Skocz do zawartości
Nerwica.com

Wrażliwy układ dopaminergiczny a moje skłonności do OCD

eleniq

Rekomendowane odpowiedzi

Ten zestaw leków:

1. fluwoksamina 100mg,

2. kwetiapina 150mg,

3. memantyna 20mg

jest idealnie dobrany pod mój wrażliwy układ dopaminergiczny, ponieważ finezyjnie zwiększa dopaminę w wybranych obszarach, a nie globalnie, że jest ryzyko przestymulowania. Trafiłem na dobrego lekarza, który w końcu dotarł do sedna i powiedział mi, że mam po prostu wyjątkowo wrażliwy układ dopaminergiczny, dlatego leki takie ściśle dopaminergiczne jak np. bupropion, moklobemid czy arypiprazol w małych dawkach po prostu albo za bardzo przybijają, albo za bardzo wybijają dopaminę. Ja potrzebuję delikatnej regulacji, bo przy moich bardzo wrażliwych receptorach dopaminowych to jest po prostu idealnie, wręcz lepiej niż u takiego przeciętnego człowieka. Taka moja cecha. I też nadmierna wrażliwość receptorów dopaminowych w korze przedczołowej może odpowiadać u mnie za skłonności do OCD podobno. Teraz jeszcze jak będę u lekarza na kontroli to poproszę go o dołączenie flupentyksolu w mikrodaweczce 0,5mg na podbicie dopaminy. To już będzie super idealne połączenie. Też na tym flupentyksolu swego czasu miałem życiowe (w tym czasem erotyczne sny) i jest to podobno związane z takim zrównoważonym podbijaniem dopaminy podczas snu, bo właśnie też u osób wrażliwych na dopaminę takie hamowanie presynaptycznych receptorów idealnie wyrównuje dopaminę do takiego fajnego poziomu, a flupentyksol ma długi okres półtrwania (około 35h), stąd takie jego działanie także w nocy, a jeszcze go brałem razem z kwetiapiną kiedyś, to sny były wzmocnione, bo kwetiapina zwiększa intensywność snów i jest z tego mocno znana. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

34 minuty temu, kamysto napisał(a):

ja dopamine dostarczam z zewnatrz. gram w gry. dzieki temu mam dobry balans w głowie

U mnie to leczenie jest dopasowane jako stabilizacja po długo nieleczonej niedoczynności tarczycy. Endokrynolodzy tak zaniedbali sprawę, że psychiatra stwierdził, że potrzebuję odbudowy. Leki tego typu mają zdolność trwałej zmiany sieci neuronalnych na lepsze. 

Ja z kolei gier nienawidzę, to totalnie nie mój świat. Prędzej jara mnie siłownia, choć siłownia to bardziej testosteron mi podniesie niż dopaminę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, eleniq napisał(a):

I też nadmierna wrażliwość receptorów dopaminowych w korze przedczołowej może odpowiadać u mnie za skłonności do OCD podobno. Teraz jeszcze jak będę u lekarza na kontroli to poproszę go o dołączenie flupentyksolu w mikrodaweczce 0,5mg na podbicie dopaminy. To już będzie super idealne połączenie. Też na tym flupentyksolu swego czasu miałem życiowe (w tym czasem erotyczne sny) i jest to podobno związane z takim zrównoważonym podbijaniem dopaminy

Samo gdybanie, zero rzeczy potwierdzających to w Twoim przypadku xD nie wiesz jakie masz receptory czy wrażliwe czy nie, lekarz też tego nie jest w stanie stwierdzić, a fMRI raczej nie miałeś, żeby ocenić to.
Szukasz wydumanych teorii na temat swojego leczenia i zapewne i tak uj z tego wyjdzie xD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi