogólniony i depresję. Sertralina nie ma w ulotce  lęku uogólnionego a jest najczęściej na to przepisywany lekiem. To że coś nie ma zastosowania na papierze albo wskazania na daną przypadłość nie znaczy że nie zadziała. To jest przepisywanie czegoś poza wskazaniami. 

Rozumiem dziękuje za rozległa wypowiedź.

czy w pierwszych dniach zdarzają się bóle w klatce piersiowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, Olek5567 napisał(a):

Rozumiem dziękuje za rozległa wypowiedź.

czy w pierwszych dniach zdarzają się bóle w klatce piersiowej?

Tak. To zupełnie normalne. Miałem to przeszło dosyć szybko. Teraz też miałem gdy zwiększyłem dawkę na 40 mg. W moim przypadku był to nawet dosyć silny ból 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Tak. To zupełnie normalne. Miałem to przeszło dosyć szybko. Teraz też miałem gdy zwiększyłem dawkę na 40 mg. W moim przypadku był to nawet dosyć silny ból 

A brak apetytu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku miałem dobry apetyt na 20 mg. Nie wzmożony czy coś ale normalny. Przy dawce 40 mam mniejszy. Jeszcze mogą się zdarzyć mdłości. Miałem przez pierwsze 2 tygodnie

32 minuty temu, Olek5567 napisał(a):

A brak apetytu?

W moim przypadku nie przy dawce 20 mg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

W moim przypadku miałem dobry apetyt na 20 mg. Nie wzmożony czy coś ale normalny. Przy dawce 40 mam mniejszy. Jeszcze mogą się zdarzyć mdłości. Miałem przez pierwsze 2 tygodnie

W moim przypadku nie przy dawce 20 mg

Dziękuje.

wracajac jeszcze do bólu w klatce piersiowej zauważyłam dziwne dodatkowe przeskoki serca. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Nie bój się przejdzie po tygodniu max po dwóch. Ja odczuwałem to jak jakiś stan przedzawałowy silny ból w klatce z pulsowaniem ale dużo osób mi pisało że tak mialo

Tak i w sumie bez względu na to o której przyjmę lek - pojawiało się znikąd dosłownie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Wiem. Znam to. Gdy zacząłem brać 20 mg miałem to od razu a jak zwiększyłem dawkę do 40 zaczęło się po 3 tygodniach

Kolejny z efektów ubocznych czy może efekt odstawiania duloksetyny?

biegunki i dreszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Dreszczy nie miałem biegunek też nie. Może być to efekt odstawienia ale z drugiej strony to że ja nie miałem nie znaczy że ty nie będziesz miał. A pocisz się? Moim skutkiem ubocznym były nocne poty i zwiększona potliwość za dnia

Nie, nie zauważyłam nadopotliwości. Wręcz jest mi ciągle zimno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Dreszczy nie miałem biegunek też nie. Może być to efekt odstawienia ale z drugiej strony to że ja nie miałem nie znaczy że ty nie będziesz miał. A pocisz się? Moim skutkiem ubocznym były nocne poty i zwiększona potliwość za dnia

Dziś widzę wyraźny spadek nastroju, na nic nie mam siły i czuje się źle..

do tego dziwne rewolucje w brzuchu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

13 minut temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Tak. Po dwóch tygodniach minęło. Od tamtej pory raczej mam więcej energi i chęci do wszystkiego niż przed fluoksetyna. Dobrze zadziałała na napęd 

Masakra, ja mecze się od kilku miesięcy z uczuciem wyczerpania i ogólnie złego stanu psychicznego ze względu na lęki.

teraz czuje lekkie pogorszenie pomimo że nic się takiego nie stało, siedzę w domu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 minut temu, Olek5567 napisał(a):

Masakra, ja mecze się od kilku miesięcy z uczuciem wyczerpania i ogólnie złego stanu psychicznego ze względu na lęki.

teraz czuje lekkie pogorszenie pomimo że nic się takiego nie stało, siedzę w domu..

Będzie gorzej. W 3-5 tygodniu pojawi się silny lęk a to był mój najgorszy skutek uboczny. Ciągle uczucie niepokoju. Musisz się na to przygotować psychicznie bo dużo osób właśnie wtedy rezygnuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19 minut temu, Piyerekpiyerek napisał(a):

Będzie gorzej. W 3-5 tygodniu pojawi się silny lęk a to był mój najgorszy skutek uboczny. Ciągle uczucie niepokoju. Musisz się na to przygotować psychicznie bo dużo osób właśnie wtedy rezygnuje.

Mam doraźnie Afobam… 

jedyne co dobrego to Seronil zatrzymał brain zapsy po Dulsoksetynie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi