Skocz do zawartości
Nerwica.com

Nożownicy - nowy trend w szkołach

Dalila_

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Ale media to takie narzędzia, które mają wpływ na zachowanie i myslenie ludzi.

Nom. Odkąd weszły gazety to zaczęły się wojny

13 minut temu, Dryagan napisał(a):

Tylko że zakazane bardzo często zaczyna kusić jeszcze bardziej, szczególnie młodych ludzi, więc sam zakaz potrafi dać efekt dokładnie odwrotny od zamierzonego. W pewnym momencie zamiast wychowywać ludzi zdolnych rozsądnie korzystać z wolności, zaczynamy budować im coraz ciaśniejszą klatkę.

A to nie rozwiązuje źródła problemu.

👆🖤

🗨️ Dołącz do naszej grupy na czacie:

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, shadow_no napisał(a):

Nom. Odkąd weszły gazety to zaczęły się wojny

To, że były wcześniej wojny nie oznacza, że media nie mają wpływu na ludzi i że nie miały wpływu na historię. To argument z typu tych, że lepiej nikomu nie pomagać bo i tak dzieci w Afryce głodują, albo że w ogóle najlepiej pozbyć się prawa, bo i tak ludzie popełniają przestępstwa. A niektóre zmiany mają realny wpływ na rzeczywistość, jak np. zakaz sprzedaży papierosów nieletnim, który sam przytoczyłeś. I nie chodzi o całkowite zakazywanie czegoś, tylko o wprowadzenie jakichś zasad używania. Jeśli social media mają negatywny wpływ na mózgi, samopoczucie i zachowanie dzieci to mamy tego w żaden sposób nie kontrolować, bo kiedyś też jakieś dziecko zadźgalo kogoś nożem, albo popełniło samobójstwo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

To, że były wcześniej wojny nie oznacza, że media nie mają wpływu na ludzi i że nie miały wpływu na historię.

Wszystko ma wpływ na ludzi. Szczególnie młodych ludzi. Ja nie twierdze, że media nie wpływają na ludzi. Pewnie pamiętasz jak były zamachy na WTC jak cały świat się bał, że zaraz będzie koniec świata, albo gdy była pandemia. No i nie jeden mózg wtedy też się skrzywił przez te wiadomości którymi nas bombardowali z każdej strony.

20 minut temu, Żaba Monika napisał(a):

Jeśli social media mają negatywny wpływ na mózgi, samopoczucie i zachowanie dzieci to mamy tego w żaden sposób nie kontrolować, bo kiedyś też jakieś dziecko zadźgalo kogoś nożem, albo popełniło samobójstwo?

Chodzi mi o to, że cenzurowanie internetu i tłumaczenie tu związku przyczynowo skutkowego jest hipokryzją. Bo równie dobrze można się przyczepić do dziesiątek innych rzeczy z którymi ci chłopcy mieli styczność i co mogło mieć wpływ na ich zachowanie. I coś mi się wydaje, że znaleźlibyśmy w ich zyciorysie rzeczy dużo bardziej istotne jeśli chodzi o właśnie związek przyczynowo skutkowy. 

Dziwi mnie trochę to, że tak dużo ludzi się nabiera na to tłumaczenie, że oni to zrobili przez social media albo, że to właśnie social media są powodem tak wielkiego zła w obecnym świecie. Zanim ludzie zetkną się z social mediami to żyją latami w patologii i wśród ludzi którzy mogą ich demoralizować lub sami mają po prostu w genach zapisane pewne skłonności. I tak było od zawsze. Pewien promil ludzi będzie miał skłonności do takich zachowań bez względu na to z czym już będąc nastolatkiem się spotka.

Jeśli byłoby tak jak mówisz to od momentu gdy social media stały się popularne na masową skalę to więzienia i poprawczaki masowo musiałyby zwiększać ilośc dostępnych łóżek a o ile mi wiadomo to przynajmniej w Polsce przestępczość... spada a nie rośnie (a jeszcze tej cenzury przecież nie ma).

Pamietam jak miało wejść ACTA i na mrozie 1/4 mojego miasta wyszła protestować. A teraz wprowadzane jest coś dużo gorszego i bardziej inwazyjnego i ludzie sami zaczynają to tłumaczyć jakąś ochroną nas i naszych dzieci. Ja jestem przerażony nie tym co się stało w ciągu tych dwóch dni ale mniej tymi zamachami a bardziej racjonalizowaniem wprowadzenia ustaw takich jak ta którą mają przyklepać. 

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 minut temu, shadow_no napisał(a):

Wszystko ma wpływ na ludzi. Szczególnie młodych ludzi. Ja nie twierdze, że media nie wpływają na ludzi. Pewnie pamiętasz jak były zamachy na WTC jak cały świat się bał, że zaraz będzie koniec świata, albo gdy była pandemia. No i nie jeden mózg wtedy też się skrzywił przez te wiadomości którymi nas bombardowali z każdej strony.

Chodzi mi o to, że cenzurowanie internetu i tłumaczenie tu związku przyczynowo skutkowego jest hipokryzją. Bo równie dobrze można się przyczepić do dziesiątek innych rzeczy z którymi ci chłopcy mieli styczność i co mogło mieć wpływ na ich zachowanie. I coś mi się wydaje, że znaleźlibyśmy w ich zyciorysie rzeczy dużo bardziej istotne jeśli chodzi o właśnie związek przyczynowo skutkowy. 

Dziwi mnie trochę to, że tak dużo ludzi się nabiera na to tłumaczenie, że oni to zrobili przez social media albo, że to właśnie social media są powodem tak wielkiego zła w obecnym świecie. Zanim ludzie zetkną się z social mediami to żyją latami w patologii i wśród ludzi którzy mogą ich demoralizować lub sami mają po prostu w genach zapisane pewne skłonności. I tak było od zawsze. Pewien promil ludzi będzie miał skłonności do takich zachowań bez względu na to z czym już będąc nastolatkiem się spotka.

Jeśli byłoby tak jak mówisz to od momentu gdy social media stały się popularne na masową skalę to więzienia i poprawczaki masowo musiałyby zwiększać ilośc dostępnych łóżek a o ile mi wiadomo to przynajmniej w Polsce przestępczość... spada a nie rośnie (a jeszcze tej cenzury przecież nie ma).

Pamietam jak miało wejść ACTA i na mrozie 1/4 mojego miasta wyszła protestować. A teraz wprowadzane jest coś dużo gorszego i bardziej inwazyjnego i ludzie sami zaczynają to tłumaczyć jakąś ochroną nas i naszych dzieci. Ja jestem przerażony nie tym co się stało w ciągu tych dwóch dni ale mniej tymi zamachami a bardziej racjonalizowaniem wprowadzenia ustaw takich jak ta którą mają przyklepać. 

A co chcą wprowadzić?

Oczywiście, że to nie jest jedyną przyczyną, ale czasem to jest ten ostatni impuls. Być może nie wzrosła ogólna ilość przestępstw, ale np. wzrosła ilość samobójstw oraz agresji wśród nastolatków i badania pokazują, że te rzeczy są ze sobą powiązane.

Internet już jest cenzurowany i monitorowany, czy naprawdę uważasz, że tam ludzie tylko piszą co myślą, i że nie jest wykorzystywany do rozsiewania propagandy np. przez wrogie państwa, ekstremistów lub inne organizacje przestępcze? Ja przestałam używać social mediów po aferze Cambridge Analytica, gdy zrozumiałam, że to już nie są stronki do wstawiania zdjęć z wakacji tylko narzędzie do manipulowania ludźmi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

Ja przestałam używać social mediów po aferze Cambridge Analytica, gdy zrozumiałam, że to już nie są stronki do wstawiania zdjęć z wakacji tylko narzędzie do manipulowania ludźmi.

Oooo to! Tak to powinno wyglądać. Że ludzie się edukują nawzajem i sami uczą się odróżniać dobro od zła a nie, że urzędnik będzie to robił.

4 minuty temu, Żaba Monika napisał(a):

A co chcą wprowadzić?

Pytasz o zakres tej ustawy? Dając taki namacalny przykład to jeśli np. u nas na forum pojawi się jakiś post, który zostanie uznany za "nielegalny" to urzędnik będzie mógł zablokować całą domenę bezpośrednio w UKE.

Oczywiście wg wszelkich tłumaczeń to będzie robione tylko w wyjątkowych sytuacjach i najpierw będa "prośby skierowane do danej platformy" itd. Więc nasze forum może nie jest najlepszym przykładem bo jednak tutaj mamy moderację. Ale już kafe nie sądzę że przetrwa 😅

Ale pomijając już tę czy inną stronę to chodzi o zasady. I o to, że będą mogli to zrobić. Jak można się na to godzić o_O tak jest robione w różnych autokracjach gdzie właśnie część serwisów "zachodu" jest blokowana bo uznawana jest za szkodliwą albo wręcz nielegalną. Więc się wycina całą domenę czy podsieć.

Dodatkowo decyzja urzędnika będzie ostateczna a to czy dana domena zostanie odblokowana będzie decydował później sąd. A nie odwrotnie, że najpierw wyrok a później konieczność zablokowania. 

💬 Discord

neptron.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi