Skocz do zawartości
Nerwica.com

Ataki lękowe podczas wizyty u dentysty. Jak sobie radzić ?

beatak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

zmagam się od 30 lat z nerwicą lękową. Przez 20 lat brałam bzd. Obecnie od 15 miesięcy jestem  na odstawieniu od benzo. Jak już tu pisano jest to 15 msc koszmaru.

Mam  teraz w związku z odstawieniem, wcześniej brałam benzo i szłam do dentysty, problem z wizytami u dentysty. Wywala mi atak lękowy i nie moge sobie z tym poradzić.

jakie macie doświadczenia w tym temacie? Jakieś rady ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@beatak ostatnio miałem serie dwóch kanałowych pod rząd w momencie gdy zmieniałem dawkę leku. Powodowało to  wzmocnienie siły ataków no i walka była ciężka. Doskonale więc wiem, o co pytasz i co przeżywasz. 

Czy bierzesz jakieś SSRI? Lub coś innego co przyjmowałabyś na stałe?

Dobrze, że rezygnujesz z benzo natomiast w ciężkich przypadkach nerwicy lękowej (jak mój i być może Twój), brak codziennego przyjmowania SSRI może bardzo utrudniać tego typu wizyty.

Złotej rady na wytrzymanie takiego ataku niestety nie ma. Mi najbardziej pomaga wmawianie sobie do skutku, że ten atak minie w końcu jak każdy inny. I że "wrócę do siebie" już za kilka minut.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 minut temu, beatak napisał(a):

Tak biorę antydepresant, pregabaline , mimo wszystko mam nadal ataki. Wyczytałam  w opracowaniu pewnej pani profesor z Anglii, że można wówczas przed wizytą żarzyć jednorazowo benzo. Co myślicie o tym ?

Ja jestem przeciwnikiem benzo z uwagi na bardzo wysoki potencjał uzależniający.

Jeśli prega na Ciebie nie działa (byłaś już na różnych dawkach? czasami trzeba podkręcić na większą) to może zasugeruj lekarzowi zmianę leku? U mnie sprawdza się paroksetyna. Jest to bardzo silny lek przeciwlękowy, który ma również swoje skutki uboczne. Ale jeśli nic innego nie pomaga to wg mnie warto spróbować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pregabaline biorę dużą dawkę , większej się nie da. Paroksetynę kiedyś już brałam , myślę, że jestem przypadkiem beznadziejnym, że po tym braniu przez 20 bdz już mi nic nie pomoże… jestem już bardzo zmęczona tą walką. Każdy dzień to walka o przetrwanie….

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brałam paroksetynę ale zmienili mi leki wszystkie podczas pobytu w szpitalu. Musze zasugerować obecnemu lekarzowi zmianę antydepresanta.  Rozważam narkozę u dentysty.przeraza mnie intubacja podczas narkozy. Ktoś już majakies doświadczenie w tej materii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, beatak napisał(a):

Witam serdecznie!

zmagam się od 30 lat z nerwicą lękową. Przez 20 lat brałam bzd. Obecnie od 15 miesięcy jestem  na odstawieniu od benzo. Jak już tu pisano jest to 15 msc koszmaru.

Mam  teraz w związku z odstawieniem, wcześniej brałam benzo i szłam do dentysty, problem z wizytami u dentysty. Wywala mi atak lękowy i nie moge sobie z tym poradzić.

jakie macie doświadczenia w tym temacie? Jakieś rady ?

Bardzo Ci współczuję, że u dentysty Ci się to dzieje. Sam denstysta to wyzwanie, a jeszcze lęki?

Przyznam się, że wczoraj byłem na basenie i po nim zaatakował mnie paniczny strach. Lekka paranoja. Czasem mnie trafia i nie umiem sobie z nią poradzić. Jak najszybciej muszę do łóżka iść się uspokoić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi