Skocz do zawartości
Nerwica.com

Ilość waszych koleżanek/kolegów

alone05

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Mic43 napisał(a):

Ha, któż by nie chciał, żeby partner nie był najlepszym przyjacielem, kumplem i kochankiem w jedynym. Chyba o to, niestety, nie tak łatwo.

Nie rozumiem dlaczego o to tak trudno. To oczywiste dla mnie. Skoro z kimś decyduje się dzielić życie (nie tylko łóżko) to tak relacja wygląda...

6 godzin temu, little angel napisał(a):

noo chyba się tak nie da.... trzeba mieć farta trafić na taką 3w1

łatwiej mi znaleźć kasę na drodze

Jestem przerażona waszymi spostrzeżeniami. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 minut temu, Melodiaa napisał(a):

Nie rozumiem dlaczego o to tak trudno. To oczywiste dla mnie. Skoro z kimś decyduje się dzielić życie (nie tylko łóżko) to tak relacja wygląda...

Jestem przerażona waszymi spostrzeżeniami. 

Przecież to się zmienia, gdy staż związku rośnie. Nawet jak masz te 3w1 w danym momencie, to łatwo to utracić. Np. namiętność, mocno maleje z czasem, stąd tak dużo zdrad. 

Już nie pamiętam jakie są dokładnie statystyki, ale chyba blisko połowa małżeństw się rozpada. Mamy coraz więcej rodzin patchworkowych itp. 

A ze spadkiem namiętności ludzie radzą sobie poprzez otwarte związki, czy też wręcz poliamorię, albo po prostu - jak pisałem - zdradzają. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz, little angel napisał(a):

em, ale ja się z tym zgadzam

po prostu mi jest trudno znaleźć taką osobę, która odpowiadałaby w każdej kwestii 

Wiem i rozumiem, że trudno ci znaleźć i to mnie przeraża. Niestety nigdy nie będzie tak, że ktoś będzie odpowiadał nam w 100% chyba, że to faza zakochania i różowych okularów gdy ignoruje się pewne rzeczy. Po czasie wychodzi wszystko a po 10-15 latach związku już trzeba szukać płomienia i go rozpalać. Jeżeli są solidne, dobre podstawy to nie takie trudne raczej. Gorzej jak zginie się w przywiązaniu a codzienność zaczyna nas pochłaniać i nagle gdzieś zacznie pojawiać się ktoś bardzo atrakcyjny, który zacznie spełniać braki naszego partnera. Tylko te braki to ok 10-20% całej relacji, które po latach mogą przysłonić wszystko a wtedy zapominamy o tych 80% bo są dla nas naturalne i nie doceniamy ich już na co dzień. Idziemy w te 20% procent kogoś nowego rozwalamy stabilne życie. Co się okazuje po krótkim czasie?  Mamy 20% braków byłego partnera, które tak mocno przeszkadzało ale ów ktoś kto ma 20% nie posiada w ogóle pozostałych 80% byłego już partnera życiowego. Budzimy się z ręką w nocniku. Chyba jestem bardzo lojalnym partnerem i wszelkie 20% szybko gonie :mrgreen: Ech...

10 minut temu, Mic43 napisał(a):

A ze spadkiem namiętności ludzie radzą sobie poprzez otwarte związki, czy też wręcz poliamorię, albo po prostu - jak pisałem - zdradzają. 

Opisałam to jak ja widzę @little angel. Otwarte związki nie dla mnie...nie lubię się aż tak dzielić. Ach ta namiętnoość...rozumiem ale mam chyba inne wartości choć pokusy bywają ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, Melodiaa napisał(a):

Tylko te braki to ok 10-20% całej relacji, które po latach mogą przysłonić wszystko a wtedy zapominamy o tych 80% bo są dla nas naturalne i nie doceniamy ich już na co dzień. Idziemy w te 20% procent kogoś nowego rozwalamy stabilne życie. Co się okazuje po krótkim czasie?  Mamy 20% braków byłego partnera, które tak mocno przeszkadzało ale ów ktoś kto ma 20% nie posiada w ogóle pozostałych 80% byłego już partnera życiowego. Budzimy się z ręką w nocniku.

To prawda, często jest jak piszesz. No i ktoś nowy to zawsze zastrzyk dopaminy i wydaje się fajniejszy niż jest w rzeczywistości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 minuty temu, Mic43 napisał(a):

To prawda, często jest jak piszesz. No i ktoś nowy to zawsze zastrzyk dopaminy i wydaje się fajniejszy niż jest w rzeczywistości. 

O tak ten zastrzyk dopaminy. Czyż nie jest tak, że w obcych czasach pozwalamy sobie aby nasze pierwotne instynkty miały nad nami kontrolę? Bo cóż to jest pożądanie??? Raczej nieświadoma chęć przedłużenia gatunku :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

29 minut temu, Melodiaa napisał(a):

O tak ten zastrzyk dopaminy. Czyż nie jest tak, że w obcych czasach pozwalamy sobie aby nasze pierwotne instynkty miały nad nami kontrolę? Bo cóż to jest pożądanie??? Raczej nieświadoma chęć przedłużenia gatunku :mrgreen:

Hmmm nooo trochę tak, ale w ogólności wszystkie emocje i uczucia możnaby uznać za 'pierwotne' i w ostatecznym rozrachunku służące propagacji genów. Z ewolucyjnego punktu widzenia jest obojętne, czy będziemy szczęśliwi czy nie. 

Jeśli pary sobie radzą za pomocą otwartych związków to ok, choć dziwne się to wydaje na pierwszy rzut oka. I tak lepsze to niż zdrady. No i np. takie bordery podobno nie bardzo potrafią być wierne. No to jest złożone myślę, najgorszej, że odpowiedzi trzeba ciągle szukać, nie jak w matematyce czy innych dziedzinach ścisłych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, Melodiaa napisał(a):

Wiem i rozumiem, że trudno ci znaleźć i to mnie przeraża. Niestety nigdy nie będzie tak, że ktoś będzie odpowiadał nam w 100% chyba, że to faza zakochania i różowych okularów gdy ignoruje się pewne rzeczy. Po czasie wychodzi wszystko a po 10-15 latach związku już trzeba szukać płomienia i go rozpalać. Jeżeli są solidne, dobre podstawy to nie takie trudne raczej. Gorzej jak zginie się w przywiązaniu a codzienność zaczyna nas pochłaniać i nagle gdzieś zacznie pojawiać się ktoś bardzo atrakcyjny, który zacznie spełniać braki naszego partnera. Tylko te braki to ok 10-20% całej relacji, które po latach mogą przysłonić wszystko a wtedy zapominamy o tych 80% bo są dla nas naturalne i nie doceniamy ich już na co dzień. Idziemy w te 20% procent kogoś nowego rozwalamy stabilne życie. Co się okazuje po krótkim czasie?  Mamy 20% braków byłego partnera, które tak mocno przeszkadzało ale ów ktoś kto ma 20% nie posiada w ogóle pozostałych 80% byłego już partnera życiowego. Budzimy się z ręką w nocniku. Chyba jestem bardzo lojalnym partnerem i wszelkie 20% szybko gonie :mrgreen: Ech...

Opisałam to jak ja widzę @little angel. Otwarte związki nie dla mnie...nie lubię się aż tak dzielić. Ach ta namiętnoość...rozumiem ale mam chyba inne wartości choć pokusy bywają ;)

zgadzam się w całości z twoim kom

też bym nie mogła zdradzić, nigdy w życiu, krzywda i rysa na psychice przez całe życie... nikomu nie warto tego fundować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

28 minut temu, Mic43 napisał(a):

Z ewolucyjnego punktu widzenia jest obojętne, czy będziemy szczęśliwi czy nie.

Nie do końca raczej. Szczęśliwsi ludzie mają większe szanse na przeżycie a w czasach pierwotnych raczej przetrwanie bylo celem nadrzędnym. Jaskiniowce mierzyli się z różnymi wyzwaniami a dziś kurczaki są w każdym supermarkecie 🤔 

Jeśli pary sobie radzą za pomocą otwartych związków to ok, choć dziwne się to wydaje na pierwszy rzut oka

Każdy ma prawo żyć jak mu się podoba. Nie wnikam ale czy rzeczywiście do końca tak jest, że to bez konsekwencji całkiem jest dla związku. Nie wierzę, że takie pary nie spotykają się różnymi problemami. Nie ma idealnych sytuacji a  każda decyzja wiąże się z konsekwencjami, które poznamy tak naprawdę gdy zdecydujemy się na dany krok. Do momentu decyzji to tylko gdybanie. Kwestia osobowości i wartości życiowych też ma na to wpływ. 

No to jest złożone myślę, najgorszej, że odpowiedzi trzeba ciągle szukać, nie jak w matematyce czy innych dziedzinach ścisłych. 

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi ale już teraz analizujemy racjonalnie. Plusy i minusy. Czyż to nie jest matematyka?

27 minut temu, little angel napisał(a):

zgadzam się w całości z twoim kom

też bym nie mogła zdradzić, nigdy w życiu, krzywda i rysa na psychice przez całe życie... nikomu nie warto tego fundować

Nie warto fundować nikomu i sama nie chciałabym aby mnie fundowano. Rozmawiałam z ludźmi zdradzonymi i zdradzającymi. Ci drudzy i tu wspomnę, że to mężczyźni bardziej potrafią się przyznać bardziej do skoku w bok często mówili, że z perspektywy czasu nie było warto. Poczucie winy gdzieś osadzone jest w psychice...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

15 godzin temu, little angel napisał(a):

noo chyba się tak nie da.... trzeba mieć farta trafić na taką 3w1

15 godzin temu, Mic43 napisał(a):

Ha, któż by nie chciał, żeby partner nie był najlepszym przyjacielem, kumplem i kochankiem w jedynym. Chyba o to, niestety, nie tak łatwo.

Takie 3 w jednym, to i tak są jeszcze te niższe wymagania. Może się jeszcze coś coś udać 😄

7 godzin temu, little angel napisał(a):

Ta niewierność w związkach myślę, że może też wynikać z takiego traktowania życia trochę zbyt poważnie. Że chciałoby się spróbować wszystkiego z tego „Tortu życia”, albo większość.  I dobrze jest raczej w pewnym momencie ustalić jakąś granicę, bo gdy wyobrażamy sobie siebie jako szczęśliwych, to nie w sytuacji gdy czegoś nam brakuje, a gdy już mamy ten luz i odpuszczamy. Tak jak @Melodiaa np. zaznaczyła, i że żadne już kombinowanie nie wchodzi w grę.

Kiedyś pamiętam, mówiło się często takie fajne luźne stwierdzenie jak: „Przeżyję”. Co znaczyło, że ktoś łatwo obejdzie się bez czegoś...

Kościół ma tutaj pewne konsekwentne podejście, i w naukach przedmałżeńskich można np. usłyszeć, gdy ktoś w wieku 20 lat  bierze ślub, to gdyby za 10 lat by się  rozszedł ze swoją żoną, to żeby miał tego świadomość, iż wtedy od wieku jeszcze zaledwie 30  innej żony już nie poślubi, bo kościół mu odmówi. Są pewne wyjątki, unieważnienia, ale to inna rzecz. To jest przynajmniej takie myślę, bardziej znaczące, że to nasze słowo, dane komuś ma faktycznie już jakaś uznawaną wartość. I tak wiem, że to bywa czasem trudniejszy życiowo temat, ale podaję tu te  przykłady, że można przeżyć życie i być komuś jednak wierny mimo ewentualnych pokus czy trudności. 

Edytowane przez Relfi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi się wydaje, że kiedy ktoś zdradzi lub myśli o zdradzie no to przestał kochać romantycznie? może kocha partnera tak jak przyjaciela życiowego i wciąż ta osoba może być bardzo ważna? Nie wiem🤔

Bo szczerze, jeśli się kogoś kocha, to aż lęk bierze na samą myśl że można by to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

Mi się wydaje, że kiedy ktoś zdradzi lub myśli o zdradzie no to przestał kochać romantycznie? może kocha partnera tak jak przyjaciela życiowego i wciąż ta osoba może być bardzo ważna? Nie wiem🤔

Ma to sens. Fajnie to przedstawiłaś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Dalila_ napisał(a):

Bo szczerze, jeśli się kogoś kocha, to aż lęk bierze na samą myśl że można by to zrobić.

Jak kogoś kochasz i wiesz, że to ta jedyna osoba to nie ma takiej opcji... czujesz, że jesteś we właściwym miejscu i czasie. 

Jesteś przy kimś nawet jak jest źle. 

Nie sztuką jest być jak jest dobrze. Sztuką jest być kiedy jest niedobrze... to nie ma wtedy znaczenia.  Chcesz być... to się czuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi