Skocz do zawartości
Nerwica.com

On-line? Psychiatra na kamerkach i sens takiego rozwiązania

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mieszkam w miejscu z bardzo słabym dostępem do specjalistów stacjonarnych, a z czasem też u mnie różnie. Zastanawiam się nad wizytą u psychiatry w formie online.

Do ogarnięcia mam konkretne tematy: diagnostyka w kierunku spektrum (autyzm/ADHD), anhedonia, epizody depresyjne i lęki.

Mam w związku z tym pytania do osób, które korzystały z takiej formy:

1. Czy wizyta online u psychiatry w ogóle ma sens przy takim zestawie, czy to tylko pobieżne wypisywanie recept?

2. Czym się kierować przy wyborze lekarza w sieci?

3. Gdzie podchodzą do pacjenta rzetelnie i diagnostycznie, a nie taśmowo?

Z góry dzięki za sprawdzone namiary i konkretne opinie.

"Ja, kurwa jestem, a nie bywam..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, Wylogowany napisał(a):

Cześć,

mieszkam w miejscu z bardzo słabym dostępem do specjalistów stacjonarnych, a z czasem też u mnie różnie. Zastanawiam się nad wizytą u psychiatry w formie online.

Do ogarnięcia mam konkretne tematy: diagnostyka w kierunku spektrum (autyzm/ADHD), anhedonia, epizody depresyjne i lęki.

Mam w związku z tym pytania do osób, które korzystały z takiej formy:

1. Czy wizyta online u psychiatry w ogóle ma sens przy takim zestawie, czy to tylko pobieżne wypisywanie recept?

2. Czym się kierować przy wyborze lekarza w sieci?

3. Gdzie podchodzą do pacjenta rzetelnie i diagnostycznie, a nie taśmowo?

Z góry dzięki za sprawdzone namiary i konkretne opinie.

Zależy czy korzystasz z lekarzy czy z receptomatów. To pierwsze faktycznie jest nastawione na diagnostykę i jakąś pomoc, ale kosztuje w okolicach 300-500zł. W przypadku receptomatów to jest o wiele częstsze pobieżne wypisywanie recept (ale dalej to funkcjonuje, mimo, iż podobno mieli zacząć to kontrolować, w moim odczuciu totalnie niepotrzebnie).

Listening to: "Keane - Somewhere Only We Know"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że nie jest to zły pomysł, jeśli nie masz dostępu do dobrych lekarzy. Niestety nie podam Ci nikogo, kogo mogę polecić, bo nie korzystałam z takich wizyt online. Jedyne z czego korzystałam to recepty online. Czasem muszę długo czekać na wizytę u siebie i chodzę do jednej lekarki. No a teraz słyszę, że już nie będzie żadnych zmian. Chodzę do tej samej, bo zna mnie od kilku lat i wie mniej więcej jak reaguje na pewne leki i jaka jestem i co mi jest. Gdybym zmienia lekarza, to musiałabym zacząć od nowa, co nie oznacza, że byłoby źle, ale w zasadzie tego nie wiem. Zbaczamy z tematu... Myślę, że pomysł wizyty online z kimś dobrym, z polecenia lub research'u w sieci i czytanie opinii mogłoby być dobrym wyjściem, ale warto też wziąć pod uwagę koszt takich wizyt. Nie korzystam z wizyt prywatnych, muszę czekać w kolejce, a czasem tylko dzwonię po receptę. U mnie jest wybór lekarzy, ale w pewnych kwestiach mam wrażenie, że jest to jeszcze zacofane - ta moja przychodnią. Nie wiem może tak mi się wydaje. Nikt tak naprawdę ze mną nie rozmawia i nie pyta o szczegóły, co mnie wkurza, bo chciałabym uzyskać więcej uwagi. I tak było u każdego lekarza jakiego znam. Dlatego jeśli internet może dać Ci dobrego lekarza, który dobrze Cię zdiagnozuje, to pieniądze nie grają roli. Czasem sama się zastanawiam, by skorzystać z takiej opcji, by wgl czegoś się o sobie i swoich zaburzeniach dowiedzieć. Jestem traktowana po macoszemu. I jest to smutne. W dodatku wiem, że pacjenci nie są traktowani sprawiedliwie, tam gdzie ostatnio byłam i ma bardzo słaba ocenę to miejsce. Tę opinię są od ludzi, którzy chcą odradzić to miejsce i się nie dziwię.

"Ludzie twierdzą, że chcą być wolni [...] ale to bzdura. Są przerażeni myślą o wyzwoleniu. Trzymają się swoich łańcuchów." ~ Jim Morrison ~

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi