Skocz do zawartości
Nerwica.com

Lęk a przyspieszone bicie serca

Darek391

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Ostatnio dowiedziałem się, że przez większość dnia moje tętno jest wyjątkowo wysokie i wynosi ono około 120 uderzeń na minutę. Nie wiem od kiedy tak mam, ponieważ nigdy nie zwracałem na to uwagii. Pamiętam tylko, że w 2020 w wieku 15 lat poł roku przed zaczęciem problemów z lękiem (przynajmniej dopiero wtedy go zauważam z dzisiejszej persoektywy), wtedy z powodów konfliktów wewnętrznych, religii (w końcu ocd), podczas pobytu w szpitalu z powodu płuc lekarze byli zadziwieni moim "wyjątkowo niskim" tętnem, jak mówili, "tętno sportowca" (od roku wtedy dużo i intensywnie ćwiczyłem), które z tego co pamiętam przy zasypianiu spadało do 50 uderzeń i jeszcze niżej. Później, pomimo różnych wizyt w szpitalach, nie pamiętam czy i co mówiono o moim tętnie. Ale ocd, stany lękowe lub napady mam od 2020 do teraz. O tym, że tętno mam wysokie, dowiedziałem się miesiąc temu. Tydzień temu inny lekarz stwierdził problem i od tego czasu ciągle o tym myślę. Pierwszy raz zacząłem zwracać na serce uwagę i zaczęło mi ono przeszkadzać dopiero od tego momentu. To może być samonakręcanie się i jeszcze większe stresowanie, ale nie zmienia to faktu, że już miesiąc temu w szpitalu miałem to 120 i wtedy nic sobie z tego nie robiłem, dopiero od tygodnia się na tym skupiam, bo ta ostatnia wizyta była dla mnie stresowa i bardzo nieprzyjemna. Czułem że jestem dla niego "przypadkiem do naprawienia" Lekarz pierwszego kontaktu wyjątkowo dał mi do zrozumienia, że "trzeba mnie leczyć", wysłał do innego gabinetu po tabletkę metocard na serce, a ja spanikowałem i wyszedłem całkowicie już nie wracając — wiedząc jak w mojej rodzinie zaszkodziły leki i pochopne decyzje lekarzy. 

Co do lęku, tachykardia, ktora może mnie dotyczyć, czy po prostu szybkie bicie serca, może być jego przyczyną. Tutaj mam pytanie, czy u kogoś z was w towarzystwie lęku również stwierdzono podwyższone tętno i czy zdiagnozowano u was jakąś korelację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi