Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wenlafaksyna przestała działać

Nika721

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, dzień dobry, jestem tutaj nowa i witam się ze wszystkimi:)
Od 8 lat zażywam wenlafaksynę, od 5 w dawce 225, jakiś czas temu poczułam jakby objawy odstawienne, przede wszystkim charakterystyczne prądy w głowie i jakby przeskakiwanie obrazu. Znam to uczucie bardzo dobrze, identycznie miałam przy odstawianiu escitalopramu lata temu. Udałam się do psychiatry, który zalecił by przez 2 tyg przyjmować dawkę 300, a potem wrócić do 225. Tak też zrobiłam, przy dawce 300 było ok. Niestety po powrocie do 225 znowu objawy wróciły, prądy w głowie. W międzyczasie zrobiłam tomograf głowy z kontrastem, aby wykluczyć inne przyczyny, wyszedł czysto. Zrobiłam też doplera tętnic szyjnych, czysto. Neurolog nic nie stwierdza. Powiedźcie mi czy jest możliwe, żeby organizm wytworzył tolerancję na wenlafaksynę i przestała oma działać? Czy miał ktoś podobnie? Mój lekarz twierdzi, że to niemożliwe.

Edytowane przez Nika721

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

25 minut temu, Dalila_ napisał(a):

A ogólnie to witamy Cię na forum! 

O cześć! fajnie, że się ktoś odezwał. Kurczę nie wiem co robić, iść do innego psychiatry, żeby przepisał inna substancję czy dalej wierzyć w cud, że wenlafaksyna jeszcze zaskoczy. Męczę się z tymi objawami 😕

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Nika721 napisał(a):

Powiedźcie mi czy jest możliwe, żeby organizm wytworzył tolerancję na wenlafaksynę i przestała oma działać? Czy miał ktoś podobnie? Mój lekarz twierdzi, że to niemożliwe.

Możliwe że dawka przestała być wystarczająca, ale nadal nie nazwałabym tego wyrobieniem tolerancji. Porozmawiać z lekarzem o wyższej dawce na stałe skoro działała. Wenlafaksyna ma dość szeroki zakres dawkowania i 225mg to jeszcze nie jest maksimum.

Edytowane przez Catriona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi