Skocz do zawartości
Nerwica.com

Milurit i dna moczanowa

Ryś

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Cierpie m.in. na dne moczanową zwaną podagrą a inaczej jeszcze chorobą królów.  Królem nie jestem ale fakt choroba ta jest od zbyt dobrego jedzenia. Tak wskrócie. Brałem na to Milurit 150 mg. Poza miluritem jest jeszcze inny lek na tą chorobe i to tyle. Tylko dwa leki. Dieta przy tej chorobie jest praktycznie niemożliwa bo trzeba by się żywić tylko chleb i woda. Wspomniany milurit biore już 10 lat dzień w dzień ale biore ulotke i czytam. Skutki uboczne: m.in. depresja, otępienie, złe samopoczucie. Odstawiłem wczoraj to cholerstwo.

Moje pytanie. Ma ktoś dne i bierze milurit? Jak się na niej czujecie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem długo wysoki kwas moczowy, ale nie miałem dny i też musiałem brać Milurit. Lekarz powiedział, że aby kwas spadł, to mam zredukować ilość jedzonego mięsa. Nie byłem jakim wybitnym mięsożercą, ale jak zredukowałem ilość mięsa do minimum i przestałem jeść czerwone mięso, to już od kilku lat nie mam problemu z kwasem moczowym.

Poczytaj sobie o produktach wysokopurynowych i ogranicz je w diecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwonego mięsa nie jem i nawet nie lubie. Nie lubie też bardzo tłustego mięsa , jeśli już to lubie to chude. Spróbuje diety niskopurynowej. Ale do miluritu nie wróce. Zresztą nie miałem nigdy ataku dny, miałem tylko podwyższony kwas moczowy. Oznaka ataku to robi się u stopy ten największy paluch spuchnie i robi się czerwony i boli jak sk...yn. Bardzo boli podobno. Ja czegoś takiego nigdy nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi