Skocz do zawartości
Nerwica.com

Paraliżujący stres w pracy

Dawidk19921

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam na imię Dawid i mam 33 lata

Mam dość nietypowy problem otóż od najmłodszych lat miałem trudności z nauką i przyswajaniem wiedzy,  jakoś przebrnołem przez szkołę podstawowa a później zawodowa . Po skończeniu szkoły oczywiście  zacząłem pracować w jakichś mało skomplikowanych pracach typu hurtownie  lub inne prace typowo fizyczne, chociaż i w tam miałem duże problemy z nauką nowych rzeczy (stres), zmieniałem już prace kilkanaście razy w ciągu ostatnich kilku lat i postanowiłem że spróbuję może sił w swoim zawodzie (stolarz ) , lecz od około roku byłem już w 6 firmach i w żadnej nie mogłem się odnaleźć, poprostu nigdzie się nie sprawdziłem i wszędzie byłem odesłany z kwitkiem po okresie próbnym . Poprostu wyglada to tak że nie potrafię się skupić na nawet podstawowych prostych rzeczach , brakuje mi kreatywności . najprościej rzecz ujmując gdy pracuje nie potrafię myśleć o tym co robię i nie potrafię jakos przełamać tej blokady ,czuję się dosłownie jak idiota gdy ktoś daje mi prosta rzecz do zrobienia a ja robię z siebie ciągle pośmiewisko wpadam.juz w jakaś paranoje i obawiam się że do niczego się nie nadaje . Najgorsze jest to że ludzie zaczynają  przez to traktować mnie jak jakiegoś nieudacznika i ciągle tylko słyszę teksty że do niczego się nie nadaje i jestem beznadziejny ... Z ogromnym trudem uczę się nowych rzeczy, po czym i tak je zapominam i ciągle popełniam jakieś głupie błędy i nie potrafię już w żaden sposób z tym walczyć .

Edytowane przez Dawidk19921

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć @Dawidk19921

a jak jest w domu? Jak uczysz się czegoś bez stresu i bata nad głową to dajesz radę? Czy cały czas masz problem z przyswajaniem wiedzy? Bo trochę to z jednej strony wygląda na problem z radzeniem sobie ze stresem ale z drugiej strony problem z koncentracją.

Byłeś z tym u lekarza? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie u lekarza jescze nie byłem . Jeśli ucze się czegoś w domu na spokojnie, to wygląda to dużo lepiej aczkolwiek , muszę kilka razy powtarzać bo po jakimś czasie  zapominam , mam też też coś takiego że pewnych bardziej skomplikowanych rzeczy nie chce poprostu przyswoić  jakbym miał jakąś wbudowana blokadę ,i to chyba jest najgorsze niewiem czy to kwestia braku odpowiedniego myślenia ,dodam też że mam umysł bardziej humanistyczny w szkole zazwyczaj problemami były przedmioty ścisłe szczególnie matematyka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

33 minuty temu, Dawidk19921 napisał(a):

Jescze nie, do tej pory miałem raczej mało skomplikowane zajęcia, więc jakoś dawałem radę problemy zaczęły się nasilać kiedy zmieniłem pracę  na bardziej wymagająca 

Może po prostu wziąłeś na siebie zbyt duży ciężar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie raczej nic takiego , może pozatym że często wpadam w Stany od radości do euforii , z tym ciężarem też bym nie przesadzał zbytnio , problemy sprawiają mi czasem proste rzeczy które wymagają logicznego myślenia  coś co dla innych jest odruchowe i łatwe do rozwiązania u mnie narasta niepewność i strach że coś zepsuje i tak się gubię w tym coraz bardziej i budzi to we mnie negatywne myślenie o sobie . Za tym idzie wtedy stres i nerwowe rozglądanie się po bokach w poszukiwaniu pomocy w banalnych czasem sprawach 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi