Skocz do zawartości
Nerwica.com

Chaos

Lusesita Dolores

Rekomendowane odpowiedzi

Normalny człowiek "słyszy" własne myśli i wie, że to jest normalne, no bo każdy gada czasem ze sobą w myślach. Nie zastanawia się skąd te myśli się pojawiają.Po prostu są i człowiek WIE że to jest normalne i nie ma nad czym się zastanawiać.

Gorzej jest, gdy myśli stają się odrębną formą życia w głowie, pojawiają się jako "głosy", bo dla chorego takie "gadanie w głowie" i "myśli" nie są normalne. No bo zastanówcie się: chory każdy dźwięk z otoczenia przetrawia i zastanawia się, czy to co właśnie usłyszał, lub pomyślał wydarzyło się w rzeczywistości, czy to kolejne schizy. Ja mam tak, że czuję jakby mój mózg był gdzieś obok mnie, stal się odrębnym bytem z własną świadomością. I tutaj pojawiają się myśli jako głosy w głowie. Mój mózg jest gdzieś obok i tworzy dźwięki, które słyszę wewnątrz głowy ale nie mojej głowy tylko tej obok która wytworzyła własną formę życia. To są omamy, bo mózg i świadomość nie może być gdzieś z boku, człowiek zdrowy ma nad nim panowanie, a ja, jako osoba chora nie mam i wtedy pojawiają się omamy i urojenia. No ciężki temat, próbowałam wam to jakoś logicznie i jasno opisać ale nie wiem, czy w ogóle z tego bełkotu cokolwiek zrozumiecie.

Niebo deszczem spływa i płacze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi