Skocz do zawartości
Nerwica.com

Kiedy rozwód jest zdrowy?

Rekomendowane odpowiedzi

I czy w ogóle można tak określić rozejscie rodziny...

Lepiej gdy dziecko małe czy duże?

Dziecko cierpi bardziej jak się rodzice kłócą czy jak przestają ze sobą być?

Jak znosi późniejsze "dzielenie się" jego czasem?

Spoufalacie dziecko z nowym partnerem i przyszywanym rodzeństwem czy raczej na dystans?

Jakie są obciążenia dla dziecka, mi się wydaje że dziecko nawet jak cierpi to o tym nie powie. Czy to kiedy rodzice się kłócą A dziecko wtedy wchodzi w rolę martwiacego się rodzicami dorosłego.... czy też kiedy cierpi bardziej z powodu zawalenia się takiego archetypu i autorytetu rodziny jaki miało.....

Jakie są wg was powody które usprawiedliwiają rozwód?

Zauważyłam też taką tendencje że bardzo często ktoś kto się rozwiodl sam ma rodziców po rozstaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

48 minut temu, Dalila_ napisał(a):

Zauważyłam też taką tendencje że bardzo często ktoś kto się rozwiodl sam ma rodziców po rozstaniu

Tak, kiedyś się zastanawiałam jakie szanse na szczęśliwe małżeństwo ma para, gdy rodzice obojga z nich się rozstali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w dziecinstwie wyglądalo to tak że moi rodzice przestali się dogadywać jak miałam 5-6 lat a potem było już tylko gorzej, kłócili się prawie codziennie i ja pomimo tego że miałam własny pokój to słyszałam większość z tych kłótni.

Nie potrafili się dogadać już z niczym, nawet w najprostszych sprawach. Pamiętam jak siedzieliśmy wszyscy we 3 przy jednym stole jedząc np obiad to była tam taka już gęsta atmosfera i czulam że kłótnia już wisi w powietrzu.

Następnych kilka lat z nimi pod jednym dachem było nie do zniesienia, najlepsze w tym wszystkim było to że oni oboje siedzieli razem już później wręcz na silę bo mieli zakodowane w głowach że rodzina powinna być razem.

Rozwiedli się dopiero jak miałam 13 lat i wtedy pamiętam zapanował w końcu spokój, a mogli się rozejść wiele wiele wcześniej i oszczędzić mi tego wszystkiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi